La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ho ha anunciat des dels jutjats d’Amposta on ja ha entrat en funcionament la primera d’aquestes sales a les Terres de l’Ebre

Es tracta de la quarta sala d’aquestes característiques que es posa en marxa dins del Pla d’Adequació i Millora d’Espais i Usos per l’Atenció a la Víctima que té un pressupost de 430.000 euros.

El 60% de les persones ateses al 2022 per l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte a les Terres de l’Ebre eren dones víctimes de violència masclista


L’edifici judicial d’Amposta compta amb una nova sala de víctimes del delicte dissenyada per acollir amb la màxima atenció i confort a les víctimes de violència masclista, però també esta pensada per qualsevol víctima. Es tracta de la quarta sala de víctimes que el Departament de Justícia, Drets i Memòria posa en funcionament a Catalunya dins del Pla d’Adequació i Millora d’Espais i Usos per l’Atenció a la Víctima del Departament de Justícia.

L’adequació, rehabilitació i creació del mobiliari específic de la nova sala de víctimes dels jutjats d’Amposta ha estat encarregada al CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció) que, abans de l’estiu del 2025, haurà habilitat la resta de les sales de víctimes ubicades en 42 edificis judicials d’arreu de Catalunya. Les properes intervencions seran a Balaguer, Lleida, La Seu d’Urgell, Reus i El Vendrell.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha destacat que amb aquesta iniciativa s’han trenat dues línies de treball: “la necessitat d’acompanyar la víctima en les seves necessitats i garantir la bona atenció al llarg de tot el procés judicial, amb l’aposta decidida de potenciar la reinserció sociolaboral en l’execució penal”.

“Iniciatives com aquesta permeten avançar cap a la creació d’un model de justícia que posi la víctima al centre del procés i compromès amb la justícia social i la transformació feminista del país”, ha conclòs després de visitar els jutjats i de reunir-se amb els operadors jurídics del territori.

Els treballs han estat realitzats per un equip de 12 persones - entre interns i personal tècnic -que forma part dels serveis d’exteriors i del taller de Raimat del CIRE. Entre les diferents actuacions que han fet els interns destaca el muntatge del jardí artificial vertical, la pintura i el revestiment de parets, paraments verticals i portes d’acer, la instal·lació de la il·luminació; instal·lació dels penjadors, tamborets, banc, taules i pissarres.


Pla per garantir una millor atenció a la víctima

La primera de les sales d’aquestes característiques va entrar en funcionament el passat mes de març als jutjats de Cornellà del Llobregat. Des d’aleshores, també s’han posat en marxa les sales de víctimes dels jutjats d’Esplugues del Llobregat i Mataró seguint el mateix prototip d’espai.

El Pla d’Adequació i Millora d’Espais i Usos per l’Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, anunciat per la consellera Ubasart el passat mes de març, compta amb un pressupost 430.000 euros i posa l’accent en tres intervencions clau: l’adequació dels espais físics, la millora dels recorreguts interns per a víctimes i detinguts i recomanacions per l’actualització dels protocols organitzatius amb l’objectiu que les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses dins dels espais judicials.

L’objectiu d’aquest Pla és que a mig termini tots els jutjats amb VIDO disposin d’espais òptims i d’una sala específica per a les víctimes, amb característiques ambientals, funcionals i decoratives homogènies. El compromís de la conselleria, per tant, és doble: d’una banda, que aquelles seus judicials on es tracten temes de VIDO disposin d’espais òptims d’atenció a la víctima; i, de l’altra, que totes les sales de víctimes siguin homogènies en termes ambientals, funcionals i decoratius.


Violència masclista: 60% de les víctimes ateses a les Terres de l’Ebre

Durant el 2022, la Oficina d’Atenció a la Víctima de les Terres de l’Ebre ha atès un total de 2.260 víctimes -2044 dones i 216 homes. D’aquestes, prop d’un 60% (1354) ha estat per casos de violència de gènere.

Les OAVD de tot Catalunya van atendre l’any passat un total de 15.312 víctimes, de les quals 14.053 (92%) eren dones i, d’aquestes, 8460 (60%) víctimes de violència de gènere.

A Catalunya hi ha 6 Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD), ubicades en diferents seus judicials, que ofereixen un servei gratuït d’atenció, suport i orientació a les víctimes de qualsevol delicte. Tenen un paper protagonista pel que fa a la gestió de la informació i la garantia dels drets de totes les víctimes: abans, durant i després del procediment penal.

Ofereixen una atenció integral a totes les persones víctimes o que se sentin víctimes d’un delicte amb l’objectiu de potenciar la seva recuperació integral i reduir la victimització. També són el punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials a Catalunya.

4  

Imatges

La consellera de Justícia, Drets i Memòria i la secretària per l'Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, s'han reunit amb els principals operadors jurídics del partit judicial d'Amposta.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria i la secretària per l'Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, s'han reunit amb els principals operadors jurídics del partit judicial d'Amposta. 112652

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta).

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta). 158473

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta).

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta). 106356

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta).

Primera sala d'atenció a les víctimes de les Terres de l'Ebre (Amposta). 146394