1. Aquesta tarda s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona presidida per l’alcalde amb el conseller d’interior i amb la participació dels cossos policials i representants de la Judicatura i la Fiscalia per analitzar els principals reptes de seguretat de la ciutat
  2. L’activitat policial augmenta: hi ha un 23'4% més de detencions i un 15% més d'investigats respecte l'any passat
  3. Els furts i les estafes, que són els delictes amb més incidència a la ciutat, han augmentat durant aquest període un 17,2% i un 26,%, respectivament. Els furts continuen lluny dels indicadors del 2019 situant-se un 25,2% per sota
  4. Amb el Pla d’Acció Tremall s’han detingut durant el primer semestre de l’any 262 multi reincidents un total de 1.629 vegades als quals se’ls ha imputat 4.065 fets per furts i robatoris violents
  5. El Pla d’estiu reforça l’acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública
  6. Les denúncies per violències sexuals, que representen un 8% del total dels delictes contra les persones, creixen un 27,4%. Els fets coneguts en l’àmbit de la violència de gènere també s’incrementen en un 17%

Barcelona afronta aquest estiu amb la mirada posada en la lluita per minimitzar l’impacte dels delictes contra les violències sexuals i contra els delinqüents multi reincidents que actuen a la ciutat cometent furts i robatoris violents. Aquesta tarda s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona en la qual s’ha fet un repàs de l’evolució de les dades delinqüencials del primer semestre del 2023 i s’han analitzat els principals reptes de seguretat de la ciutat durant els propers mesos.

Durant la trobada, presidida per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni; amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el tinent de l’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Convivència, Albert Batlle, i el director general de la Policia, Pere Ferré, el Comissari en Cap, Eduard Sallent, el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Intendent Major Pedro Velázquez, la nova comissària de la Regió Policial Metropolitana Barcelona Montserrat Estruch, i el Cap de la Divisió Territorial de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major Benito Granados, amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia, s’han analitzat també quins estan sent els principals desafiaments de seguretat per a l’estiu en què l’activitat turística ja ha assolit nivells equiparables als del 2019.

A continuació es resumeix com és un dia a la ciutat de Barcelona:

Un dia  a Barcelona{"name":"2023/07/27/19/35/43f01aea-0642-4674-8072-a31888ceb7ed.png","author":"CME","type":"0","location":"0","weight":224191}


Amb l’objectiu de millorar l’eficàcia i eficiència policial i generar un millor lideratge en les polítiques de prevenció i de seguretat que es duen a terme a la ciutat, la Regió Policial Metropolitana Barcelona dels Mossos d’Esquadra creix amb el Decret d’Estructura de la Direcció General de la Policia amb dues noves divisions i dues noves àrees regionals. Es tracta de la Divisió Regional de Suport i Dispositius i de la Divisió Regional de Seguretat Ciutadana i Proximitat, una Àrea Regional d’Investigació i una Àrea Regional del Transport Urbà. S’encarregaran d’assumir el lideratge per donar resposta a les principals problemàtiques de manera més homogènia i sistematitzada treballant la seguretat des d’una perspectiva més global.

A partir de l’1 de setembre s’obrirà de forma permanent l’Àrea de Custòdia de Detinguts a l’ABP de Ciutat Vella, que permetrà descongestionar l’actual centre de Les Corts i guanyar temps en el procés d’entrada de detinguts i la tramitació en la gestió dels atestats que comporta cada detenció. Aquest serà el primer pas d’un model descentralitzat en la gestió de les persones detingudes que s’implementarà a partir de l’1 de gener de 2024.

Aquests canvis en la gestió operativa i la nova estructura policial permetran a la PG-ME en una policia més eficaç i eficient.

Els fets delictius denunciats a Barcelona durant el primer semestre d’enguany se situen un 10,4% per sota respecte el mateix període del 2019 i han augmentat un 13,7% respecte el 2022. En relació amb l’activitat policial, es registra un fort increment de les detencions i dels investigats que situen aquests indicadors per sobre de les dades del 2019. Durant el primer semestre d’enguany s’han detingut 13.001 persones, un 23,4% més el 2022 i un 15% més que el 2019. Pel que fa als investigats, hi ha 26.970 persones investigades, un 15% més que el 2022 i un 9,5% més que el 2019. El percentatge de resolució de casos ha augmentat 1.4 punts.

Dades estadístiques{"name":"2023/07/27/19/39/84a6b83d-a610-4c9f-adff-6d3fadec6878.png","author":"CME","type":"0","location":"0","weight":65412}

Els delictes contra les persones, que representen un 6,44% del total de fets delictius, augmenten durant el primer semestre de l’any un 11,5%, (de 5.879 a 6.554). Els delictes contra el patrimoni creixen un 15%, passant de 79.105 a 90.992 fets, sobretot pel notable creixement que tenen els furts i les estafes que ocupen el 55,8% i el 15,3%, respectivament, del total dels fets contra el patrimoni.

Els delictes contra la salut pública augmenten un 11,2% (de 797 a 886), fet que significa que s’han incrementat els operatius policials en la lluita contra el tràfic de drogues, especialment en aquelles zones on hi ha una incidència directa entre el veïnatge i els problemes d’inseguretat que generen aquests delictes

Delictes contra les persones{"name":"2023/07/27/19/41/896af0ef-432f-4acd-9b0e-bf031016e52e.png","author":"CME","type":"0","location":"0","weight":73416}

Pla d’estiu: reforç durant la nit i en els punts amb més turisme de la ciutat

El Pla d’estiu reforça l’acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, la lluita contra les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública. El Pla d’Acció contra les Violències Sexuals en entorns d’oci, que el Cos de Mossos d’Esquadra va posar en marxa el mes de juny de l’any passat a tot Catalunya, es manté actiu amb itineraris segurs des de les zones d’oci al transport públic i en el tancament i sortida dels locals amb el doble objectiu de protegir persones vulnerables i identificar i detenir possibles persones agressores sexuals.

Les accions de prevenció es completen amb controls als accessos i sortides de les zones d’oci per a la detecció i neutralització de persones potencialment autores d’aquests il·lícits. Els contactes realitzats durant el darrer any amb els representants del sector de l’oci nocturn per traslladar-los consells de seguretat en aquest àmbit s’estan estenent també als responsables de la restauració i la seguretat privada. L’objectiu és treballar en xarxa perquè Barcelona sigui un espai lliure de violències sexuals, especialment en l’àmbit de la nit i la festa.

La lluita contra les Violències Sexuals s’enfocarà a partir d’ara també sobre l’agressor. La creació de l’Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC i la seva Unitat d’Intel·ligència serviran per fer un control a requeriment de la Fiscalia sobre l’agressor condemnat amb alt risc de reincidència, els que tenen Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE) i els condemnats amb mesures judicials.

La Guàrdia Urbana des de l’any 2020 dissenya dispositius amb l’objectiu d’augmentar els recursos en la prevenció i detecció de les violències sexuals a través d’un projecte de coresponsabilitat que integra també els operadors de l’oci nocturn i amb una mirada de perspectiva de gènere.

El cos de policia barceloní implanta des de fa tres anys itineraris segurs en el marc de grans esdeveniments com són Festes Majors, festivals de música, Cap d’Any o Revetlla de Sant Joan. L’objectiu de la Guàrdia Urbana amb aquests itineraris és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Des de l’estiu de l’any passat es van implantar per part de la Guàrdia Urbana quatre itineraris segurs permanents en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral•leli Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. El cos de policia barceloní està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

Un altre dels reptes de seguretat de l’estiu serà la lluita contra la multi reincidència que actua a la ciutat cometent furts i robatoris violents. La creació del grup Titani per perseguir lladres de rellotges i minimitzar aquest fenomen i el pla Tremall seran cabdals per continuar minimitzant l’impacte de la delinqüència que reiteradament comet fets delictius a la ciutat.

Des de principis de juny la Guàrdia Urbana manté activada l’Operació Estiu, un dispositiu específic amb l’objectiu general d’assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat ens els mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic amb l’arribada del bon temps. Aquest dispositiu suposa una intensificació de la tasca que la Guàrdia Urbana realitza durant tot l’any i es treballa de forma coordinada i conjunta amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i amb la resta de serveis municipals.

Un dels principals objectius del dispositiu d’estiu és evitar i controlar comportaments que generin molèsties a terceres persones. Es controlarà l’ús intensiu dels espais públics i s’intervindrà de manera preferent en el control d’aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions relacionades amb accions incíviques com és el control del consum d’alcohol i de substàncies estupefaents.

