· Els presumptes autors van encarregar el material electrònic a través del lloc web de la companyia telefònica i s’han acreditat comandes entre febrer de 2021 i principis d’estiu de 2023

· Van realitzar més d’un centenar de comandes amb les que van aconseguir adquirir fraudulentament diversos terminals telefònics, auriculars intel·ligents, rellotges intel·ligents, patinets elèctrics i altres objectes

· L’operació ha estat conjunta amb la Policia Nacional, sota tutela del jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de Nou Barris, en col·laboració amb agents de la Policia Nacional han detingut quatre persones, d’entre 20 i 68 anys, a qui se’ls atribueix la comissió d’una estafa continuada en el temps, en la que haurien adquirit material electrònic per valor de més de 150.000 euros utilitzant de manera fraudulenta les dades reals de clients d’una empresa de telefonia. Hi ha al voltant de 100 persones afectades.

Els presumptes autors van realitzar més d’un centenar de comandes amb les que van aconseguir adquirir fraudulentament diversos terminals telefònics, auriculars intel·ligents, rellotges intel·ligents, patinets elèctrics i altres objectes. Els objectes defraudats van causar un perjudici econòmic a la companyia que ascendia a més de 150.000 euros, sense comptar amb el perjudici d’altres comandes que finalment no van poder ser lliurades.

Els mecanismes de control de la companyia destapen compres fraudulentes

La investigació s’inicia arran de la denúncia del representant legal d’una companyia telefònica en la qual manifestava que havien detectat irregularitats en l’activitat comercial de compravenda de telèfons mòbils a través de la seva botiga online. Entre aquesta activitat irregular es van produir diverses compres tant de terminals mòbils, com d’accessoris de manera fraudulenta usurpant la identitat de diferents clients sense el seu coneixement, ni el seu consentiment.

Agents especialitzats en ciberdelinqüència van establir una línia envers el destinatari dels paquets i van aconseguir identificar el presumpte autor, que utilitzava les dades de persones del seu entorn. El principal investigat actuava conjuntament amb altres persones, ubicades a diverses localitats del Vallès Oriental i Barcelona.

Finalment, es va dur a terme l’explotació del cas, on es van detenir els quatre investigats. Es va dur a terme, també una entrada i perquisició, on es va aconseguir recuperar alguns dels objectes adquirits de manera fraudulenta i material per efectuar l’activitat delictiva.

El dia 21 de juliol els detinguts van passar a disposició del Jutjat de primera instància i Instrucció de Granollers.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 1 d’agost de 2023