Els Bombers de la Generalitat treballen en el rescat de tres persones a Certascan, a Lladorre, dues d’elles amb signes d’hipotèrmia greu.

Es tracta d’un grup de tres persones que feien la ruta de la Porta del Cel, que transcorre entre el Pirineu català (Pallars Sobirà) i el francès (Ariege), i quan estaven a la zona de Certascan han tingut problemes a causa del mal temps, amb precipitacions, vent i boira, acompanyades d’una forta baixada de temperatures (a la cota 3.000 estaven al voltant dels 0º).

Un dels components del grup s’ha separat i ha pogut avisar al guarda del refugi de Certascan, el qual ha alertat als serveis d’emergència a les 14.31 hores. Els Bombers de la Generalitat han desplaçat un helicòpter amb efectius del GRAE de la Seu d’Urgell i metge de rescat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Les males condicions meteorològiques de la zona no han permès l’aproximació de l’aparell i ha hagut de descarregar el personal a uns 2.000 metres d’altitud, gairebé a uns 200 metres per sota del refugi. Des d’allà els efectius han fet l’aproximació per terra fins al lloc on es trobava el ferit. L’han portat fins al refugi on l’ha assistit el metge. Aquest presentava signes greus d’hipotèrmia i ha perdut la consciència.

Per donar suport en la recerca i rescat de les altres dues persones, s’han activat dos helicòpters més per traslladar personal a la zona, un amb efectius del GRAE d’Olot i l’altre amb personal del GRAE de la base de Cerdanyola del Vallès. A més, també s’han desplaçat per terra sis dotacions amb efectius del GRAE de Valls, així com personal dels parcs de la Pobla de Segur, Ribera de Cardós, Sort i Tremp. En total, han participat 33 efectius.

A les 16.45 hores, els efectius del GRAE de la Seu han localitzat les dues persones que faltaven a uns 2.600 metres d’altitud. Una d’elles presentava signes greus d’hipotèrmia. L’altra, que podia valdre’s per si mateixa, ha baixat caminant fins al refugi acompanyada per un GRAE on s’ha valorat com il·lesa. Mentrestant la resta de personal GRAE, que també estava pujant caminant, ha arribat al lloc del ferit junt amb el metge. Com que les condicions han empitjorat i ha estat impossible la maniobra de rescat amb l’helicòpter, l’han baixat amb llitera fins al refugi on han arribat a les 20.45 hores.

A hores d’ara, les tres persones es troben al refugi i les dues ferides, que presentaven nivells d’hipotèrmia greu, estan estables i conscients. Està previst que hi passin la nit junt amb un metge i personal GRAE fins que es puguin evacuar amb seguretat demà al matí. La resta de personal es retirarà gradualment de la zona.