A través de diversos testimonis, com el de l’ex-pres polític Carles Vallejo, els alumnes podran conèixer de primera mà la pluralitat de la memòria democràtica a Catalunya
“Els instituts i les escoles de Catalunya són i han de ser escoles de democràcia”, afirma el director, Jordi Font Agulló
El Memorial Democràtic ha presentat la programació educativa del curs escolar 2023-2024, adreçada al cos docent i alumnat d’arreu de Catalunya. “Es tracta d’una clara aposta per situar al centre de la institució la difusió de la memòria a les generacions més joves”, ha afirmat el director del Memorial, Jordi Font Agulló. A més, ha asseverat també que “és un repte en consonància amb el que es preveu a la futura nova llei catalana de memòria democràtica”.
El programa educatiu, juntament amb els que ja ofereixen el Museu de l’Exili de la Jonquera i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, situa Catalunya a l’avantguarda dels territoris europeus que fomenten l’ensenyament i la sensibilització de la memòria democràtica a les escoles i instituts. En aquest sentit, el programa presenta un ampli ventall d’iniciatives didàctiques dirigides als estudiants, on destaquen tallers, rutes, testimonis a l’aula i visites culturals a espais emblemàtics; així com formacions, recursos i activitats adreçades al professorat, que busquen contribuir a la formació permanent dels docents en clau memorialista i història contemporània.
En paraules del director, l’oferta educativa d’enguany “proposa un salt no només quantitatiu pel que fa al nombre de propostes, sinó sobretot qualitatiu, atès que toca temes poc tractats fins ara”. D’entre les noves temàtiques, sobresurt una ruta que posa en valor la memòria LGBTI+ a la Barcelona republicana i franquista, així com testimoniatges de persones que van patir repressió i tortures en el tardofranquisme. Font Agulló ha subratllat la importància d’estudiar aquests fets, en tant que “els instituts i escoles de Catalunya són i han de ser escoles de democràcia”.
El programa educatiu vertebrat en 4 eixos
La programació educativa del nou curs s’estructura en quatre grans eixos, tenint en compte la tipologia de l’activitat i els continguts.
El primer eix planteja rutes històriques per les places i carrers de Barcelona. A través de cinc itineraris, el Memorial Democràtic ofereix als alumnes la possibilitat de conèixer d’una manera activa i vivencial els espais de la ciutat on es van produir alguns dels esdeveniments més importants durant l’època republicana, la Guerra Civil i la dictadura franquista.
La segona proposta consisteix a dur a terme tallers educatius que, mitjançant el còmic, la literatura i les fonts documentals, apropen el jovent a diferents episodis crucials de la història recent de Catalunya. Els tallers abracen temàtiques tan diverses com la figura de les dones durant la Segona República i el franquisme, o el fenomen de l’exili i les migracions forçoses del segle XX.
En tercer lloc, hi ha la iniciativa Testimonis a l’aula, la més personal i original de tot el programa educatiu, també la que té més èxit del programa. Es tracta de dur a les aules fins a set testimonis diferents que expressen la pluralitat de la memòria democràtica a Catalunya. El valor d’aquest projecte rau en el fet que els alumnes escoltin en primera persona i a través de relats personals alguns dels fets més rellevants de la nostra història contemporània. Se subratllen, per exemple, els testimoniatges d’Isabel Alonso i Carles Vallejo, membres de l’Associació Catalana d’Ex-Presos Polítics del Franquisme.
Finalment, el darrer eix, que es dirigeix al gruix de la comunitat educativa, convida els docents a dialogar, reflexionar, compartir coneixements i punts de vista a l’entorn de l’ensenyament de la memòria democràtica. D’entre les iniciatives previstes, ressalta especialment els grups de treball DEMD, una àmplia xarxa de professorat d’arreu del territori que treballa la història i la memòria des d’una perspectiva multidisciplinària.
A banda de les novetats, que es podran dur a terme tant en format presencial com en línia, es mantenen les principals iniciatives ja en marxa del Memorial, com el Premi de Recerca en Memòria Democràtica, el Club de Lectura o la Jornada d’Experiències Didàctiques de Memòria Històrica, en la qual el professorat d’arreu del país pot compartir experiències i investigacions relacionades amb el tema de la memòria al final de cada curs.