Mossos d'Esquadra

Els Mossos d¿Esquadra detenen els tres responsables d¿un laboratori de drogues clandestí a un domicili d¿Olivella (Garraf) que va explotar el 19 de març

Els Mossos d'Esquadra detenen els tres responsables d'un laboratori de drogues clandestí a un domicili d'Olivella (Garraf) que va explotar el 19 de març

query_builder   26 juliol 2023 08:05

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen els tres responsables d'un laboratori de drogues clandestí a un domicili d'Olivella (Garraf) que va explotar el 19 de març

· Arran de l’explosió els TEDAX van detectar una gran quantitat de bidons de productes químics utilitzats en la fabricació de drogues sintètiques, i van descartar qualsevol possible activitat terrorista

· El grup criminal adquiria els precursors per fabricar amfetamina amb documentació falsificada, a través de diverses empreses que gestionaven dos dels investigats

· Arran de l’explosió, el grup criminal va aturar la fabricació d’amfetamines, però havien començat a buscar localitzacions d’altres habitatges, amb la presumpta intenció de muntar un altre laboratori

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud han detingut tres persones, d’entre 39 i 63 anys, a qui se’ls atribueixen delictes contra la salut pública, grup criminal i falsedat documental, a més de danys per imprudència, a conseqüència de l’explosió que va tenir lloc el dia 19 de març a habitatge que utilitzaven com a laboratori clandestí.


Explosió a un domicili d’Olivella

El dia 19 de març al voltant de les 16.30 hores, els Mossos d’Esquadra van ser requerits per adreçar-se a un domicili de la població del Garraf arran d’una explosió. Els serveis d’extinció d’incendis van ser els primers a actuar al lloc dels fets, mentre que diverses patrulles de seguretat ciutadana acordonaven i protegien la zona. A l’interior del domicili, els bombers van poder observar una gran quantitat de bidons de diferents productes químics, moment en el qual es van activar els TEDAX I la Divisió d’Investigació Criminal.

Un cop extingit l’incendi i assegurat el domicili els TEDAX van accedir a l’interior i van localitzar més de 25 bidons de diferents capacitats amb diferents productes químics, com metanol, alcohol, isopropílic, àcid acètic, així com diversos sacs amb altres substàncies químiques.

Els TEDAX també van localitzar a l’estança de la casa on es va originar l’explosió, les restes d’un laboratori de fabricació de drogues sintètiques. D’entre el material trobat destaca un alambí, utilitzat usualment per a aplicacions de destil·lació o separació de substàncies químiques en l’àmbit de la química medicinal, farmacèutica, cromatografia o petroquímica, i un reactor, utilitzat per la realització de reaccions bioquímiques i de síntesi a una temperatura constant.

També van localitzar diversos gibrells que contenien restes de drogues de síntesi. Un cop analitzada la substància, el principi actiu predominant era amfetamina.

El mateix dia 19, i un cop descartada qualsevol possible vinculació terrorista, els investigadors van dur a terme una entrada i perquisició al domicili afectat, tutelada pel jutjat de guàrdia de Vilanova i la Geltrú.

La valoració econòmica dels danys a l’immoble, sumat al cost de les tasques de retirada de runa ascendeixen a més de 100.000 euros.


Un grup criminal que funcionava com un entramat empresarial

De l’estudi dels indicis recollits a l’immoble els investigadors van aconseguir establir el funcionament del grup criminal.

El principal investigat, juntament amb un altre membre del grup, haurien adquirit el material per posar en marxa el laboratori i eren els encarregats de la producció de la droga sintètica. Un tercer membre del grup, i pare del principal investigat, a banda de participar en el muntatge del laboratori, també hauria llogat la casa on s’ubicava amb documentació falsificada.

Els dos últims investigats s’encarregaven de l’adquisició dels productes i substàncies químiques per a la fabricació de la droga, a través d’entramats d’empreses que ells mateixos gestionaven. Un d’ells també falsificava documents mercantils per tal de donar aparença de legalitat a les compres.

Arran de l’explosió, el grup criminal va aturar la fabricació d’amfetamines arran del descobriment per part dels investigadors del laboratori, i per extensió de l’activitat delictiva que duien a terme. Tot i això, els investigats van continuar amb el delictes de tràfic de drogues a través de l’adquisició i venda de haixix i marihuana.

Paral·lelament, els membres del grup estaven buscant localitzacions d’altres habitatges amb unes condicions similars a les de la casa que va explotar, amb la presumpta intenció de muntar un altre laboratori.


Explotació de la investigació

El dia 19 de juliol, amb tots els indicis que determinaven la participació dels investigats es va dur a terme la fase d’explotació del cas, on els investigadors van detenir els tres principals investigats i on es van realitzar tres entrades i perquisicions a domicilis a les localitats de Roda de Berà, Piera i Sant Esteve Ses Rovires, així com a diversos vehicles estacionats a una parcel·la de Coma-ruga.

A les entrades es van intervenir 165 kg d’haixix, 1 kg de marihuana i més de 30.000 euros en efectiu, una defensa elèctrica i el que semblava un paquet que contenia plaques solars, on hi havia incorporat un enginy amb comandament remot que servia per camuflar les substàncies estupefaents durant els enviaments. Els agents també van trobar una estança preparada per a una plantació de marihuana que es trobava en desús.

El dia 21 de juliol van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 8 de de la localitat de Vilanova i la Geltrú.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions


Oficina de Comunicació

Barcelona, 26 de juliol de 2023

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 1342005

Imatge 2

Imatge 2 270608

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia