1. El Govern ha aprovat avui la despesa plurianual per la redacció del projecte bàsic i execució per a la construcció del nou Arxiu Comarcal del Bages, amb un import de 357.000 euros. La licitació del projecte bàsic i executiu es farà a la tardor d’aquest any per tal de redactar el projecte el 2024 i començar les obres el 2025.
  2. El futur arxiu preveu arribar als 14 km de documents i la construcció de dos dipòsits de suport especial de fotografia per garantir la conservació de les més de 850.000 fotografies. Els dipòsits, de gran format, disposaran de planeres on instal·lar els més de 10.000 plànols, cartells i pergamins de l’arxiu.

La tardor passada es va presentar l’espai on s’ha d’ubicar la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Bages, que també integrarà l’Arxiu Municipal de Manresa. Un espai d’uns 3.000 m2 a la part posterior de l’Ajuntament de Manresa, entre els carrers Baixada dels Jueus i Na Bastardes i Valfonollosa. Els terrenys han estat cedits per l’Ajuntament de Manresa i seran la peça clau d’una ambiciosa reforma urbanística de la zona. El Pla urbanístic de l’Ajuntament de Manresa ha ideat aquesta zona de la ciutat com un espai compartit entre el conjunt d’administracions implicades.

Aquesta actuació permetrà rehabilitar un espai de la localitat i alhora posar-lo a disposició de la ciutadania com espai de conservació del patrimoni documental, però també com un referent d’accés i gaudi de la cultura. Serà un espai al centre de la ciutat que està prop de la Seu de Manresa i del també futur emplaçament de la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central.

La unió dels dos arxius en un mateix immoble millorarà la gestió integral de la documentació municipal i comarcal, tant de caràcter administratiu com patrimonial, sigui pública o privada. Així mateix, una sala de l’arxiu comarcal se cedirà al Centre d’Estudis del Bages seguint la línia de col·laboració establerta entre els arxius comarcals i els centres d’estudis.