Interior

El Govern aprova un seguit de mesures especials fins divendres per l'elevat risc d'incendis

El Govern prorroga un dia més les mesures especials per l'elevat risc d'incendis

query_builder   24 agost 2023 10:52

event_note Nota de premsa

El Govern prorroga un dia més les mesures especials per l'elevat risc d'incendis

Les mesures extraordinàries per fer front al risc d’incendis s’aplicaran fins dissabte a les 00h


El Govern ha publicat al DOGC d’avui la pròrroga, un dia més, de les mesures temporals extraordinàries davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones del país atès que fins demà divendres continuaran les temperatures elevades i l’onada de calor.

Les mesures es prorroguen fins a les 00.00 hores del dissabte 26 d’agost als municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem, així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals. El llistat de municipis es pot consultar en aquest enllaç.

Les prohibicions o limitacions són:

-Les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents, hauran de desplaçar-se i realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.

-La restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

-La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies, ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.

-La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit.

-La prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc, en l’horari comprés entre les 13 hores i les 20 hores.

-La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

-La suspensió de la sega de cunetes de les carreteres en els municipis que durant el període de vigència d'aquesta resolució estiguin inclosos en el nivell 2 i 3 de PLA ALFA dels Agents Rurals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional pel Servei Català de Trànsit.

Als terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta, als municipis afectats, també s’apliquen les següents prohibicions o limitacions:

-Encendre foc en tots tipus d’espais oberts. 

-La suspensió temporal, per al període de vigència de la present Resolució, de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.

-Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.

-La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, tret que l’organisme competent de l’Administració hagi d’autoritzar-ne expressament l’ús o resultin necessaris per a l’extinció d’incendis.

-La introducció o ús de material pirotècnic.

-Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d’originar un incendi.

-La restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que, per motius de força major es requereixin la utilització d'aquestes eines dins de la zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels agents rurals per si és necessari establir mesures de seguretat específiques.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten pels municipis de Catalunya no inclosos en el contingut d'aquesta Resolució l'aplicació igualment de totes aquestes mesures.

La Direcció General d’Agents Rurals manté vigent el Pla Alfa de nivell 3 per avui a 70 municipis de 13 comarques i manté les restriccions d'accés a 7 espais naturals: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb.

Els controls d'accessos als espais naturals es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinen exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforça la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc i es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per l’elevat risc d’incendi forestal que es manté molt alt en molts punts de Catalunya.Des de Protecció Civil es demana trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112 en cas de veure foc o fum.

Els Bombers de la Generalitat, al seu torn, mantenen el nivell M1 de reforç dels torns d’avui i de demà que, en cas d’una situació previsible de risc, consisteix en la mobilització preventiva del personal lliure de guàrdia.

Avui dijous, totes les Regions d'Emergències, excepte la Metropolitana Nord, estan a un nivell de risc d’incendi forestal de 5 sobre 6. Amb aquesta escala, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) identifica els tipus d’incendis que es poden produir. Així, el nivell 5 correspon als focs que es propaguen amb molta intensitat i a velocitats molt altes, llancen focus secundaris més enllà de 500 metres del front de foc principal i cremen les capçades dels arbres. És previst que aquesta situació, que s’avalua a diari, també es perllongui durant tota la jornada de demà divendres.

El nivell 5 determina el reforç amb tres bombers més en sis parcs professionals de totes les Regions d’Emergències afectades. A la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, en nivell 4, es reforçaran sis parcs de professionals amb dos bombers més. En paral·lel, també es reforça el quadre de comandaments en totes les Regions i totes elles han de garantir l'operativitat de les Unitats de Comandament Mitjanes (UCM). Mentrestant, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) continua fent rutes aèries diàries per detectar possibles incendis de llamp, especialment després de les tempestes seques de les darreres hores a la meitat nord del país. I monitoritzen el grau d’humitat de les zones ja cremades en els incendis més recents amb l’objectiu de saber si hi pot haver alguna revifalla.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia