L’any 2022, aquesta espècie invasora que s’alimenta de les fulles del boix es va mantenir força estable a Catalunya però ja s’ha detectat a 192 municipis i 24 comarques

Un grup tècnic treballa conjuntament per conèixer a fons l’evolució de la invasió i el cicle biològic a les diferents zones del territori i comprovar l’eficàcia i els moments més adequats per aplicar possibles tractaments fitosanitaris

Imatge del tractament biològic que es va fer ahir per intentar preservar la boixeda  singular
Imatge del tractament biològic que es va fer ahir per intentar preservar la boixeda singular
{"name":"2023/08/04/12/48/b1985d1d-71fc-4239-bda9-375b5340bbab.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":198401}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està aplicant un tractament d’emergència per controlar l’eruga del boix que s’alimenta principalment de les fulles de la Boixeda singular de Valielles a Montmajor, entre el Berguedà i el Solsonès. En una visita del personal tècnic a finals de la setmana passada es va observar que la invasió afecta tota la boixeda i s’hi van observar erugues en els primers estadis del seu desenvolupament menjant les fulles, de manera que és el moment indicat per aplicar-hi els tractaments per evitar la desaparició de la boixeda. El tractament de control es va fer ahir mateix i se’n preveu una segona aplicació durant el mes de setembre o octubre, coincidint amb una nova generació d’erugues invasores.

L’eruga del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie exòtica invasora defoliadora dels boixos que està provocant la mortalitat de moltes hectàrees de boixedes. Originària d’Àsia, l’entrada d’aquest lepidòpter a Europa (Alemanya, 2007) va significat un fort cop per a la salut dels boixos. Es va dispersar molt ràpidament cap al sud d’Europa i es va detectar per primera vegada a Catalunya, l’any 2014, a Olot (Garrotxa). Des d’aleshores s’ha anat estenent amb molta rapidesa i ja és present a 192 municipis de 24 comarques.

Conservar les boixedes més singulars

La boixeda de Valielles és un bosc singular que ocupa una superfície d’una hectàrea, poblada de boixos de grans dimensions que poden arribar als 12 metres d’alçada. Aquesta boixeda que es calcula que té uns 500 anys es troba en una finca privada i, en vista de les excepcionals característiques d’aquests boixos, s’ha fet un seguiment especial de la possible afectació amb trampes de feromones des de l’any 2019.

Aquesta primavera es van detectar les primeres erugues a la boixeda. L’any 2021 ja s’hi va fer un tractament preventiu amb Bacillus thuringiensis, que ara s’ha hagut de tornar a repetir.

Tenint en compte la gran extensió de superfície forestal amb presència de boix a Catalunya, el tractament a gran escala esdevé inviable, i només té sentit aplicar-lo en boixedes singulars (com aquesta) i exemplars de boixos catalogats monumentals per tal que aquests no arribin a desaparèixer (com es fa també amb el boix del Montseny).

Durant aquest 2023 caldrà aplicar-hi dos tractaments, el primer que es va fer ahir i un segon tractament, al mes de setembre-octubre, per tal de disminuir la pressió de papallones en la segona volada sobre la boixeda singular. Depenent de l’evolució que aquesta plaga tingui a la boixeda, caldrà repetir els tractaments els propers anys, a raó de dos o tres tractaments anuals, fins que les poblacions no comprometin la supervivència.

Aquest tractament s’emmarca en el Pla d’acció contra aquesta plaga, que té establerta una sèrie de mesures de seguiment sobre la dispersió de la plaga i la valoració del grau d’afectació amb una periodicitat anual.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant els serveis de Sanitat Vegetal i el de Gestió Forestal i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, lidera el Grup de Treball Tècnic de la Papallona del Boix, que es reuneix periòdicament des de fa més de sis anys. Aquest grup integra també el Cos d’Agents Rurals i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Es treballa conjuntament per conèixer a fons l’evolució de la invasió i el cicle biològic a les diferents zones del territori i comprovar l’eficàcia i els moments més adequats per aplicar possibles tractaments fitosanitaris.


