Educació

FP

Un 93,42% de l'alumnat de continuïtat ja té plaça assignada en un cicle de grau mitjà després de la gestió de la llista d'espera

query_builder   26 juliol 2023 12:00

event_note Nota de premsa

Un 93,42% de l'alumnat de continuïtat ja té plaça assignada en un cicle de grau mitjà després de la gestió de la llista d'espera

  1. D’aquest procediment n’han resultat 9.760 vacants de 1r curs, que s’han ofert en la segona fase d’admissió que té lloc entre el 25 i 27 de juliol per ampliar les peticions entre aquells cicles on encara hi ha vacants


  1. En grau superior, un total de 29.661 persones tenen plaça assignada en un cicle en la primera fase de preinscripció, on un 86,59% s’han assignat en la primera petició


  1. Enguany com a novetat l'adjudicació de vacants es du a terme en un acte públic als centres per agilitzar-ne la gestió i atorgar més transparència al procediment

Un total del 93,42% de l’alumnat de continuïtat, en total 33.566 alumnes, ja té plaça assignada en un cicle de formació professional de grau mitjà, després de la gestió de la llista d’espera que es va fer dijous 20 de juliol en un acte públic en els centres que ofereixen aquests estudis a tot Catalunya. Enguany s’ha ampliat la preinscripció de l’alumnat de continuïtat, que el curs passat era només per al de 4t d’ESO, amb els que han cursat GESO en Centres de Formació d’Adults i els que han estudiat 1r de batxillerat.

Formació professional{"name":"2023/07/26/11/00/d6dd0ccd-e4b5-4d34-b38a-fd636fb43c5d.jpg","author":"EDUCACIÓ","type":"0","location":"0","weight":1482030}

D’aquest procediment de gestió de llista d’espera n’han resultat 9.760 vacants de primer curs de grau mitjà, que s’han ofert en la segona fase d’admissió que té lloc entre el 25 i 27 de juliol per ampliar les peticions entre aquells cicles on encara hi ha vacants, places que s’assignaran el 31 de juliol. La darrera possibilitat per obtenir plaça en el procediment ordinari serà a principis de setembre, on encara es podrà optar a les places que finalment hagin quedat vacants i fer la matrícula directament al centre.

L'adjudicació de vacants en un acte públic ha estat una de les novetats del procediment de preinscripció de la formació professional d’enguany, que té com a objectiu agilitzar la gestió de l’adjudicació de la llista d’espera i atorgar més transparència en el procediment. Fins ara es gestionava a través de trucades telefòniques entre el centre educatiu i l'aspirant, amb les dificultats de gestió que això comportava. A partir d'una prova pilot duta a terme el curs passat en alguns centres, i veient els beneficis de la mesura, aquest curs s'ha incorporat normativament a tots els instituts.

Una altra novetat d’enguany és que s’ha avançat la preinscripció de grau mitjà perquè tot l’alumnat que participi en el procediment ordinari pugui saber abans de l'inici de curs la plaça que té assignada i pugui començar les classes des del primer dia.

El procés de preinscripció de la formació professional es porta a terme en paral·lel al d’altres processos de preinscripció com el de Batxillerat o la universitat. D’aquesta manera, sol haver-hi una part important de les places assignades que no s’acaben traduint en matrícules reals, fet pel qual s’espera que en els dies vinents es generin vacants. En aquest sentit, cal recordar que en anys anteriors al final del procediment hi va haver aproximadament un 25% d’aspirants que finalment no es van matricular.

Els cicles més demanats per l’alumnat que ha participat en el procés de preinscripció de grau mitjà han estat els següents:

Cicle formatiu

Nombre de sol·licituds

Cures auxiliars d’infermeria

8.857

Sistemes microinformàtics i xarxes

6.302

Gestió administrativa

4.409

Guia en el medi natural i de temps de lleure

3.639

Electromecànica de vehicles automòbils

3.048

29.661 assignacions en grau superior

Un total de 29.661 persones tenen plaça assignada en un cicle de formació professional de grau superior en la primera fase de preinscripció, on un 86,59% s’han assignat en la primera petició, que suposa un 8,93% més que el curs passat. El passat 18 de juliol es va publicar el resultat d’assignacions d’aquesta primera fase i el pròxim dia 31 de juliol es publicaran les vacants provisionals, que resultaran de la gestió de la llista d'espera en un acte públic que s’està duent a terme avui en els centres que ofereixen estudis de grau superior. Les vacants definitives es coneixeran el 5 de setembre, fruit de les vacants de la segona volta.

En relació amb el curs passat, en la mateixa fase es van assignar 27.160 places, fet que suposa que aquest any s’hagin assignat 2.501 places més. També s’ha incrementat l’assignació en la primera opció amb 2.106 assignacions, que suposa un augment del 8,93%. L’oferta també s’ha incrementat: de 33.087 el curs 2022-2023 a 34.553 per al vinent, que representa un increment del 4,43%.

Els cicles més demanats de cara al curs vinent han estat els següents:

Cicle formatiu

Nombre de sol·licituds

Educació infantil

4.161

Administració i finances

3.853

Integració social

2.954

Màrqueting i publicitat

2.117

Laboratori clínic i biomèdic

2.064

148 nous auxiliars administratius

El passat dia 1 de juny es van incorporar un total de 148 auxiliars administratius al Departament d’Educació per donar a suport en tot procediment de preinscripció i matrícula de formació professional, que enguany ha avançat el seu inici i tot el procediment. Amb aquesta contractació, es vol alleugerir la càrrega administrativa que puguin tenir els centres educatius per garantir que tot l’alumnat pugui saber abans de l'inici de curs la plaça que té assignada i pugui començar les classes des del primer dia.

26 de juliol de 2023


3  

Imatges

Formació professional (1)

Formació professional (1) 1482030

Formació professional (2)

Formació professional (2) 4118658

Formació professional (3)

Formació professional (3) 3686427

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia