1. Entrarà en funcionament la propera primavera i significa una inversió de 6 milions d’euros
  2. S’ubicarà en una planta que corona l’edifici polivalent que es va aixecar amb motiu de la pandèmia


Imatge de com quedarà l'edifici.{"name":"2023/07/28/08/49/9284c2f7-fe27-46c6-a2b5-7406850c6e20.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":452130}

Aquest mes de juliol han començat els treballs previs per a la construcció d’una nova planta sobre l’edifici polivalent de l’Hospital Germans Trias, on anirà l’ àrea d’endoscòpia digestiva i respiratòria del centre. Aquest servei realitza actualment procediments d'alta complexitat per a una àrea de 820.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme.

La nova unitat permetrà realitzar les exploracions d’endoscòpia intervencionista més punteres i significarà doblar la superfície actual. En aquesta planta –ja prevista quan es va construir l’edifici polivalent per la COVID- hi haurà 9 sales d’exploracions convencionals i d’intervencionisme, sales de treball, d’acollida i de recuperació, d’admissions, de cribratge, d’aïllament, d’espera, etcètera. S’espera que les noves instal·lacions –més confortables per a pacients i professionals- puguin entrar en funcionament la propera primavera. La inversió total és de 6 milions d’euros, que inclouen les obres i l’equipament.

La millora del espais i la incorporació de tecnologia puntera serà determinant per atendre el creixement que l’endoscòpia digestiva i respiratòria han experimentat en la darrera dècada, tant en tècniques diagnòstiques com terapèutiques. Cada vegada hi ha més necessitat de disposar de mostres per prendre decisions mèdiques i de substituir les tècniques quirúrgiques per les endoscòpiques, menys invasives, més cost-efectives i que poden arribar a població més fràgil i de més edat.

La nova planta també està concebuda pensant amb la transformació de l'endoscòpia en les properes dues dècades, on la robotització, la intel·ligència artificial, la simulació, la realitat virtual, el diagnòstic molecular, i la fusió amb diverses tecnologies d’imatge digital seran molt presents. Les tècniques que s’aniran implementant definiran perfils professionals molt més especialitzats, tant facultatius com d’infermeria.

Millora dels circuits de diagnòstic i cribratge de càncers

L’augment de la capacitat de les noves instal·lacions beneficiarà sobretot els circuits de diagnòstic ràpid de càncer, el programa de cribratge de càncer de colon i, a curt termini, el de pulmó. També es gestionarà de forma més intel·ligent i automatitzada la programació, segons preferència, patologia i disponibilitat de la resta de serveis implicats (com els d’Anatomia Patològica, Radiologia, Comitès, etc.), així com millorarà la comunicació amb les diferents unitats mèdiques incloent l’atenció primària.

La nova unitat, que comportarà increment de professionals, renovació dels recursos materials i comptar amb equipaments com baroreductors, endoscopis d’alta definició, cromoendoscòpia digital i làser dual, significarà un salt endavant per a una àrea de l’Hospital en marxa des de fa 15 anys i que ara afronta oportunitats com la de refermar l’intervencionisme endoscòpic per a reduir cirurgies, consolidar-se com a referent europeu de cursos d’endoscòpia complexa en combinació amb el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB), o participar en estudis multicèntrics internacionals.

Una activitat a l’alça

L’activitat assistencial al servei d’endoscòpia digestiva va augmentar l’any passat respecte l’anterior, per exemple, pel que fa a les colonoscòpies, les fibrogastroscòpies amb sedació, les polipectomies o l’extracció de càlculs. Pel que fa a les endoscòpies respiratòries, han experimentat un increment significatiu en els procediments intervencionistes com la broncoscòpia rígida, les criobiòpsies o la navegació endoscòpica pel diagnòstic del nòdul pulmonar.

Amb les noves instal·lacions es podran incrementar les 10.000 exploracions digestives anuals actuals i multiplicar per gairebé 4 les tècniques d’endoscòpia respiratòria intervencionista en els propers 4 anys.


1  

Imatges

Imatge de com quedarà l'edifici.

Imatge de com quedarà l'edifici. 452130