1. Tots els Col·legis d’Advocats de Catalunya comptaran amb juristes referents especialitzats en dret internacional humanitari per detectar, atendre i defensar les víctimes.
  2. El Director General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, es reuneix avui amb el Tribunal Penal Internacional per establir vies de col·laboració.
Adam Majó a la seu del Tribunal Penal Internacional{"name":"2023/09/08/12/53/b04c9cdb-86a3-48d2-85fc-7a77885f2a7f.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":102218}

La Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes està treballant en la creació d’un nou mecanisme estable de recollida de testimonis i trasllat de denúncies i proves en relació amb crims de guerra i de lesa humanitat que hagin patit les persones refugiades que arriben a Catalunya.

El Director General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, ha explicat que es denuncia una part molt petita dels crims de guerra i, per això: “Catalunya vol contribuir a corregir aquesta situació posant un mecanisme de denúncia operatiu i respectuós a disposició de les persones refugiades.”

Per avançar en aquest procediment i establir vies de col·laboració amb els organismes internacionals competents, una delegació catalana encapçalada per Adam Majó Garriga i la delegada adjunta del Govern davant la UE, Laura Rius, s’ha reunit avui al Tribunal Penal Internacional, ubicat a La Haia (Països Baixos). Aquesta delegació també ha mantingut reunions amb l’Agència de la Unió Europea per la Cooperació Judicial Penal (EUROJUST) i la Cort Internacional de Justícia de l’ONU amb l’objectiu de cooperar per garantir els drets de les persones refugiades a Catalunya i impulsar la protecció internacional perquè es denunciïn crims bèl·lics o de lesa humanitat. “La reacció de la Unió Europea a la guerra d’Ucraïna, acollint persones refugiades i denunciant els crims de guerra russos, és un bon exemple que cal estendre a totes les persones que arriben a Europa fugint de guerres i persecució”, ha assegurat Majó.

Per això s’està treballant en aquest nou circuit que passa en una primera fase per formar en dret internacional humanitari a un grup ampli d’advocats i advocades. A més, tots els Col·legis de l’Advocacia de Catalunya comptaran amb juristes referents en dret internacional humanitari que puguin detectar, atendre i defensar les víctimes.

El nou mecanisme es formalitzarà a través d’un conveni de col·laboració amb el Consell de l’Advocacia Catalana que se signarà pròximament. L’acord permetrà articular una estratègia de resposta efectiva per a les víctimes de vulneracions de drets humans, com les vinculades als crims de guerra, però també al tràfic de persones. A més, es posarà especial atenció a les discriminacions per raó d’orientació sexual o identitat de gènere. El circuit s’ha dissenyat amb la col·laboració d’entitats de persones refugiades i d’acollida, que coincideixen amb la necessitat d’establir aquest mecanisme.