L’activitat de circ social es fa als CEJJ Els Til·lers, L’Alzina i Can Llupià amb la col·laboració de l’Ateneu Popular Nou Barris

Són un total de dotze sessions d’una hora i mitja dinamitzades per dues persones formadores

El Departament de Justícia, Drets i Memòria, en col·laboració amb l’Ateneu Popular de Nou Barris, ha organitzat tres tallers de circ per treballar diverses habilitats que ajuden en la rehabilitació dels joves que es troben interns als centres educatius de justícia juvenil Els Til·lers, Can Llupià i L’Alzina. L’activitat, que es duu a terme entre el 3 de juny i el 19 d’agost, està dividida en dotze sessions d’una hora i mitja i cada sessió compta amb dues persones formadores especialitzades en circ i acrobàcies.

En aquest taller, que per primera vegada es fa en centres educatius de justícia juvenil, s’executen les tècniques pròpies de circ: acrobàcies, equilibris acrobàtics, equilibri sobre objectes, etc. Així, es genera un espai de superació on, mitjançant les disciplines del circ, es fomenten habilitats com ara el desenvolupament de les competències socials i personals, l’esforç i la persistència, la sensibilitat i creació artística, l’expressivitat corporal o l’autoestima.


Tècniques de circ i acrobàcia

La majoria de tècniques que es duen a terme en aquest taller comporten un cert esforç físic i, per tant, necessiten un acompanyament constant per part del professorat. En aquesta línia, els formadors –acompanyats dels professionals dels centres educatius– treballen en grups petits per garantir l’atenció individualitzada i de qualitat.

Cada sessió s’estructura en quatre fases: preparació, escalfament, treball específic de la disciplina i estiraments. Tot i que l’atenció sigui individualitzada, la dinàmica d’intervenció és de caràcter grupal. Durant les sessions, també es potencia la seguretat, en especial pel que fa a la prevenció de lesions, la cura dels companys i l’ús dels estris emprats al taller.


Programes eminentment educatius

Activitats com el taller de circ s’emmarquen dins dels programes “Oci, cultura i lleure” i “Salut i esport”, que es fan als centres de justícia juvenil i que tenen per objectiu promoure la salut i incrementar la qualitat de vida i el benestar social dels menors que estan en programes d’internament.

Aquestes activitats ajuden en el procés de creixement personal dels joves: fomenten l’empatia, l’esforç, la superació, la solidaritat i el respecte, sempre des d’una visió de gènere.

Els professionals especialitzats de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, amb col·laboració amb diferents entitats o associacions de l’exterior, treballen amb els joves per tal que adquireixin habilitats i valors i per detectar les mancances que els han portat a delinquir.


L’internament: un 7,5 %

A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau-solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès). En aquests centres conviuen els joves als quals els jutges de menors han imposat la mesura d’internament pel fet d’haver comès un delicte.

En l’àmbit de les mesures judicials d’internament, l’activitat que es fa als centres té com a objectiu fonamental la integració i la reinserció social dels menors i joves. Es per això que en aquests equipaments s’apliquen programes eminentment educatius.

Els joves amb mesures d’internament en centres van suposar l’any 2022 un 7,5 % del total de joves (5.910) que es van atendre des de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. La gran majoria de joves compleixen mesures dins del medi obert (46 %), com ara la llibertat vigilada o les prestacions en benefici de comunitat. La resta segueixen programes de mediació i justícia restaurativa (31,3 %). Un 47,5 % dels joves van passar també per programes d’assessorament tècnic.


4  

Imatges

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers.

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers. 77500

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers.

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers. 76410

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers.

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers. 122192

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers.

Taller de circ al CEJJ Els Til·lers. 113991