• Ha estat sota governs progressistes que s’ha posat en marxa l’Estatut del Treballador Autònom, els primers ajuts de la història per a autònoms a l’atur i el Consell del Treball Autònom de Catalunya, ha afirmat aquest matí, a Barcelona
 
 
51.000 persones que volien tirar endavant la seva empresa han rebut assessorament de 650 professionals de la Generalitat, a través del Pla INICIA, aquesta legislatura. Catalunya ha estat la primera comunitat que ha aprovat la concessió d’un ajut als autònoms que han deixat de treballar, amb una renda de 425 euros i que aquest any arribarà a 5.000 persones. S’ha posat en marxa el Consell del Treball Autònom de Catalunya; s’ha apostat per reforçar la presència de dones en els càrrecs directius i l’Institut Català de Finances ha superat els 1.000 milions anuals en ajuts a empreses.
 
“En conjunt, podem presentar un balanç més que raonable de suport als autònoms i als emprenedors”, ha dit aquest matí el president José Montilla en l’obertura del II Congrés de la Confederació Nacional de Treballadors Autònoms (CTAC), a Barcelona.
 
Al fil d’això, el president ha contraposat “les paraules boniques” d’altres partits durant altres períodes, amb “els fets i no a les paraules”, que s’han succeït quan “han governat les opcions progressistes i d’esquerres”, i que s’han traduït per als autònoms en “l’Estatut que equipara els vostres drets als de la resta de treballadors, els primers ajuts de la història per a autònoms a l’atur i el Consell d’Autònoms de Catalunya”, ha insistit.
 
A partir d’ara, ha afegit, “haurem de vetllar per la progressiva comprensió del treball autònom”, i també “haurem de continuar insistint en la formació com a element clau de progrés professional i empresarial, adaptant-la a les característiques i condicionants específics del treballador autònom”.
 
Potenciar la formació
 
“En aquest sentit –ha afegit- voldria insistir, novament, en la idea central de la proposta que he formulat fa uns dies dirigida, en aquest cas, especialment als joves. Hem de dir als joves: Avui la societat t’ha d’ajudar, t’ajuda, t’ha d’oferir informació i t’ha d’oferir diners, però quan estiguis en condicions, en alguns casos, en determinats casos, has de retornar aquests diners”.
 
El president entén que aquesta és una “mesura raonable per als més de 120.000 joves, menors de 30 anys, que volen treballar i que no poden, que ni estudien ni treballen, que volen emancipar-se i no poden, que tenen un projecte de vida frenat”.
 
“Sabeu molt bé de qui parlo –ha continuat-. Són normalment joves situats en els dos extrems. Que van dels que tenen màxima preparació fins als que han fracassat a l’escola i tenen una formació baixa. Però tots ells amb un denominador comú: no tenen i no troben feina”.
 
Així que, ha exposat, “per a ells hem formulat una proposta que volem implementar: els ajudarem, però s’han d’ajudar. Serem al seu costat perquè es formin, i els ajudarem econòmicament avui amb el compromís que demà, quan puguin, han de tornar el que la societat el que la societat ara els pot donar”.
 
I ha conclòs amb una reflexió: “En contrast amb altres propostes, que segurament són una mica desfasades, que plantegen tornar a la figura de l’aprenent, sense cobrar. Són propostes francament desfasades, que sonen a antigues, que sonen a precarització, que sonen una mica a música desafinada de propostes de contractes del passat. No crec que sigui gens engrescador per als milers de joves que compten amb una bona formació oferir-los que s’incorporin al mercat laboral per la porta del darrere, sense reconeixement ni remuneració de cap mena”.