- L’Àrea vetllarà per promoure una governança estratègica transfronterera comuna i impulsar nous eixos de cooperació amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania
El Govern ha aprovat la subscripció de l’Acord transfronterer d’associació per a la creació i desenvolupament de l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer (EsCaT) en el Programa de Cooperació Territorial Interreg VI Espanya-França-Andorra POCTEFA 2021-2027.
L’aliança EsCaT, impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord), té com a objectiu promoure una governança estratègica transfronterera comuna i impulsar nous eixos de cooperació per tal de millorar la qualitat vida de la ciutadania. En concret, l’acord dotarà l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer d’un instrument jurídic europeu adaptat per estructurar el territori i enfortir l’estratègia d’una cooperació transfronterera cohesionada i sostenible.
La incorporació de l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer en el programa europeu de cooperació transfronterer POCTEFA 2021-2027 suposarà un nou pas endavant en l’acció de la cooperació transfronterera del Govern, teixint aliances i enfortint la cooperació en àmbits estratègics amb les diverses regions europees subscrites en el programa.
El Programa europeu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra (Interreg POCTEFA 2021-2027)
El Programa europeu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra 2021-2027 (Interreg POCTEFA 2021-2027), aprovat per la Comissió Europea el novembre del 2022, vetlla per fomentar el desenvolupament sostenible i reforçar la integració econòmica i social del territori transfronterer que comparteixen Espanya, França i Andorra.
El Programa té una dotació de 243 milions d’euros del fons FEDER, dels quals 111,4 milions corresponen a Espanya. Per a actuacions de Catalunya, s’ha previst un finançament de 40,5 milions d'euros, el 36,36% de l'ajut del FEDER que correspon a Espanya.
Per tal de distribuir aquests recursos, es van acordar 5 objectius polítics que donen resposta als objectius fundacionals del Programa. Entre els objectius, destaquen impulsar una Europa més intel·ligent, verda i baixa en emissions, més social, més propera a la ciutadania i accions per enfortir la governança.
Un cop aprovats els objectius, es va donar llum verda a la creació de cinc àrees funcionals, que serviran per agrupar espais que manifesten un nivell d’interrelació especialment intens. Una d’aquestes àrees, després que avui el Consell Executiu li donés llum verda, serà l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer. Aquesta àrea inclourà el territori de les comarques de Girona i el departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord) i vetllarà per fomentar la cooperació en àmbits com el desenvolupament sostenible del territori fronterer o impulsar accions concretes per fer front a reptes globals com el canvi climàtic.