Majoritàriament són dones víctimes d’explotació sexual, però també laboral, per exercici de la mendicitat i de matrimoni forçós

Amb la posada en marxa fa un any de la Unitat de Valoració Forense de Víctimes de Tràfic d’Essers Humans s’ha millorat substancialment l’abordatge d’aquests casos i l’assistència a les víctimes

Perspectiva de gènere, formació especialitzada i circuits de col·laboració: eixos del nou model integral d’intervenció forense

Un dels reptes: detectar víctimes de tràfic per explotació criminal, un tipus de tràfic menys conegut i estudiat, i de gravetat extrema

Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (Departament de Justícia, Drets i Memòria){"name":"2023/08/01/07/40/fcbf97c3-2719-4d66-abe9-fa45860198be.jpg","author":"Justícia, Drets i Memòria","type":"0","location":"0","weight":4146971}

Fa un any, amb motiu del Dia Mundial del Tràfic d’Éssers Humans, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) va donar a conèixer la creació de la Unitat de Valoració Forense de Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans, i es va convertir així en el primer centre a tot l’Estat a crear una unitat especialitzada en l’abordatge multidisciplinari de situacions de tràfic d’éssers humans (TEH). Durant aquest primer any, la Unitat ha rebut 21 sol·licituds de valoració de casos de víctimes de tràfic d’éssers humans, dels quals 15 han estat casos nous, i els 6 restants han estat actuacions que han ampliat procediments en què ja s’havien fet valoracions forenses prèvies.

Es tracta majoritàriament de víctimes d’explotació sexual, sobretot dones, però també, en menor mesura, de víctimes d’explotació laboral, per exercici de la mendicitat i de matrimoni forçós. Si bé la seu professional de la Unitat està ubicada a Barcelona, i la major part de les avaluacions provenien d’aquesta demarcació, la Unitat ha donat suport tècnic i metodològic a professionals de la Divisió de Girona en l’avaluació de diversos casos.

A tots els casos s’han dut a terme un abordatge multidisciplinari i una avaluació global, en què s’han valorat aspectes de la salut física, mental i també del procés de recuperació un cop aquestes víctimes ja han pogut abandonar o ser extretes de les xarxes d’explotació i dels traficants. La Unitat ha intervingut en aquestes avaluacions de forma programada i conjunta amb el metge o metgessa forense responsable del cas.

Des del 2016 a dia d’avui s’han registrat 59 sol·licituds de valoració d’aquest tipus (dins de les quals s’hi inclouen les 21 rebudes entre el segon trimestre de 2022 i el segon trimestre de 2023, amb la posada en funcionament de la nova Unitat).

Accent a la perspectiva de gènere i consolidació de circuits de col·laboració amb entitats, ONG i equips hospitalaris

LaUnitat ofereix un servei pericial integral, d’alta qualitat, amb un enfocament sensible al gènere, que en aquests casos és especialment necessari atès el perfil majoritari de les víctimes de TEH. Aquestes pericials forenses són especialment rellevants de cara al judici perquè aporten coneixement científic i específic que poden ajudar el jutge a prendre decisions més justes i més informades.

Per a l’elaboració d’aquests dictàmens pericials, la coordinació amb altres operadors és una tasca essencial. Per això, la Unitat ha mantingut reunions de coordinació amb la Unitat de Psiquiatria Transcultural de l’Hospital Vall d’Hebron, amb la UTEH de l’Ajuntament de Barcelona, amb ONG vinculades a l’assistència a víctimes de TEH, amb la Unitat Especialitzada del cos de Mossos d’Esquadra, i també amb la Direcció General per a l’Eradicació de les Violències Masclistes (Departament d’Igualtat i Feminismes). L’experiència amb les intervencions efectuades ha posat de manifest la utilitat dels circuits de coordinació creats, especialment per dur a terme les avaluacions dels casos en què calia actuar amb immediatesa per facilitar la tasca judicial i de protecció a la víctima.

Guia pionera per detectar víctimes de TEH per criminalitat forçada

Entre les diferents finalitats d’explotació que persegueix el tràfic de persones –i segons les xifres de l’últim informe global de les Nacions Unides– , l’explotació sexual (un 50% del tràfic) és la més coneguda i la que ha rebut més atencions i recursos, seguida de l’explotació laboral (un 38%). En canvi s’han deixat més al marge l’estudi per a la detecció i tractament d’altres tipus d’explotació, com per exemple, la criminal (un 6%).

El TEH per explotació criminal –o per criminalitat forçada– és aquell que té com a finalitat explotar les víctimes per a la realització d’activitats il·legals, mitjançant coaccions, abusos o enganys. En aquests casos la victimització és doble: primer, pel mateix procés que les ha portades a l’esclavització i, segon, perquè, si no se les detecta com a víctimes, hi ha el risc que siguin perseguides penalment com a infractores dels delictes que han comès de forma forçada durant la fase d’explotació.

Els estudis i treballs a l’Estat entorn d’aquesta forma de tràfic són residuals i es concentren a Catalunya. Entre d’altres iniciatives, l’IMLCFC ha col·laborat en l’elaboració d’una guia pionera, feta de forma col·laborativa entre professionals de diferents àmbits i adreçada als diferents actors de l’Administració de justícia que vol ajudar a detectar i identificar aquestes víctimes, per tal que, si és el cas, puguin ser tractades en seu judicial com a víctimes de TEH per criminalitat forçada i no com a infractores del delicte.

El document El tràfic d’éssers humans per a criminalitat forçada. Recomanacions d’actuació per a professionals de l’àmbit judicial, que s’ha presentat oficialment al Centre d’Estudis i Formació Especialitzada aquest mes de juliol, té per objectius principals: aprofundir en el tractament d’aquests casos –molt desconeguts i d’extrema gravetat–, donar pautes que millorin els nivells d’efectivitat en la identificació d’aquestes víctimes, i orientar els professionals sobre com comunicar-ho als òrgans competents (ja siguin judicials o policials) i a les oficines d’atenció a la víctima, si escau.

1  

Imatges

Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (Departament de Justícia, Drets i  Memòria)

Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (Departament de Justícia, Drets i Memòria) 5377063