· El desembre de 2022 es va dur a terme la primera part del dispositiu on es van detenir quinze persones a qui se’ls van atribuir 35 robatoris a Saragossa, Barcelona i València

· Arran de la difusió mediàtica de la investigació cinc persones van denunciar haver estat víctimes de fets amb el mateix modus operandi a Saragossa, Osca i Calatayud, que han pogut ser relacionats amb el mateix grup

· Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional donen per desarticulat per complet aquest grup que portava actuant almenys des de juliol de 2021

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona i de la Policia Nacional han detingut quatre homes de 30 i 36 anys que formaven part d’una organització criminal itinerant que va cometre almenys 40 robatoris pel mètode de “l’abraçada amorosa”, entre juliol de 2021 i desembre de 2022. Als detinguts se’ls atribueixen delictes de robatori amb violència, furt, pertinença a organització criminal, falsedat documental, blanqueig de capitals i agressió sexual. Només a la ciutat de Saragossa, la valoració dels objectes obtinguts il·lícitament ascendeix a més de 250.000 euros.

En aquesta nova fase d’explotació els investigadors han aconseguit atribuir la participació dels quatre detinguts en els fets que ja havien estat objecte d’investigació, així com en cinc nous fets a Saragossa, Osca i Calatayud. Arran de la difusió mediàtica de la primera fase de la investigació diverses persones van denunciar altres fets del que havien estat víctimes amb el mateix modus operandi.

Des que es van practicar les detencions a finals de 2022, i després de l'ingrés a la presó de la totalitat dels membres de l'organització, van cessar els delictes amb aquest modus operandi. Els investigadors donen per desarticulada l'organització criminal.

La col·laboració entre els dos cossos policials, així com l’auxili i tutela tant de la Fiscalia com del jutjat d’Instrucció número 3 de Saragossa han estat claus per desmantellar dita organització.


Dos anys d’investigació

La investigació es va iniciar el mes de juliol de 2021 quan els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van detectar diversos fets delictius comesos amb el procediment de l’abraçada amorosa a Saragossa, Barcelona i d’altres punts de l’Estat espanyol. Ambdós cossos van establir un equip conjunt d’investigació que va permetre ubicar els membres del grup a Barcelona, Múrcia i València.

El 19 de desembre de l’any passat, l’equip conjunt d’investigació va detenir els quinze investigats i es van dur a terme set entrades i perquisicions simultànies a Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés i València, on es van intervenir documentació falsa telèfons mòbils, joies i 4.000 euros en efectiu.

Els seus integrants vivien majoritàriament a l’àrea metropolitana de Barcelona mentre que un petit grup s’havia establert al litoral espanyol, entre Múrcia i València. Els investigadors van poder comprovar que el grup era itinerant i els diferents membres intercanviaven les zones d'actuació per a dificultar-ne el reconeixement.

A dotze de les quinze persones detingudes se’ls van atribuir 35 robatoris, 26 dels quals comesos a Saragossa, sis a Barcelona i tres a València, mentre que als altres tres se’ls atribueixen almenys set fets més pel mètode de “l’scalping”.

Aquest mètode consisteix en distreure persones d'edat avançada mentre operen a caixers automàtics amb l’objectiu d’observar el PIN de seguretat de la targeta bancària. Posteriorment els sostreuen la targeta i realitzen reintegraments en altres caixers per l'import màxim permès.


Consells de seguretat

A l’hora de treure diners, eviteu anotar el número secret a la llibreta o la targeta: el podrien fer servir si us les roben. Quan hagueu d’utilitzar els caixers automàtics, procureu que siguin interiors i que es puguin tancar amb baldó. En tot cas, no deixeu que ningú se us acosti massa.

Eviteu treure quantitats importants de diners en efectiu. Si no ho podeu evitar, és recomanable que algú de confiança us acompanyi i que els guardeu en un lloc segur. Si opteu per guardar els diners dins la bossa de mà, és convenient que la porteu creuada al davant, mai a l’esquena, i que tingui una tanca segura, perquè no us la puguin obrir en un moment de distracció.

Quan sortiu de l’oficina bancària, pareu atenció per evitar distraccions provocades per estranys, que se us poden acostar amb la intenció de robar-vos, amb argúcies com ara:

  1. Demanar-vos alguna informació o signatura
  2. Fer-se passar per coneguts
  3. Tacar-vos amb algun líquid i voler-vos netejar
  4. Donar-vos un cop o empenta per l’esquena
  5. Llençar monedes al terra

Estigueu atents que ningú us segueixi fins a casa, vulgui entrar amb vosaltres al vestíbul de l’edifici o truqui a la porta poc després amb qualsevol excusa.

Si en sou víctimes:

  1. Contacteu amb el 112 en el moment dels fets.
  2. Aneu a denunciar a una comissaria. És aconsellable disposar de fotografies dels rellotges, les joies, i de les inscripcions o trets distintius
  3. En cas que localitzem els objectes sostrets i podem garantir-ne la procedència, ens posarem en contacte amb vosaltres per retornar-vos-els

També podeu consultar el nostre web d’objectes recuperats:

https://mossos.gencat.cat/ca/serveis_i_tramits/col.laboracio-ciutadana/objectes-recuperats/


Oficina de Comunicació

Barcelona, 9 d’agost de 2023