Aquest mes de juliol s’ha iniciat el reforç policial amb la incorporació de 107 agents diaris (que se sumaran als 1.000 que hi ha diàriament a la ciutat) amb l’objectiu de garantir la convivència i l’endreça de la ciutat. Aquests agents treballaran de forma coordinada amb els Equips de Policia de Barri del cos de policia barceloní per potenciar la intervenció preventiva des de la proximitat, el contacte directe amb la ciutadania i l’alt coneixement del territori per evitar conductes delictives i els conflictes de convivència. La Guàrdia Urbana també incrementarà l’activitat sancionadora davant les conductes incíviques que afectin a la convivència.

Per la seva banda, els Mossos es reforçaran a Barcelona amb la incorporació de 220 nous efectius una vegada finalitzi el curs bàsic de l’ISPC.

Els furts i les estafes, els delictes amb més incidència a Barcelona

Durant el primer semestre de l’any, els furts han crescut un 17,2% (de 42.772 a 50.116) però continuen allunyats dels indicadors del 2019 quan es va assolir la xifra de 66.999 furts. Representen un 49,2% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona o el que és el mateix un de cada dos fets denunciats a la ciutat és un furt. El 72,5% es produeixen a la via pública i en establiments comercials i un 22,3% tenen lloc al transport.

Delictes de furts{"name":"2023/07/27/19/43/b10b5dd6-4d1f-4087-b0bc-1eb3a19f5b00.png","author":"CME","type":"0","location":"0","weight":113617}

Les estafes suposen el 15% de la totalitat de delictes contra el patrimoni que passen a la ciutat i, a més, és una de les tipologies que ha experimentat un augment més important passant de 11.076 fets a 13.955, el que comporta un increment del 26%. Al voltant del 90% de les estafes denunciades es produeixen a la xarxa.

La creació de la nova Regió Virtual dels Mossos d’Esquadra, que ja ha iniciat la primera fase de desplegament per a donar resposta als reptes actuals que planteja la seguretat ciutadana en un món cada vegada més connectat i digital, s’encarregarà d’investigar els fets comesos a través de la xarxa en l’àmbit del cibercrim i, a més, tindrà com a funcions la prevenció de delictes.

També en l’àmbit dels delictes contra el patrimoni, destaquen el robatoris amb força a establiments comercials, que passen de 740 a 1.325 fets, i els robatoris a interior de domicili, que es mantenen estables, passant de 1.928 a 1.994. Finalment, el robatoris amb força a interior de vehicle baixen un 14,8%, passant de 5.363 a 4.570.

Pla Tremall: els 5 multi reincidents més actius han estat detinguts 112 vegades

El Pla d’Acció Tremall és una eina que està permetent generar intel·ligència policial per actuar sobrela multi reincidència i, d’aquesta manera, generar noves accions policials per fer front a les noves modalitats delictives. S’estructura en tres pilars: la prevenció, la reacció i la intel·ligència. En aquest àmbit es realitzen dispositius en les zones més actives on es registren més robatoris violents i furts segons els mapes delinqüencials.

Pel que fa als robatoris amb violència/ intimidació, creixen un 8,4%, passant de 6.216 a 6.739 fets, dels quals un 83,5% es produeixen al carrer. De gener a juny, s’han realitzat 1.475 detencions en aquest àmbit, el que representa un increment del 30,6% respecte el mateix període de 2022 i un 34,8% respecte al 2019.

Durant els primers sis mesos de l’any s’han detectat 315 persones catalogades com a multi reincidents, de les quals se n’han detingut 262 un total de 1.629 vegades i se’ls ha imputat un total de 4.065 fets, principalment furts i robatoris violents a la via pública.

Els 5 multi reincidents més actius a la ciutat han estat detinguts 112 vegades en aquest període i entre tots acumulen 203 antecedents.

De l’anàlisi de les dades, es desprèn que en la majoria dels casos els robatoris amb violència a la via pública estan comesos per un únic autor o dos autors, sense ús d’armes ni objectes, on es sostreu, sense cometre cap tipus de lesió a la víctima, en primer lloc un terminal telefònic, seguit d’una cartera o bossa de mà i diners. En relació amb l’objecte sostret, el telèfon mòbil continua sent el més sostret amb un 47,1% de fets, seguit de les bosses de mà (23%), diners (9%) el rellotge (8,2%) i les joies (7,4%).

