El nivell 3 del Pla Alfa estarà activat a partir de la mitjanit a 24 municipis de 5 comarques

Agents Rurals manté les restriccions d’accés als espais naturals protegits de Montsant i els Ports però es reobre Garraf, Montmell-Marmellar, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb

El Departament d’Acció Climàtica ha emès un nou informe que alerta de perill per demà al sud de Catalunya i canvis per episodi de vent a partir del diumenge

Les mesures excepcionals dictades pel Govern des del dia 22 d’agost, finalitzaran a les 00.00 hores del dia 26

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un nou informe que alerta de la continuació del perill d’incendi per dissabte a diversos municipis del sud de Catalunya. A partir del diumenge tindrem un episodi de vent fort de mestral i tramuntana al terç sud i a l’Empordà respectivament. El nombre de comarques afectades, així com el seu grau d’afectació, resten condicionades a la precipitació de dissabte i diumenge, sobretot en el cas de l’Empordà i el litoral sud, on la pluja és més probable. També és molt probable que es produeixi un increment del perill d’incendi fins al nivell de perill extrem a les Terres de l’Ebre, sobretot a la part més interior. La durada de l’episodi és preveu des del diumenge fins al dimecres a migdia, sent el màxim diumenge tarda, dilluns i dimarts al matí.

Davant aquesta situació, el Cos d’Agents Rurals mantindrà activat a partir d’aquesta mitjanit el nivell 3 del Pla Alfa a 24 comarques de 5 comarques. Durant tot el dia d’avui encara es manté aquest nivell 3, el màxim previst al Pla Alfa, en 70 municipis de 13 comarques.

Podeu consultar les comarques amb municipis en nivell 3 a partir de la mitjanit en aquesta taula:


Comarca

Nombre municipis en Pla Alfa 3

Baix Ebre

7

Garrigues

1

Montsià

2

Priorat

11

Terra Alta

3

TOTAL

24


Per demà es mantenen les restriccions d’accés als espais naturals protegits de Montsant i els Ports però es reobriran al Garraf, Montmell-Marmellar, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Alerta INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per l’elevat risc d’incendi forestal que, avui divendres, es manté molt alt en molts punts de Catalunya. Des de Protecció Civil es demana trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112 en cas de veure foc o fum.

Cal recordar que les mesures excepcionals dictades pel Govern des del dia 22 d’agost, finalitzaran a les 00.00 hores del dia 26

960 actuacions i 13 denúncies d’Agents Rurals

Mentre dura l’activació, els agents rurals es destinen exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforça la vigilància aèria. Des de dilluns fins avui, han fet un total de 960 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis i 13 denúncies per incompliments de la normativa.

En episodis de perill d’incendi forestal com aquest el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dos dies la vigilància i primera intervenció en incendis. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància estan marcades pel nivell de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

El GEPIF mobilitzarà unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord mapa de perill d’incendi. Estan dotades amb equips de primera intervenció per tal poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

Les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments. També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l’operatiu de restricció d’accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l’aplicació d’aquestes mesures que prohibeixen l’accés als visitants.


Davallada tèrmica

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per la seva part, informa que els pròxims dies hi haurà una forta baixada de la temperatura, que fins i tot se situarà per sota de la mitjana climàtica, i donarà per finalitzada l'onada de calor. Aquesta davallada tèrmica ja es notarà el cap de setmana, podrà ser de més de 10 graus i es mantindrà fins a mitjans de la setmana vinent, quan la temperatura es recuperarà lleugerament.

A més, entre dissabte i diumenge creuarà un front fred que comportarà l'arribada de xàfecs que podran afectar qualsevol punt de Catalunya. Podran ser localment d'intensitat forta, acompanyats de tempesta i no es descarta que de fenòmens de temps violent. En tot l'episodi, les acumulacions de precipitació més importants seran d'entre 30 i 60 mm, sobretot a la meitat nord i est, si bé localment és possible que se superin els 100 mm a punts del litoral i prelitoral central. La setmana vinent es caracteritzarà pel pas de nous fronts, menys actius que el del cap de setmana, que donaran lloc a més xàfecs de distribució irregular.

A banda, entre diumenge i dimarts es reforçarà el vent de component nord, amb ratxes fortes o molt fortes als dos extrems del litoral. A causa d'aquest vent, s'alterarà l'onatge al nord de la Costa Brava.

Amb aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de calor nocturna per dissabte i avisos d’intensitat i acumulació de pluja per dissabte i diumenge.

Prohibició de fer foc

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi.

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa.

1  

Imatges

Mapa del Pla Alfa per al 26/08/2023

Mapa del Pla Alfa per al 26/08/2023 156442