Els grups Leader organitzen i participen aquest mes diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

FOTO NP ACTES LEADER SETEMBRE 2023{"name":"2023/09/05/11/18/5ba3e3e3-f317-4376-97dd-8bdd691d5893.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya.

I aquest és el conjunt de les properes actuacions més destacades previstes per a aquest mes de setembre organitzades o en què participen els esmentats Grups:

  1. Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

Xerrada informativa Ajuts LEADER

Data i lloc: 19 de setembre.

Horari: de 10:00h a 12:00h.

Sessió informativa sobre la propera convocatòria d’Ajuts Leader adreçada a les persones interessades a presentar una sol·licitud.

  1. Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

Jornada PATT ‘Mobilitat sostenible’

Data i lloc: 19 de setembre. Campdevànol.

Horari: de 10:00h a 12:00h.

La complexitat de la mobilitat sostenible en entorns rurals és una qüestió rellevant en l'actualitat. Afrontar aquest repte d'acord amb els Objectius 2030 i els objectius de l'Agenda Rural de Catalunya és fonamental.

I el programa ‘ENFOCC 2030’ de l’Associació LEADER Ripollès Ges Bisauras'enfoca en la mobilitat sostenible com un dels seus pilars centrals, i proposa dues estratègies en aquesta jornada: el foment del vehicle elèctric compartit, i la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport diari:

  1. Marc Doñate, tècnic de la Cooperativa Canvis en Cadena, exposarà el model d’èxit del Bicibús, una iniciativa que està arrelant a Catalunya i que a la comarca del Ripollès ja compta amb dues escoles involucrades.
  2. Arnau Vilardell, tècnic de Som Mobilitat, explicarà la mobilitat elèctrica compartida en entorns rurals, les comunitats de mobilitat.

Aquesta jornada s’adreça a persones interessades a explorar noves solucions respectuoses amb el medi ambient i adaptades a la realitat rural per a abordar els reptes de la mobilitat sostenible.

https://www.ripollesgesbisaura.org/jornada-tecnica-sobre-mobilitat-rural-sostenible-a-campdevanol/

  1. Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Jornada PATT ‘Infraestructures compartides per productors agroalimentaris’

Data i lloc: 12 setembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.

Horari: de 8:45h a 13:00h.

Jornada per a donar a conèixer la temàtica d'obradors compartits, i poder cobrir les necessitats del sector agroalimentari a la demarcació de Lleida. 

Aquesta activitat s’adreça a productors i productores del sector agroalimentari.

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/nfraestructures-compartides-per-productors-agroalimentaris/2023-09-12

Arrenca 2023

Data i lloc: 21, 25, 26, 27, i 28 de setembre. Diferents espais del territori Leader.

Horari: de 8:45h a 14:00h.

Jornades en instituts del territori per a donar visibilitat a les oportunitats que ofereix el món rural per al futur personal i professional dels joves, adreçades als alumnes de batxillerat i cicles formatius que estudien emprenedoria. 

Jornada-taller dirigida a empresaris i empresàries dels territoris rurals

Data i lloc: 28 de setembre. Coworking Alfarràs.

Horari: de 16:30h a 18:00h.

Jornada on es treballarà com sortir de la zona de confort, el poder de les paraules, i com trencar amb creences limitants. Adreçada a empresaris i empresàries del territori. 

  1. Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

Activitat divulgativa de la tècnica de la pedra seca al Masroig

Data i lloc: 16 de setembre. El Masroig – Priorat.

Horari: de 8:30h a 14:00h.

Activitat divulgativa de la tècnica de la pedra seca al Pla de Santa Maria

Data i lloc: 24 de setembre. El Pla de Santa Maria – Alt Camp.

Hora d’inici i fi: de 8:30h a 14:00h.

Els elements de pedra seca són una construcció històrica que cal preservar, i la seva tècnica constructiva recentment ha estat considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Així, s’insta a participar en aquest taller gratuït de reconstrucció d'elements arquitectònics de pedra seca caiguts, aprenent pas a pas i in situ com ho feien elsavantpassats.

