1. El cap de l’Executiu ha visitat aquest matí la seu de Creu Roja a Sabadell i ha participat en diverses activitats que l’entitat duu a terme aquest estiu
  2. La Creu Roja fa prop de 500.000 trucades a persones en risc d’exclusió social per pal·liar la soledat no volguda


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí la seu de la Creu Roja a Sabadell per conèixer els projectes que l’entitat social duu a terme i ha volgut destacar la “magnífica tasca que l’entitat fa en àmbits com el sensellarisme, el suport sanitari, l’atenció als refugiats, la infància i joventut i la gent gran”. En relació amb aquest darrer àmbit, el cap de l’Executiu ha tingut l'oportunitat de conèixer de primera mà “com treballen en la Creu Roja per prevenir els efectes negatius de la soledat no volguda”. Tal i com ha volgut remarcar, es tracta “d’una situació que pateixen moltíssimes persones grans, especialment dones, que estan soles i no perquè elles ho hagin decidit”.

Visita Creu Roja sabadell
Visita Creu Roja Sabadell Foto: Rubén Moreno
{"name":"2023/08/18/14/56/418c3255-0c1e-4e6c-b598-969b4d79b104.jpg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":"1534238"}

El cap del Govern ha visitat les instal·lacions de Sabadell i ha participat en diverses activitats que s’hi duen a terme, com un taller d’envelliment actiu i l’assessorament en matèria de prevenció per evitar riscos associats amb la calor. En aquest sentit, ha pogut parlar amb una usuària del servei d’atenció a les persones més vulnerables, on reben consells per fer front a les onades de calor i ha manifestat “la importància d’estar al costat d’aquestes persones soles, especialment en els mesos d'estiu”.

El cap de l’Executiu s’ha reunit amb els responsables de Creu Roja a Catalunya, encapçalats pel seu president, Josep Quitet, la presidenta a la demarcació de Barcelona, Lídia Lanuza i la presidenta de l’entitat a Sabadell, Montserrat Font. Així mateix, també l’han acompanyat l’alcalde accidental de l’Ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández, i la regidora d’Acció Social, Laura Pineda.

Després de la visita, el president Aragonès ha declarat davant els mitjans que “hem vist que quan tothom s'hi implica, els acords són millors”, en referència a la votació per la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, ha destacat la importància dels esforços coordinats perquè així “Catalunya obté molt més i Catalunya està molt més ben defensada“, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha posat en valor l’acord perquè “ens permet avançar en els drets i llibertats, en la fi de la repressió i també en la transparència” i, sobretot, ha destacat la “importància de l’acord en l’ús del català”, encara que, com ha volgut remarcar, “és un acord estricte respecte a la Mesa”.

La Creu Roja fa prop de 500.000 trucades a persones en risc d’exclusió social

Visita Creu Roja Sabadell
Visita Creu Roja Sabadell Foto: Rubén Moreno
{"name":"2023/08/18/14/58/0e26ff84-5383-4092-a9ca-4ddc44f89cdd.jpg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":"1318430"}

Fins aquest agost, la Creu Roja ha fet 490.003 trucades a persones usuàries de tot Catalunya, majoritàriament gent gran, per a fer-ne seguiment, recordar-los consells bàsics per evitar els efectes de l’onada de calor, pal·liar la soledat no volguda i detectar-ne necessitats. El 2022 se’n van fer 575.743.

Aquest acompanyament telefònic s’ha dut a terme a través dels 65 Centres de contacte que la Creu Roja té distribuïts a tot el territori i del Centre d’Operacions situat a la seu de la ciutat de Barcelona. Bona part de les persones contactades són usuàries del servei de Teleassistència, de projectes per a persones grans i d'altres col·lectius vulnerables a qui la Creu Roja truca regularment per conèixer la seva situació. Aquest contacte proper i continuat permet també detectar nous casos de soledat no volguda.

Per tractar de primera mà la resposta humanitària de la Creu Roja a aquesta problemàtica social, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat diversos projectes de soledat no desitjada a l’estiu amb persones en situació de risc de vulnerabilitat que es duen a terme a l’assemblea local de la Creu Roja a Sabadell.

Projectes per fer front a la soledat no volguda

Pel que fa als projectes específics de Soledat no volguda, s’han atès 26.445 persones en tot el territori català en el que duem d’any.

Per això, a banda de l’atenció telefònica, la Creu Roja promou també diversos recursos i serveis per fer front a la soledat no volguda, especialment entre la gent gran. Programes com ‘Enreda’t’ (5.699 persones ateses, 24.152 intervencions), ‘Sempre acompanyats’ (680 persones ateses en 7 municipis catalans), ‘Trencant la bretxa digital’ ‘Reforçant vincles’ (250 persones ateses en 3 municipis), o el projecte en procés d’implantació ‘Crece’, entre altres, fomenten que les persones puguin relacionar-se amb l’entorn comunitari i enfortir la xarxa social, empoderar-se, crear nous vincles i trencar la bretxa digital. Alhora es pretén sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica i implicar-hi la comunitat de forma activa.

Visita Creu Roja Sabadell
Foto: Rubén Moreno
Visita Creu Roja Sabadell Foto: Rubén Moreno
{"name":"2023/08/18/15/02/27e5d6e1-8012-485b-b5f8-a079936ebcb1.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"141284"}

De manera addicional a tots aquests recursos, la Creu Roja treballa de manera integral i transversal des de tots els seus programes per continuar cuidant i fomentant la participació comunitària que, alhora, repercuteix en les relacions interpersonals i evita la solitud i les seves conseqüències.

De fet, 8 de cada 10 persones ateses per la Creu Roja experimenten algun tipus de soledat, segons posa en relleu el darrer informe sobre Soledat no volguda de L’Observatori (setembre 2022). El document també assenyala que les persones que pertanyen a col·lectius més vulnerables (migrants, persones amb malaltia o discapacitat, aturades, mares monoparentals...) presenten uns indicadors de soledat superiors a la mitjana.

Per aquests motius, des de la Creu Roja, a més de treballar amb aquests col·lectius les causes dels problemes que provoquen situacions de vulnerabilitat, s’aborden els factors condicionants que poden agreujar el risc de patir soledat.