El conseller de Recerca i Universitats s’ha reunit amb la direcció del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i n’ha visitat les instal·lacions científiques
Centre CERCA focalitzat en la investigació bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja, el CRAG disposa de 208 professionals, 24 grups de recerca i set plataformes tecnològiques
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), centre de recerca CERCA especialitzat en la l’estudi de la genòmica d’espècies vegetals i també animals amb interès agroalimentari amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El conseller Nadal ha qualificat el CRAG de “centre de referència per aportar informació científica rigorosa sobre l’edició genètica en plantes” i ha posat de relleu la seva importància per abordar “els reptes alimentaris derivats de l’increment de la població i el canvi climàtic, garantint per sobre de tot la seguretat de les persones i del l’ecosistema”.
El conseller Nadal s’ha reunit amb la direcció del centre, encapçalada per la directora Maria Lois, juntament amb la vicedirectora de Transferència, Amparo Monfort, i la gerent Laura Molinero. La reunió també ha comptat amb l’assistència del vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Garcia Fernàndez; la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa María Sebastián; el delegat del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Catalunya, Lluís Calvo, i el director de Desenvolupament de la Recerca i la Innovació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Simó Alegre.
Per la seva part, la directora del CRAG, Maria Lois, ha posat en valor “el compromís del CRAG amb la transferència de coneixement i de tecnologia cap a la societat en col·laboració amb les empreses del sector”.
El titular del Departament de Recerca i Universitats ha signat el llibre d’honor del CRAG i ha conegut les principals línies de recerca desplegades al centre, així com dels seus projectes científics més rellevants. El conseller Nadal també ha fet un recorregut per les instal·lacions científiques del CRAG, com ara els hivernacles i els diversos serveis científics, on ha conegut les recerques que s’hi despleguen de la mà dels investigadors i investigadores que hi treballen.
Creat l’any 2003 com a consorci entre el CSIC, l’IRTA, la UAB i la UB, la recerca del CRAG abasta la investigació bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja. També investiga en les aplicacions de tècniques moleculars per la millora genètica d’espècies importants per l’agricultura i la producció d’aliments en estreta col·laboració amb la indústria.
El CRAG compta amb una plantilla de 208 treballadors, el 49,5% dels quals són dones, i 24 grups de recerca, el 40,6% liderats per investigadores. Disposa de set plataformes tecnològiques i la seva recerca ha derivat en la creació d’una empresa spin-off.
L’any 2020, el centre va obtenir per segona vegada consecutiva el reconeixement de “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa”. El CRAG també posseeix l’acreditació Human Resources Excellence in Research (HRS4R) de la Comissió Europea, que reflecteix el compromís de dur a terme procediments de contractació transparents i basats en mèrits i d’oferir unes condicions de treball atractives.