Direcció General de Comunicació

Salut mental

El Govern acorda un conveni de col·laboració amb l'OMS per implementar la iniciativa Quality Rights a Catalunya

query_builder   29 agost 2023 15:10

event_note Nota de premsa

El Govern acorda un conveni de col·laboració amb l'OMS per implementar la iniciativa Quality Rights a Catalunya

·El Consell Executiu ha acordat el conveni de col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut en el marc del Pacte Nacional de Salut Mental

·La finalitat del conveni és possibilitar la implementació de la iniciativa a tot Catalunya per accelerar l'acció sobre la prevenció de malalties no transmissibles i per millorar la qualitat de l'atenció en els serveis de salut mental

·La vigència del conveni serà de 4 anys i la Generalitat aportarà 150.000 € en total entre el 2023 i 2024

El Govern de Catalunya ha aprovat l’Acord per subscriure un Conveni de col·laboració entre la Generalitat, mitjançant el Departament de Presidència, i l’Organització Mundial de la Salut, per a la implementació de la iniciativa Quality Rights a Catalunya. El conveni, que s’emmarca dins del Pacte Nacional de Salut Mental, té l’objectiu de millorar la qualitat de l’atenció en els serveis de salut mental i la promoció dels drets humans de les persones amb condicions de salut mental i discapacitat psicosocial, cognitiva o intel·lectual. Amb aquest acord, Catalunya esdevé referent a Europa en la implementació dels Drets a les persones amb problemàtica de salut mental a totes les polítiques.

Els principals eixos del programa Quality Rights són la sensibilització i subministrament d'informació a tota la població; la informació i formació per a persones amb experiència viscuda en condicions de salut mental o discapacitats; la informació i la formació per a professionals i personal clau en l'atenció i suport a les persones i la promoció drets humans a Catalunya i l'establiment d'estàndards i l'avaluació de tots els programes, serveis i centres. Fruit d’aquest compromís, Catalunya s’incorpora en el Grup de treball de les estratègies en salut mental a fer aportacions i experiències en el grup de l’OMS que treballa per definir les polítiques de Salut Mental en tots els Departaments d’un Govern.

En aquest sentit, el Departament de la Presidència es compromet a alinear els programes, serveis i centres de Catalunya amb les recomanacions dels documents i guies de la iniciativa Quality Rights. S’implementarà l’eina d’avaluació Quality Rights per facilitar-ne l’avaluació de programes, centres i serveis de Catalunya, així com de proposar els canvis necessaris en el marc legal i de contractació per possibilitar l'aplicació dels nous criteris i de l’eina i sistema d'avaluació.

El conveni tindrà una vigència de 4 anys, i la Generalitat efectuarà una aportació de 150.000€ entre 2023 i 2024. El pagament s’efectuarà en dos terminis, 75.000€ durant el segon trimestre de 2023 i 75.000€ durant el primer trimestre de 2024.

Per al seguiment del desenvolupament d’aquest conveni es constituirà una Comissió de seguiment integrada per dues persones designades per la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya i dues persones designades per l’OMS. Aquesta Comissió establirà de comú acord les normes relatives al seu funcionament i vetllarà pel desenvolupament correcte de la iniciativa i les necessitats que puguin sorgir-ne, així com d’avaluar l’acompliment dels objectius i el resultat de la col·laboració i de totes aquelles funcions que se’n deriven.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia