- El conseller de Salut ha remarcat –en una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE)– la importància de la perspectiva feminista, la innovació i la recerca, l’atenció primària amb visió comunitària i el paper dels professionals en aquesta reforma essencial de la salut pública
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit avui en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que “cal repensar el futur dels sistemes de salut” i ha apostat per fer-ho amb una “transformació profunda del model del sistema sanitari en base a les necessitats que tenim i als recursos de què disposem, i l’hem de fer mitjançant un gran pacte, on ens posem d’acord tots els partits de tradició democràtica, col·legis professionals, el conjunt dels actors que participem al sistema”. Una transformació del model que garanteixi una assistència sanitària de qualitat, amb equitat; i en definitiva, que sigui “un sistema públic resolutiu, eficient i sostenible”.
“La pandèmia va tensionar molt el sistema i sobretot va impactar en la gent més fràgil, més vulnerable”, ha recordat Balcells en el decurs de la seva conferència que, amb el títol ‘Reptes del sistema sanitari post pandèmia a la Unió Europea’, ha centrat en els desafiaments que han d’afrontar els sistemes de salut públics tenint en compte les lliçons apreses de la pandèmia de la COVID-19, per garantir l’accés universal a l’assistència sanitària i atendre amb garanties i equitat les necessitats de les persones en el marc europeu.
Un gran pacte nacional de salut
Balcells creu que el gran pacte de la societat catalana per la salut s’ha d’articular “en un document marc per escrit, amb calendari i pressupost, perquè la reforma del sistema és una reforma de profunditat, no és un maquillatge”, ha reblat. I ha posat l’èmfasi en que ja s’està treballant per “transformar aquesta joia de l’estat del benestar que tenim, que és el sistema de salut de Catalunya, per no perdre-la i per millorar-la”. Una tasca de reforma profunda que passa per un futur més igualitari i feminista, ha explicat Balcells, i que s’ha de fer amb perspectiva de gènere, on “no pot haver-hi més biaix de gènere i s’ha de tenir en compte les característiques de cada gènere també en recerca en salut”.
Així mateix ha parlat de la innovació i recerca com a cabdal per a la salut –i ha recordat l’aposta del Govern per les teràpies avançades–; de com s’està posant fil a l’agulla per potenciar la resolució de l’atenció primària i comunitària; i treballant en la millora de l’atenció a la salut mental i emocional, en especial d’infants i joves.
Sobre l’envelliment de la població, Balcells l’ha qualificat com “un gran èxit del sistema de salut perquè significa que la gent viu més anys i això vol dir que s’han superat infeccions i malalties”. I ha explicat que, en aquest punt, cal enfocar el model per viure amb dignitat i qualitat de vida fins al final. Per reforçar el sistemes de cures de forma integrada, els departaments de Salut i Drets Socials ja han posat en marxa l’Agència Integrada Social i Sanitària que ja treballa en els territoris d’integrament pilot i la seva actuació s’estendrà progressivament.
El conseller ha reiterat que els professionals són fonamentals per poder portar a terme aquesta transformació del sistema de salut, i per això es treballa per trencar el sostre de vidre de les professionals dones en l’atenció a la salut, així com millorar les condicions laborals i per fidelitzar els professionals que es formen a Catalunya.
Ha dedicat, també, un apartat especial a les polítiques de salut global o ‘one health’, recordant que la salut no és només la manca de malaltia, sinó que cal abordar els factors ambientals, els socioeconòmics i les desigualtats que afecten la salut. Un tema molt relacionat amb el repte que tenen els governs per fer front a l’emergència climàtica per les conseqüències que implica en la salut de les persones. “Amb el canvi climàtic, que suposa més migracions, hi haurà noves pandèmies. I per això a Catalunya ja estem reforçant la vigilància epidemiològica, amb el SIVIC (https://sivic.salut.gencat.cat/), que permet fer un seguiment permanent de les infeccions i de les onades de calor”.
Pel que fa a la millora de la governança del sistema de salut, Balcells ha remarcat que “més enllà dels estats que ens encotillen, hi ha la possibilitat de treballar en altres entorns”, com a la regió mediterrània o a la regió d’Occitània, com va fer amb la visita al ministre francès aquesta primavera. I ha explicat com Salut està aprofitant els fons europeus Next Generation per afrontar l’etapa postcovid i oferir un millor servei a les persones. Ha denunciat que “hi ha una manca d’agilització del traspàs d’aquests fons que ens han de servir per reconstruir el sistema”. Però ha plantejat aquest punt també com a desafiament: “Els reptes com a sistema i com a societat són grans, però les oportunitats són bones. Amb les limitacions pressupostàries que tenim, i amb el nivell de sanitat excel·lent que tenim, hem de transformar el sistema i en això estem treballant”.
Coneixement i ciència contra la ignorància
El conseller de Salut també ha participat en l’acte d’inauguració de la 55a edició de la UCE, una sessió inaugural en què ha insistit en el fet que “hem deposar el coneixement sobre la taula, la reflexió, la visió crítica i constructiva”. Balcells ha posat el focus en el fet que “dels 7 territoris de parla catalana, 5 tenen en algun dels seus governs membres de l’ultra dreta”, ha dit. “La ignorància ens està envoltant i contra la ignorància, el coneixement.”
Per a Balcells, cal enfocar el futur amb la negociació: “hem de seguir amb visió crítica, constructiva, amb una visió cap a Europa, transfronterera”, ha reblat. I ha s’ha mostrat partidari sempre del coneixement com a intel·ligència compartida, “perquè el coneixement i la ciència sempre van lligats a la construcció del nostre país”, ha conclòs.