Protecció Civil

Activació del'Alerta del Pla INFOCAT

Protecció Civil activa l'ALERTA del Pla INFOCAT per l'elevat risc d'incendi forestal previst durant els propers dies

query_builder   20 agost 2023 23:14

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'ALERTA del Pla INFOCAT per l'elevat risc d'incendi forestal previst durant els propers dies

  1. Avui diumenge s’ha reunit el comitè tècnic del pla INFOCAT per fer seguiment de la situació de risc prevista i proposar l’activació del Pla INFOCAT
  2. El Cos d’Agents Rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 70 municipis de 13 comarques a les 00.00 hores de demà 21 d’agost
  3. Es restringeixen els accessos a 7 espais naturals protegits: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb
  4. El Departament d’Acció Climàtica ha emès un informe de perill que alerta d’una situació que comportarà un increment del perill acusat pet la humitat relativa molt baixa i la temperatura molt alta
  5. Es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquesta nit la fase d’Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant del risc d’incendi forestal previst a partir de demà i els propers dies. Segons el Departament d’Acció Climàtica durant la propera setmana gran part del territori s’assoliran nivells molt alts de perill d’incendi i puntualment el perill podria ser extrem.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, la setmana seguirà amb temperatures molt altes acompanyades d’un descens acusat de la humitat relativa. Aquesta situació sostinguda durant tota la setmana, els pics de calor que hem patit aquest estiu i la sequera acumulada fan que estiguem davant d’una setmana crítica pel que fa al risc d’incendi.

En aquest sentit, avui diumenge s’ha reunit el Comitè Tècnic del Pla INFOCAT, amb tots els cossos d’emergències i organismes implicats, per fer seguiment de la situació de risc prevista i valorar l’activació del Pla INFOCAT.

Des de Protecció Civil es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112.

Per la seva banda, el Cos d’Agents Rurals Davant aquesta situació, el Cos d’Agents Rurals activarà a les 00.00 hores de demà dia 21 d’agost el nivell màxim del Pla Alfa, el nivell 3, a un total de 70 municipis de 13 comarques de Catalunya. A més, hi haurà 35 comarques amb nivell 2, 4 en nivell 1 i 1 en nivell 0.

En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, es restringirà l’accés a 7 espais naturals de Catalunya: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència davant la situació complicada de perill d’incendi forestal. Recomana no freqüentar les zones forestals i espais naturals, especialment en les hores de màxima insolació. I recorda que és prohibit fer foc i qualsevol activitat amb risc d’incendi. En cas de detectar alguna negligència o una columna de fum, cal alertar de la situació a través del telèfon 112.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia