Protecció Civil

alerta infocat

MODIFICACIÓ: El pla Alfa nivell 3 s'activarà demà a 44 municipis de 7 comarques, no 42

Protecció Civil activa en ALERTA el pla INFOCAT per l'elevat risc d'incendi forestal avui i els propers dies

query_builder   3 agost 2023 13:38

event_note Nota de premsa

MODIFICACIÓ: El pla Alfa nivell 3 s'activarà demà a 44 municipis de 7 comarques, no 42

Protecció Civil activa en ALERTA el pla INFOCAT per l'elevat risc d'incendi forestal avui i els propers dies


  1. El Cos d’Agents Rurals activarà a les 00.00 hores de demà dia 4 d’agost el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 44 municipis de 7 comarques de Catalunya. També es restringiran els accessos a 4 espais naturals de Catalunya
  2. Aquest matí s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla INFOCAT amb tots els operatius i organismes implicats per valorar la situació de risc prevista
  3. Es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí en Alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant el risc d’incendi forestal previst per avui i els propers dies degut a un episodi de vent i baixada d’humitats.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, avui dijous comença l’entrada de vent de Ponent i també de Mestral i Tramuntana, que farà baixar les humitats relatives. Aquesta tarda també s'esperen ruixats dispersos al quadrant nord-est i aïllats a la resta del Pirineu i del sector central del litoral i prelitoral.

Demà divendres, el vent es reforçarà sobretot a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i les comarques del sud del camp de Tarragona, i les humitats també seran molt baixes. Dissabte el vent començarà a afluixar una mica, pujaran les temperatures, i es preveu que ja sigui el darrer dia de l’episodi de risc.

El risc d’incendi forestal es concentra sobretot a les Terres de l’Ebre, les comarques de Lleida, Tarragona, Penedès, Garraf i l’Empordà, per la combinació del vent, les humitats baixes i les condicions de la vegetació.

Davant d’aquesta situació, aquest matí s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla INFOCAT amb tots els cossos d’emergències i organismes implicats, i s’ha valorat activar-lo en ALERTA.

Des de Protecció Civil es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112.

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, les mesures previstes davant aquest episodi de risc consisteixen en el reforç d’almenys tres parcs de bombers professionals de cada Regió d’Emergències, amb especial èmfasi en les zones de risc més alt: per exemple, a l’Empordà s’han doblat els torns dels parcs de Llançà, Roses i Torroella de Montgrí.

El reforç s’estén també a personal de sala, comandaments, als grups especials d’Actuacions Forestals (GRAF) i Operatiu de Suport (GROS), als Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF); i es preveu també l’activació dels parcs de voluntaris.

Per la seva banda, el Cos d’Agents Rurals activarà a les 00.00 hores de demà dia 4 d’agost el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 44 municipis de 7 comarques de Catalunya.

En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, els Agents Rurals han previst la restricció dels accessos a 4 espais naturals de Catalunya. Es mantenen doncs els tancaments als Ports, Cardó-boix i Cap de Creus, ja amb accés restringit avui, i s’hi afegeix la restricció a les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. 

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència davant la situació complicada de perill d’incendi forestal. Recomana no freqüentar les zones forestals i espais naturals, especialment en les hores de màxima insolació. I recorda que és prohibit fer foc i qualsevol activitat amb risc d’incendi. En cas de detectar alguna negligència o una columna de fum, cal alertar de la situació a través del telèfon 112.


Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa


1  

Imatges

alerta infocat

alerta infocat 224665

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia