- El Departament de Recerca i Universitats, i el d’Igualtat i Feminismes impulsen una línia d’ajuts per ampliar la reparació a les víctimes de violència masclista
- S’hi poden acollir les víctimes de violències sexuals, matrimoni forçat, tràfic i explotació, o mutilació genital femenina
El Govern de Catalunya impulsa una nova línia d’ajuts que permetrà ampliar la reparació de les víctimes de violència masclista. El Departament de Recerca i Universitats, i el Departament d’Igualtat i Feminismes garantiran la gratuïtat dels estudis universitaris per a les víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella. Es tracta d’una mesura pionera que no existeix a cap altre territori de l’Estat i que suposa un pas més en l’acompanyament i la reparació de les dones que han patit violència masclista.
La mesura, presentada avui pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, estableix un procediment específic perquè les estudiants de les set universitats públiques de Catalunya i la UOC que siguin víctimes d’alguna d’aquestes formes de violència puguin acollir-se a l’exempció de matrícula que el decret de preus públics universitaris ja preveu en situacions de violència en l’àmbit de la parella.
El conseller Nadal ha destacat que “amb aquesta mesura conjunta dels dos Departaments s’evidencia la importància que, com a Govern, donem a la reparació a les víctimes de violència masclista i ampliem les exempcions perquè gaudeixin de matrícula gratuïta. Aquesta nova exempció s’afegeix a les que ja es van aprovar fa unes setmanes amb el decret de preus de les matrícules universitàries, “quan ja vam anunciar les matrícules gratuïtes per als estudiants que tinguin matrícula d’honor i provinguin de cicles formatius o la supressió de recàrrecs per als que vulguin estudiar segones o terceres titulacions” ha recordat el conseller Nadal.
La consellera Verge ha recordat que les víctimes tenen dret a la reparació, ja que la violència masclista és una vulneració dels drets humans, i per això “els poders públics hem de respondre per reparar tots els àmbits danyats per la violència viscuda. I per això anem més enllà de la cobertura de les necessitats d’atenció més immediates, com l’atenció psicològica o l’assessorament jurídic.” Verge ha explicat que “la continuïtat en els estudis, especialment per a les dones joves que han patit violència masclista, pot tenir un efecte positiu important en la construcció del seu projecte vital, en la creació de noves xarxes i en la seva recuperació en molts altres àmbits de la seva vida.” Amb aquesta política de reparació, ha dit, el senyal que enviem és molt clar: "som al costat de les dones per acompanyar-les a superar la situació de violència i a tornar a sentir-se lliures”.
Els casos de violència masclista previstos, tal com recullen les diferents legislacions, són:
- Violències sexuals.
- Matrimoni forçat.
- Tràfic i explotació de dones amb qualsevol finalitat amb dimensió de gènere.
- Mutilació genital femenina o risc de patir-ne.
En els casos de violències sexuals es donarà cobertura a tots aquells que s’hagin produït fins a 5 anys abans de la gratuïtat.
Les víctimes hauran de presentar davant de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) un certificat acreditatiu emès per la xarxa d’abordatge de les violències masclistes del departament d’Igualtat i Feminismes. Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) tindran disponible un formulari de sol·licitud que les dones hauran d’emplenar i adjuntar la documentació requerida. Un cop avaluat s’emetrà el certificat que cal presentar a l’AGAUR per obtenir la gratuïtat a la matrícula.
A partir de la presentació d’aquest certificat, l’AGAUR emetrà l’acreditació que permetrà a les sol·licitants beneficiar-se de la gratuïtat dels estudis universitaris. Les víctimes hauran de presentar aquesta acreditació a la universitat quan vagin a matricular-se. En el cas que alguna víctima ja hagi abonat l’import de la matrícula, la universitat li retornarà els diners. El termini per presentar els certificats començarà el dimarts 1 d’agost i finalitzarà el 31 d’octubre.
Tal com es preveu en altres casos d’exempcions en el decret de preus públics universitaris, el Govern compensarà a les universitats els imports corresponents. Actualment, les universitats catalanes reben una compensació de 93,5 milions d’euros.
Aquesta nova línia d’ajuts amplia la reparació de les víctimes de violència masclista. Des del curs 2008-2009, el decret de preus públics universitaris preveu l’exempció pels casos de violència en l’àmbit de la parella. Segons les últimes dades recollides, corresponents al curs 2021-2022, un total de 295 persones van beneficiar-se d’aquesta mesura.