Pel que fa a les víctimes, el 98% de casos no van patir cap tipus de lesió o molt lleu. Entre les persones que han patit aquests fets, un 7,7% eren menors d’edat i un 10,2% majors de 65 anys.

El grup Titani de rellotgers s’activa per segon any

En el marc del pla Tremall, el grup Titani s’ha tornat a activar enguany per donar resposta al robatori de rellotges, un fenomen que es repeteix a totes les capitals europees i mundials que tenen un alt impacte turístic. Durant el primer semestre, aquests tipologia delictiva ha representat el 8,2% dels robatoris violents denunciats. Tot i que representa un percentatge reduït respecte dels objectes sostrets, aquest grup treballa per minimitzar l’impacte que té sobre la seguretat i per generar intel·ligència policial en aquest àmbit per fer front a aquestes noves problemàtiques de seguretat emergents. Treballa en tres àmbits: prevenció, investigació i intel·ligència policial. Els investigadors mantenen relacions de col·laboració i coordinació amb les policies d’àmbit estatal i a nivell internacional.

Des de la seva activació, el passat 11 de maig fins ara, ha realitzat 78 detencions, de les quals s’han registrat 19 ingressos a presó. A aquestes detencions s’han de sumar els detinguts en aquest àmbit que fan els Grups de Delinqüència Urbana dels dos cossos policials desplegats a la ciutat fins arribar a 127 detencions relacionades amb el robatori violent de rellotges.

Més violències sexuals

L’augment d’un 11,5% dels delictes contra les persones està relacionat amb la pujada de les denúncies vinculades amb les lesions, que creixen un 2,9% (de 2.053 a 2.112). En aquest àmbit, es va posar en marxa el Pla Daga orientat a la detecció i intervenció d’armes que durant aquest semestre ha comportat un total de 992 denúncies administratives per tinença d’aquest tipus d’arma, el que representa un augment del 33,5% respecte al mateix període de l’any anterior.

També augmenten en un 27,4 % les agressions sexuals (de 412 a 525) i la violència de gènere i domèstica (de 2.128 a 2.490), sobretot en el cas dels maltractaments en l’àmbit de la llar.

La Guàrdia Urbana treballa amb l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

En aquesta línia el cos de policia barceloní va posar en marxa el passat mes de març el Servei d’Atenció a la Víctima, un nou servei per atendre les víctimes de violència de gènere i poder rebre denúncies d’aquest àmbit que s’afegeix als Grups d’Atenció a la Víctima ja existents a les comissaries de la PG-ME. El SAV oferirà un servei pioner en dependències policials i està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada dels infants i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

El passat mes de març va entrar en funcionament el Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana situat a Nou Barris i des d’on el cos de policia barceloní rep denúncies de víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella, i properament es presentarà el SAV de Ciutat Vella, situat a les renovades dependències de la Guàrdia Urbana a Rambles, 43, i que es convertirà en la primera oficina policial destinada únicament a delictes relacionats amb la violència masclista en l’àmbit de la parella a la ciutat.

Els actuals dos SAV de la Guàrdia Urbana neixen amb la voluntat de ser punt d’atenció integral a dones víctimes de violència gènere i als seus fills i filles quan es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana.

Més pressió als punts de venda de drogues

A Barcelona, la pressió policial exercida sobre aquells punts on es venen substàncies estupefaents o on es cultiva marihuana ha experimentat una evolució ascendent i, per aquest motiu, els indicadors delinqüencials en aquest àmbit augmenten un 11,2%. Els equips d’investigació han treballat sobre punts delinqüencials que tenen una forta afectació sobre la percepció de seguretat del veïnatge. En aquest sentit, els dos cossos policials treballen de la mà del teixit associatiu i veïnal per obtenir el màxim d’informació que permeti iniciar les investigació al voltant d’aquest àmbit.

Des de principis d’any fins al mes de juny, s’han fet un total de 66 entrades i escorcolls a immobles relacionats amb venda i distribució de drogues i 126 persones detingudes. L’acció policial, entre investigacions i actuacions per pressió policial, ha suposat es desmantellament de 101 domicilis dedicats al tràfic de drogues, dels quals 53 han estat retornats a la seva propietat o han quedat inactius totalment.

Les drogues intervingudes han estat de tot tipus, entre cocaïna, heroïna, crack, haixix i plantacions de marihuana (4.298 plantes).

Oficina de Comunicació

Barcelona, 27 de juliol de 2023