1. El detingut es va endur per la força el menor de 10 mesos que es trobava sota tutela dels serveis socials de l’administració francesa, mentre que els altres dos fills estaven pendents de fer efectiva una mesura d’acolliment familiar
  2. La intenció de l’home era marxar cap Algèria amb els seus tres fills per no perdre’n la custòdia


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra del Grup de Recerca Activa de Fugitius (GRAF) de la Unitat d’Entorn Penitenciari ha detingut a Manresa un home de 25 anys que tenia vigent una ordre europea de detenció i entrega (OEDE) emesa per les autoritats de franceses per un delicte de segrest, detenció il·legal i sostracció de menors, concretament dels seus fills de cinc i tres anys, i deu mesos.

Els fets va succeir a França, quan l’investigat es va adreçar al lloc on els serveis socials francesos tenien cura del seu fill petit i se’l va emportar per la força. Els altres dos menors també van ser segrestats pels dos progenitors mentre estaven pendents de fer efectiva una mesura d’acolliment familiar, que finalment no es va poder dur a terme.

En aquell moment, les autoritats franceses van emetre una OEDE contra ell i una ordre de protecció per cada un dels fills del fugitiu. Aquestes mateixes autoritats van esbrinar que la intenció de l’home era marxar cap Algèria amb els seus tres fills per no perdre’n la custòdia.


La investigació s’activa de manera urgent

El dia 20 de juliol, a través dels canals oficials de coordinació policial europea, la policia francesa va emetre una alerta urgent per la possible presència del fugitiu a Catalunya. El GRAF va iniciar una investigació amb l’objectiu de localitzar i detenir al fugitiu, i posar els menors sota protecció de l’Administració.

Els investigadors van determinar que el fugit estava utilitzant una identitat falsa amb la qual hauria fet gestions per aconseguir documentació oficial per als seus fills, per poder viatjar amb ells. El van poder ubicar a la localitat de Manresa, moment en què la investigació es va centrar a localitzar el lloc concret on residia.

A les poques hores, el Grup de recerca Activa de Fugitius van ubicar el domicili on es trobava i el van localitzar sortint del domicili. Quan els agents li van preguntar on eren els seus fills, va respondre amb evasives, donant diferents versions. Els agents van pujar al domicili i van sentir veus de nens darrere la porta, però ningú no va obrir davant dels seus requeriments.

Arribat aquest punt d’extrema necessitat i urgència, donada la curta edat delstres menors, els investigadors van contactar amb el jutjat de guàrdia de Manresa per tal que autoritzés l’accés al domicili, en el cas que el pare no col·laborés amb la policia, tot i que finalment, el pare va autoritzar la policia a accedir al pis.

Els Mossos van detenir al fugitiu i van traslladar els 3 menors a la comissaria de Manresa, fins que la DGAIA se’n va fer càrrec d’ells, a efectes de protecció.

En data 22 de juliol, l’investigat va passar a disposició del Jutjat Central núm. 1 de l’Audiència Nacional, que el va deixar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars consistents en la retirada del passaport i la prohibició expressa d’abandonar el país.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 29 de juliol de 2023