Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi forestal de Portbou, que es va desencadenar ahir 4 d’agost a les 16.39 h a prop del pantà situat a aquest municipi de l’Alt Empordà.
Els treballs d’avui, amb una vuitantena de dotacions i la incorporació dels mitjans aeris gràcies a la treva de la tramuntana, han permès encerclar l’incendi i assegurar-ne el perímetre. Això significa també l’execució total del desconfinament que ha afectat des d’ahir els municipis de Colera i Portbou i algunes urbanitzacions, ha explicat l’inspector dels Bombers Jordi Martín. Seguieixen però les restriccions a la carretera N-260, oberta només a residents i treballadors per garantir que els efectius d’emergències puguin continuar circulant-hi amb seguretat.
Durant aquesta nit, 15 dotacions de Bombers, amb presència d’una seixantena d’efectius, treballaran per acabar de refredar el perímetre de la zona cremada, que des d’aquest matí ja no creixia i s’ha situat en 573 hectàrees, segons còmput dels Agents Rurals. L’actuació de la nit es centrarà bàsicament en el flanc dret, que ha estat la zona més complicada de l’incendi i que amenaçava d’obrir-se i enfrontar els efectius d’extinció a un potencial de massa arbrada de 2.700 hectàrees.
A primera hora del matí es preveu el retorn dels mitjans aeris, tot i que caldrà estar a l’aguait de la meteorologia: la previsió apunta que la tramuntana es reforçarà cap a les dues de la matinada. El vent ha complicat les tasques d’extinció d’aquest incendi, però des del Cos es destaca que la situació podria haver estat encara més complicada si el paratge cremat no hagués comptat amb una bona gestió: gran part de la zona cremada correspon a solanes dedicades a la pastura de la vaca ripollesa. Aquesta activitat manté net el sotabosc, redueix la densitat arbrada i elimina combustible.
Segons el Cos d’Agents Rurals l'incendi de Portbou afecta unes 573 hectàrees dels termes municipals de Portbou i Colera, segons dades provisionals d’aquest migdia. Amb tot, a la superfície perimetral s’hauria de restar un 10% aproximat de zones interiors. La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menor mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d’aquest incendi, que ha afectat l’espai protegit del massís de l’Albera.
Demà el nivell 3 del Pla Alfa s’activa a 58 municipis de 8 comarques per un increment del perill d’incendi forestal i s'incorporen 2 nous massissos a les restriccions establertes als accessos. Així, passen a ser 6 els espais naturals amb restriccions d’accés: l'Albera, el Montgrí, Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-Boix i cap de Creus.
L’ampliació de l’activació que va començar el dia 3 d’agost ve motivada per l’entrada d’un vent del nord de certa intensitat, que se suma a les humitats baixes a les zones amb una sequera acumulada important, com l’Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior Terres de l’Ebre. Aquestes circumstàncies propicien que de produir-se incendis forestals hi hagi una ràpida evolució dels mateixos. Per aquesta raó es fa una crida a la prudència en qualsevol activitat que pugui suposar un risc d’incendi i es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.
Els controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais. Aquesta actuació té dos objectius: d’una banda, reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.
Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria.
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). En aquests moments i després que Adif revisés les línies, ja s’ha restablert la circulació de trens de les línies de Rodalies R11 i RG1. Aquesta tarda ja s’ha aixecat l’ordre de confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i càmping Sant Miquel. Amb tot, es mantenen les restriccions en la mobilitat de la zona de l’incendi, llevat dels residents, residents temporals i treballadors essencials.
Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de les xarxes socials dels Bombers de la Generalitat i del web incendisforestals.gencat.cat
Cerdanyola del Vallès, 5 d'agost de 2023
22.00 hores