Aquest taller s’adreça a la ciutadania en general, en especial a tots aquells interessats en el patrimoni etnològic.

https://www.leaderdelcamp.cat/

‘Proposta de diagnosi per a municipis segons l’economia del bé comú. Projecte Start-up Rural’ a la reunió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Camp.

Data i lloc: 13 de setembre, a Valls.

El projecte Start Up Rural és una iniciativa iniciada l’any 2016 pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb l’objectiu d’acompanyar projectes que han rebut l’ajut Leader per a millorar la seva capacitat de supervivència i viabilitat econòmica. Aquest acompanyament s’ha concretat amb formacions i assessoraments que, any rere any, han anat formant els emprenedors Leader dels 93 municipis de l’àmbit d’actuació del Consorci. Aquest any 2023 coincideix amb un moment de canvi de Programa de Desenvolupament Rural a Catalunya, amb el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027. És un moment de canvi que també ha fet que el projecte Start Up Rural giri els seus ulls cap a un conjunt de beneficiaris Leader que també participen de les convocatòries: els ajuntaments. L’Associació per al Foment de l’Economia del Bé Comú, de la mà d’Start Up Rural, presentarà la seva diagnosi per a municipis segons els criteris de l’Economia del Bé Comú als responsables públics de l’Alt Camp.

Més informació: https://www.leaderdelcamp.cat/projectes/start-up-rural-a-catalunya/programa-economia-del-be-comu-municipis-pel-be-comu/

Formació START UP RURAL. Vídeos curts per a xarxes socials, eina per captar clients

Data i lloc:  

o26 de setembre. Concactiva. Montblanc.

o3 d’octubre. Consell Comarcal de l’Alt Camp. Valls.

o11 d’octubre. Consell Comarcal del Priorat. Falset.

Horari: de 9:00h a 13:00h.

Formació destinada a emprenedors i emprenedores Leader a fi d’habilitar-los per a la realització de vídeos de curta durada per a xarxes socials, atenent que actualment és el contingut estrella per a atreure l’interès del potencial comprador. Les sessions, de 4 hores tindran, 2 blocs:

La potència de l’audiovisual a les XXSS:

oEl context de les XXSS

oQuè funciona i què enganxa a les XXSS?

oI les teves XXSS? Parlem-ne

oRecursos d’internet per a aquests vídeos curts

Fem un vídeo top:

oEls secrets del teu mòbil

oPosa’t a gravar

oHo compartim

Adreçat preferentment a emprenedors i emprenedores Leader d’alguna convocatòria, així com a emprenedors i emprenedores de l’àmbit d’actuació del Consorci. 

https://www.leaderdelcamp.cat/projectes/start-up-rural-a-catalunya/formacio-2023-videos-curts-per-a-millorar-visibilitat/

  1. Associació Leader de Ponent

Dia mundial dels grills i els saltamartins - ACTIVITAT ENP

Data i lloc: 16 de setembre. Florejacs. 

Horari: de 17:00h a 20:00h.

Tot fent una excursió apta per a tots els públics, per l'espai natural de les Valls del Sió-Llobregós es durà a terme una introducció al sorprenent món dels ortòpters (grills i saltamartins), una peça fonamental en els ecosistemes. Es podran observar i sentir al camp, i aprendre-ho tot sobre els seus cants, la seva ecologia, i biologia. Daniel Espejo, enginyer tècnic agrícola, serà el formador de la proposta,adreçada al públic en general.

https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/agenda/342/dia-mundial-dels-grills-i-els-saltamartins

Sons entre rostoll i palla. II edició. ACTIVITAT ENP

Data i lloc: 16 de setembre. Espai Hacking. La Figuerosa.

Horari: a partir de les 19:00h.

