1. Una àmplia representació catalana participa en la fira de videojocs més important d’Europa, que se celebra del 23 al 27 d’agost a la ciutat alemanya de Colònia
  2. Els dies previs, del 20 al 22 d’agost, se celebra Devcom, el congrés i plataforma de negocis per a desenvolupadors


GAMESCOM{"name":"2023/08/17/11/08/2d304bd3-51ce-4899-88d3-66abccf03f1f.jpg","author":"GAMESCOM","type":"0","location":"0","weight":79272}


Les empreses i els i les professionals del sector dels videojocs i l’oci interactiu de Catalunya tornen a desplaçar-se a Colònia per participar, aquest mes d’agost, en la Gamescom, la fira de referència a nivell europeu, i en la Devcom, l’espai professional per al subsector dels desenvolupadors que se celebra just abans de l’esdeveniment alemany.

Per acompanyar les empreses catalanes que assisteixen a la fira, el Departament de Cultura posa a disposició dels i les professionals un estand paraigües a l’Indie Arena Booth, que gestiona l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). L’Indie Arena Booth es va crear l’any 2013 i té com a objectiu posar en contacte desenvolupadors independents amb publishers de més de 29 països ’arreu del món.

Enguany, fins a cinc empreses catalanes compartiran aquest estand col·lectiu Catalan Arts Games com a co-expositores: Appnormals Team, Grimorio of Games, Mango Protocol, Noname Studios i Undercoders.

A més, l’ICEC també dona suport a l’àmplia delegació catalana present a la fira, que integren, en diferents zones i espais, els estudis i empreses 2Awesome Studio, Abylight, Binary Phoenix, Epictelers Entertainment, GameBCN,Ground Game Atelier, Indie Dev Day- Institut Català d'oci alternatiu i noves tecnologies, JanduSoft, Kaneda Games, PlayStark, Rolldbox Games, Team Ugly,Thruster Games,Titutitech i Troglobytes Games.

Fruit de la col·laboració amb Devcom, la marca d’internacionalització de l’ICEC també organitza, juntament amb GameBCN, la taula rodona Supporting Indies. A look into initiatives that made Barcelona’s Indie Scene bloom. La taula està prevista per al dimarts 22 agost a les 15.00 h, i té la voluntat d’oferir una mirada a diferents iniciatives que han fet aflorar l'escena indie barcelonina i han cridat l'atenció d'editors internacionals i grans empreses. Dos exemples en són l’IndieDevDay, l'esdeveniment indie més gran d'Espanya –que segueix creixent de manera exponencial, i GameBCN, un programa d'incubació finançat principalment amb fons públics que va néixer com una iniciativa local i s'ha convertit en un referent internacional. Els dos projectes formaran part d'aquesta taula.

La taula rodona compta amb Joan Francesc Bañó, director executiu de GameBCN, com a moderador, i hi participen 4 ponents: Laura Gonzalez, cofundadora de l’Indie Dev Day IDD; Mariona Valls, cofundadora de Mango Protocol; Iñaki Diaz, CEO d'Appnormals, i Andrea López Tur, productora i dissenyadora narrativa a Baby Robot Games.

Tota la informació de les activitats que impulsa l’ICEC durant la fira Gamescom, així com les empreses catalanes que hi participen, es pot consultar a la publicació que s’ha editat en motiu de l’esdeveniment, que alhora servirà per donar a conèixer entre els professionals internacionals assistents al mercat el talent i la qualitat dels projectes que realitzen les companyies catalanes del sector del videojoc.

A més, l’ICEC posa a disposició del sector la línia d’ajut a projectes d’internacionalització d’empreses de videojocs, que es convocarà el proper mes de setembre, per donar suport a les empreses de videojocs que contribueixin a la presència de productes o serveis digitals interactius culturals a l'exterior.


Gamescom, una de les fires de referència mundial del sector dels videojocs

Gamescom és un dels esdeveniments mundials més importants dedicat als videojocs i l’oci interactiu, i des de la seva creació l’any 2005 s’ha convertit en un dels espais predilectes per a les companyies per llançar nous productes.

En aquest entorn, l’oportunitat de mostrar als assistents i espectadors virtuals d’arreu la potència i la creativitat de l’ecosistema dels videojocs a Catalunya suposa una ocasió única per contribuir a la internacionalització del sector. 

De fet, la dimensió del sector dels videojocs i la seva rellevància a l’Estat espanyol i al sud d’Europa és un dels trets més significatius que destaca el Llibre Blanc de la Indústria Catalana del Videojoc 2022 que ha publicat la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital.

D’acord amb les dades d’aquesta publicació, a Catalunya hi ha 196 empreses que es dediquen al sector del videojoc. En conjunt, ocupen 4.300 professionals (una xifra que no para de créixer, amb un increment del 7% respecte de l’any anterior) i acumulen una facturació de 660 milions d’euros -un 20% més que en el 2021.