Frenada del ritme d’expansió de la plaga invasora

Les dades de la Xarxa de Vigilància i Seguiment de la papallona del boix a Catalunya revelen que en algunes comarques, on s’esperava una evolució més greu de la plaga, aquesta s’ha estancat i el boix comença a recuperar-se. Així, a partir de les dades analitzades s’observa una caiguda de la intensitat de la plaga i una desacceleració en el ritme d’expansió.

La situació amb les dades recollides durant el 2022 ha quedat de la manera següent:

-Osona, el Ripollès i Garrotxa són comarques on les primeres afectacions de la plaga van ser severes i continuen mantenint aquesta situació. Són les comarques amb més superfície afectada juntament amb el Berguedà.

-A la comarca del Berguedà, la plaga ha avançat a la zona nord i oest, tot i que s’ha observat una recuperació del boix a la zona sud i interior de la comarca.

-A la comarca del Solsonès, el grau d’afectació de la plaga avança en direcció oest i sud-oest.

-A l’Anoia, la Segarra, l’Alt Penedès i el Garraf s’ha reduït el grau d’afectació.

-A la Terra Alta apareixen les primeres afectacions de l’espècie invasora.


Dades i més resultats d’estudis al mes de setembre

El grup de seguiment també ha dut a terme un treball experimental en una finca situada a Tavertet (Osona), que avalua quines són les eines de control més eficients. La recollida de dades que permeten saber la variabilitat anual dels danys causats per la papallona del boix els darrers tres anys es presentaran després de l’estiu.

De manera puntual, s’ha posat en marxa un treball tècnic de dos anys de durada per cercar depredadors i parasitoides a la mateixa zona d’estudi. Per estudiar les plantes ornamentals i monumentals de boix, s’ha fet una prova amb la tècnica d’endoteràpia amb productes autoritzats per a aquests àmbits. També s’ha fet un estudi tècnic de confusió sexual amb una feromona sexual per a aquesta espècie que s’utilitza a França. Aquesta informació, que estarà enllestida a l’octubre, serveix per tenir més informació i poder concloure el pas de la plaga i l’efecte que té en el sistema forestal.

Una espècie invasora que ja ha defoliat una tercera part dels boixos de Catalunya

Imatge d'ahir a la boixeda amb les postes d'ous de les erugues sobre el boix
Imatge d'ahir a la boixeda amb les postes d'ous de les erugues sobre el boix
{"name":"2023/08/04/12/53/cf5db384-ed41-4d8c-97cc-23aac9a561ae.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":197453}

La papallona del boix és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Els efectes de la plaga són molt impactants perquè deixen els boixos absolutament defoliats, i això en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.

Es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 180.000 hectàrees, xifra que representa un 33% del total de boixos. La previsió és que aquesta plaga arribi a totes les zones de Catalunya amb presència de boix i apunta a un escenari de pèrdua progressiva de les masses de boix, tot i que s’està treballant per trobar mètodes de control biològic i minimitzar-ne els danys.

Les primeres papallones acostumen a volar a partir del mes de juny. D’agost a octubre, la plaga té dues generacions més que fan que sigui molt abundant en ple estiu, cosa que provoca una important alarma social per la gran quantitat de papallones atretes per la llum que voleien al voltant de làmpades, fanals i focus.

Més informació sobre l’evolució d’aquesta plaga a Catalunya, una fitxa tècnica, infografies, tríptics i un pòster i dades comarcals : https://bit.ly/3bE277G.

5  

Imatges

Imatge del tractament biològic que es va fer ahir per intentar preservar la boixeda  singular

Imatge del tractament biològic que es va fer ahir per intentar preservar la boixeda singular 217795

Una imatge del tractament biològic

Una imatge del tractament biològic 198401

Eruga del Boix

Eruga del Boix 275664

Municipis amb presència de papallona a Catalunya

Municipis amb presència de papallona a Catalunya 852512

Imatge d'ahir a la boixeda amb les postes d'ous de les erugues sobre el boix

Imatge d'ahir a la boixeda amb les postes d'ous de les erugues sobre el boix 197453

1  

Vídeos

vídeo del moment que es realitza el tractament biològic