1. Albert Salvadó, delegat del Govern: “És una eina estratègica per a fer un model d’FP innovador i capdavanter a nivell de país”


Primera reunió de la Taula per a l'impuls de la Formació Professional a les Terres de l'Ebre.
Primera reunió de la Taula per a l'impuls de la Formació Professional a les Terres de l'Ebre.
{"name":"2023/07/26/14/48/e4ec4207-db84-4ce3-84bb-1035ba3b3432.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":1223510}


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha presidit aquest dimecres la primera reunió de la Taula per a l’impuls de la Formació Professional a les Terres de l’Ebre. “Volem impulsar un canvi de paradigma per situar la Formació Professional com un avantatge competitiu del territori amb valor estratègic, amb una oferta alineada amb els perfils presents i futurs que demanden les empreses, orientant la demanda dels estudiants amb aquests necessitats i des d’un model de coresponsabilitat”, explica Salvadó. Formen part de la Taula agents socioeconòmics –Cambres de Comerç, PIMEC, AECE, UGT, CCOO, USOC–, els principals centres educatius que imparteixen FP al territori –Institut de l’Ebre i Institut Montsià– i representants institucionals –Consells Comarcals, els Ajuntaments de Tortosa i d’Amposta, els Serveis Territorials de Presidència, Empresa i Treball, Educació, Acció Climàtica, la Coordinació territorial de Joventut i l’IDECE–.


“El dinamisme i la maduresa de la Formació Professional a les Terres de l’Ebre ens convidava a fer un pas endavant i és el que fem: la vocació és que la Formació Professional al territori sigui transversal i tots els actors consideren que és una eina estratègica per a fer un model d’FP innovador i capdavanter a nivell de país”, valora el delegat del Govern, que destaca que “ens ha de permetre a partir del curs 2024-25 incidir en aquesta oferta d’FP”.


Durant la primera reunió s’ha compartit la diagnosi de l’actual oferta al territori. Actualment, s’ofereixen 53 Cicles de Grau Mitjà, 40 Cicles de Grau Superior, 6 Cicles de Grau Bàsic, 6 Cursos d’Especialització, 5 Certificats de Professionalitat i 17 PFI (Programes de Formació i Inserció). El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha ofert l’any 2022 a les Terres de l’Ebre 99 certificats de professionalitat amb 1.305 beneficiaris, 15 cursos de l’àmbit sociocultural i a la comunitat amb 216 beneficiaris i 11 itineraris formatius d’atenció sociosanitària i teleassistència amb 158 beneficiaris. El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, que té encomanada la gestió de la formació d’oferta adreçada a les persones ocupades, ha ofert 4.122 places i 300 accions formatives, amb 200 places amb certificats de professionalitat, 72 persones orientades amb el Programa Projecta't i 363 persones formades amb el Conforcat a Mida.


En aquesta primera reunió també s’ha acordat la necessitat d’elaborar un estudi per determinar les necessitats de perfils professionals presents i futures de les empreses del territori. “Hem de parlar amb empreses, però també hem d’incorporar l’estratègia que tenim com a territori, tant en l’àmbit de la industrialització, de tecnologia 5G, en l’economia blava, sostenibilitat, etc., sectors que comportaran nous perfils professionals”, concreta Salvadó, que també incideix en la importància de l’orientació. “Tenim cinc fires de formació i ocupació a les Terres de l’Ebre i un dels aspectes clau és garantir un sistema d’orientació de cara a l’alumnat més potent i transversal”, afirma el delegat del Govern.


La propera reunió de la Taula per a l’impuls de la Formació Professional a les Terres de l’Ebre tindrà lloc al mes de setembre. “L’encaix ideal és aconseguir que els alumnes del territori demanden la formació que demanden les empreses i el sistema garanteixi aquesta oferta formativa”, conclou Salvadó.







26 juliol 2023