1. El 900 900 120 ha atès prop de 9.500 trucades entre els mesos de gener a agost
  2. L’augment de les consultes coincideix amb les millores aplicades en aquesta línia gratuïta i confidencial que fa una primera atenció psicològica a la víctima i li ofereix assessorament jurídic

El telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista del Departament d’Igualtat i Feminismes, el 900 900 120, ha rebut un 16% més de trucades entre els mesos de gener a agost, respecte el mateix període de l’any passat. En el que portem d’any, la línia ha rebut prop de 9.500 trucades, unes 1.300 atencions més de les que va rebre en els primers mesos del 2022.

Tan sols durant els mesos d'estiu d’aquest 2023, quan augmenta el risc de patir violència masclista per l’increment de la convivència, el telèfon ha atès prop de 3.700 trucades, gairebé un 10% més que l'any passat. En el 80% dels casos, qui truca és la pròpia víctima, en el 17% és un familiar o persona propera i en el 3% es tracta d’una professional dels serveis públics.

En el 85% dels casos atesos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella, el 6,4% dels casos en l'àmbit familiar i el 5,8% dels casos en l’àmbit sociocomunitari. Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades a la línia 900, les més freqüents han estat la psicològica, seguida de la física.

En les dades d’aquest 2023, s'observa també un augment en la durada de les trucades. Més de la meitat són trucades llargues que duren entre 15 i 30 minuts.

Atenció psicològica directa i assessorament jurídic les 24h, gratuït i confidencial

L'increment en les trucades coincideix amb les millores que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha aplicat des de finals del 2022 a aquesta línia gratuïta, confidencial i que atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès. A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir atenció psicològica directa. Una psicòloga o psicòleg especialitzat en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional. Per això les trucades han passat a tenir una durada més llarga. A més, segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona, es facilita un primer assessorament jurídic.

Cal recordar que el telèfon 900 900 120 està connectat als diferents serveis de la Xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, per exemple, a través d’aquesta línia es poden programar visites als serveis que necessiti cada dona. Si és necessari, també té capacitat per fer trucades de seguiment dels casos. El telèfon també es coordina amb els serveis d’emergència (Mossos d’Esquadra i SEM: Sistema d’Emergències Mèdiques) i amb el Servei d’Intervenció en Crisi del Departament d’Igualtat i Feminismes, que proporciona una atenció psicològica immediata en casos de feminicidi o temptatives de feminicidi, així com d’agressions d’especial gravetat.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha atribuït l’augment de trucades a un major coneixement del serveis disponibles i ha afegit que “aquestes xifres demostren que la millora en l’acompanyament social i institucional facilita que les dones facin el pas de demanar ajuda i també indiquen que hi ha més consciència per part de l’entorn de les dones a l’hora de detectar quan s’està produint una situació de violència masclista”. Verge ha llançat un missatge a totes les dones que puguin trobar-se en situació de violència masclista en aquest moment: “Truqueu al 900 900 120, parleu, expliqueu. Us ajudarem. No esteu soles, us acompanyarem a sortir de la violència masclista i a recuperar-vos, a vosaltres i a les vostres filles i fills. Tornareu a tenir vida”, ha dit. La consellera també ha destacat la importància que tota la societat prengui partit en la lluita contra les violències masclistes i ha emfatitzat que “una trucada pot salvar vides: la vida de la vostra mare, germana, veïna, amiga o companya de feina, la vostra pròpia vida” i ha recordat que “hi pot trucar qualsevol persona davant el mínim indici de violència masclista”.