L’estiu s’acaba, però encara queden alguns capvespres rogencs per a gaudir dels espais naturals de Ponent. Per això, des de l’Associació La Fonteta i Limonium natura es proposa el següent pla. D’una banda, veure i compartir la càpsula ‘URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa’, un relat que explica la feina de la gent que treballa des de fa dècades a la plana de Lleida per a protegir aquest ocell amenaçat a nivell global, tot seguint de ben a prop la seva nidificació durant una temporada, d’abril a agost. I en paral·lel, hom descobrirà la proposta genuïna i innovadora de convertir el cereal dels camps que es deixen sense segar per a protegir els nius de l’arpella en una cervesa artesana, l'’Urpa’, per a premiar i donar visibilitat a la pagesia implicada. I per a acabar la segona edició del ‘Sons entre rostoll i palla’, en què hom podrà gaudir d’un tast de productes locals i la música en directe del músic targarí Carlitos Miñarro.

Activitat adreçada al públic en general.

https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/agenda/341/sons-entre-rostoll-i-palla-ii-edicio

Jornada Consolidació Pla d’Urgell

Data i lloc: 21 de setembre. Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Mollerussa.

Horari:de 8:30h a 14:00h.

La jornada està dividida en dues parts. La primera part consisteix a explicar les principals problemàtiques i casos d'èxit empresarials per a diferents experts de varis àmbits i està oberta a totes les empreses. Pel que fa a la segona part (sessió tancada a empreses que ho hagin sol·licitat prèviament), hom realitzarà unes càpsules de consolidació personalitzades (dirigides a de 5 anys o menys) on un dels experts hi durà a terme una sessió personalitzada i donarà pautes a seguir per a poder millorar (aquestes empreses s'hauran inscrit prèviament a l'enllaç sol·licitant participar en aquests assessoraments i hom les haurà contactat per a conèixer millor la seva problemàtica).

Activitat adreçada a empreses de la comarca del Pla d’Urgell.

https://bit.ly/jornada-consolidacio-23

El riu Corb, natura i paisatge. ACTIVITAT ENP

Data i lloc: 23 i 24 de setembre. Vall del Corb.

Horari: Dissabte, de 10:00h a 20:00h. Diumenge, de 9:30h a 14:30h.

Activitat per a conèixer en profunditat les singularitats que conformen la Vall del riu Corb. Sota la batuta del biòleg Andreu Serés, gran coneixedor del territori, hom descobrirà la geologia, l’arquitectura, i la fauna i flora que acompanyen aquest desconegut riu.Activitat adreçat al públic en general.

https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/agenda/343/el-riu-corb-natura-i-paisatge

  1. Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell - Cerdanya

Formació sobre xarxes socials, de nivell avançat, adreçada a empreses

Data i lloc: 13, 14, i 15 de setembre. CETAP. La Seu d’Urgell.

Hora: de 15:00h a 17:00h.

L’esmentat Consorci, mitjançant el projecte de cooperació Leader ‘Start-Up Rural’ i l’Àrea de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, organitzen una formació per a empreses sobre xarxes socials de nivell avançat.

La formació especialitzada serà a càrrec de la community manager Ester Barqué.

Tot i ser un curs gratuït, per a participar-hi és necessari inscriure’s prèviament a través del següent formulari:https://forms.gle/wY3Wee2T6o316oDc8.

Aquesta formació segueix un cicle de càpsules formatives amb l’objectiu estratègic de digitalitzar el comerç de la Seu d’Urgell i la comarca. La primera càpsula formativa es va celebrar del 19 al 22 de juny, amb un curs per a empreses sobre xarxes socials de nivell inicial. 

Activitat adreçada a empreses, autònoms i autònomes, i persones emprenedores locals.

Jornada Leader Connecta 

Data i lloc: 18 de setembre. CETAP. La Seu d’Urgell.

Horari: de 19:00h a 21:00h.

En el marc del projecte ‘Lleida Creix’ entre els grups Leader lleidatans i la Diputació de Lleida es durà a terme una sessió de treball amb empreses locals de l’Alt Urgell i de la Cerdanya per tal de facilitar el contacte entre elles i enfortir el seu enxarxament a favor del desenvolupament territorial.

La jornada permetrà explicar les eines de suport del Consorci a les empreses locals (assessorament específic en matèria fiscal, laboral, i comunicació empresarial), el projecte ‘Start-Up Rural’, i la nova convocatòria d’ajuts Leader 2023.

Activitat adreçada a empreses, autònoms i autònomes, emprenedors i emprenedores, i a associacions empresarials.

Taula d’agents laborals de la Cerdanya

Data i lloc: 19 de setembre. Consell Comarcal de la Cerdanya. Puigcerdà.

Horari: de 13:00h a 14:00h.

Reunió de treball tècnic entre els diferents agents que intervenen en matèria d’ocupació i emprenedoria a la comarca de la Cerdanya, i que comptarà amb la participació del Consorci. S’abordarà l’organització de la Jornada d’ocupació i emprenedoria que es durà a terme el 2 d’octubre a Puigcerdà.

Activitat adreçada a personal tècnic dels àmbits de l’emprenedoria i l’ocupació, Joventut, Ateneu Cooperatiu, grup Leader, etcètera.

Trobada productors/productores i restauració local 

Data i lloc: 27 de setembre. CETAP. La Seu d’Urgell.

Horari: de 17:00h a 19:00h.

Des de l’Associació de productors agroalimentaris ‘Menja’t l’Alt Urgell’ s’ha impulsat una trobada entre productors/productores i elaboradors/elaboradores locals i la restauració per tal de promocionar conjuntament els productes agroalimentaris de la comarca i que, a la vegada, oferir producte local sigui un valor afegit per a la restauració. 

L’objectiu és donar a conèixer els productes a la restauració i que sigui un punt de trobada i coneixement entre la restauració i els productors/es i elaboradors/res del territori

L’organització d’aquesta trobada es realitza de manera conjunta entre l’Associació ‘Menja’t l’Alt Urgell’, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i el Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell-Cerdanya (mitjançant el projecte ‘Gustum’), i compta amb el suport de l’Associació d'Hostaleria de l’Alt Urgell.

I està adreçada a tots els productors/productores i elaboradors/elaboradores, així com a la restauració de l’Alt Urgell i de la Cerdanya. Cal confirmar l’assistència.

  1. Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

Durant aquest mes de setembre, des d’ARCA es participarà en diverses jornades, actes, visites, i sessions de formació, entre les quals destaquen algunes com ara:

La participació d’ARCA en la jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament titulada ‘Infraestructures compartides per productors agroalimentaris”, que tindrà lloc el dia 12 de setembre a Balaguer; una trobada que vol servir per a donar a conèixer els obradors compartits, el seu funcionament, i l’encaix amb les necessitats del sector agroalimentari del territori.

ARCA també serà present al “SIMPOSI íNDEXS DESENVOLUPAMENT RURAL, del dia 22 de setembre, a Madrid; i al ‘Fòrum d’alt nivell sobre política rural: shaping the future of rural areas”, que tindrà lloc del 27 al 29 de setembre, a Sigüenza.

ARCA també participarà en les reunions de Junta Directiva i de l’Assemblea General de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR), que tindran lloc el dia 26 de setembre a Madrid.

I finalment, durant aquest mes de setembre ARCA ha organitzat, en col·laboració amb l’Escola Agrària de Tàrrega, una jornada formativa dirigida als Grups d'Acció Local. La sessió, 'Eines innovadores de suport a la petita pagesia' tindrà lloc a Tàrrega, el dia 27 de setembre, i vol ser un espai de trobada per donar a conèixer i transferir els coneixements i les actuacions assolides per ARCA gràcies als projectes Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) 'BCN Smart Rural'; PECT 'Pobles Vius i Actius' i PECT 'AgroBioFood Ponent'; així com d’altres iniciatives treballades pels Grups d’Acció Local i ARCA durant el darrer període de programació Leader (2014-2022).

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 179957