1. El concert, impulsat pels governs de Catalunya, Xile i l'Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc el 24 de setembre, a les 22h, a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, amb la participació d’artistes xilens i catalans
  2. ‘Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat’ és un dels actes més importants celebrats fora de Xile per rememorar el 50è aniversari del cop d’estat i l’assassinat del cantautor
Roda de premsa Victor Jara
Els governs de Catalunya i Xile i l'Ajuntament de Barcelona són els impulsors del concert d'homenatge a Víctor Jara que se celebrarà el 24 de setembre a la capital catalana
{"name":"2023/09/08/12/17/81e3af13-a2f2-4acf-a695-33e6cc8e4455.jpg","author":"Govern de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":"1317481"}

La Generalitat de Catalunya, el Govern de Xile i l’Ajuntament de Barcelona impulsen conjuntament el concert ‘Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat’. El concert tindrà lloc el pròxim 24 de setembre a les 22 h a l’avinguda de la Catedral en el marc de les Festes de La Mercè, i servirà per homenatjar de forma conjunta les víctimes del cop d’estat del 1973 al país llatinoamericà a través de la figura del cantautor Víctor Jara, assassinat fa 50 anys per la dictadura militar d’Augusto Pinochet. Aquest és un dels actes més importants celebrats fora de Xile per rememorar el 50è aniversari del cop d’estat i de l’assassinat de Jara.  

La iniciativa conjunta de les tres institucions és un reflex de l’estreta relació entre els pobles català i xilè, i de la reivindicació compartida del respecte als drets humans. L’acte de memòria i homenatge parteix de la voluntat de recordar les persones que, des de diferents àmbits i posicions, van lluitar i continuen lluitant contra règims autoritaris i repressors. El cantautor Víctor Jara és una figura reconeguda de manera unànime com a símbol d’aquesta lluita, i per això el repertori del concert està compost íntegrament per les seves cançons. 

A la roda de premsa del concert, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha destacat que “impulsem l’homenatge a Víctor Jara per fer memòria i justícia, i per commemorar les víctimes i les persones que a Xile també van lluitar per la democràcia i la llibertat”. Serret ha afegit que “davant les veus reaccionàries que avui intenten dinamitar els valors de la democràcia, la convivència i la cohesió, aquest concert ens ha de refermar com a societat i com a país”.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha subratllat que “després del cop d’estat de 1973 a Xile, Barcelona va ser una de les destinacions més importants per la ciutadania xilena que va ser forçada a exiliar-se per escapar de la repressió de Pinochet. La ciutat va acollir artistes, intel·lectuals, activistes i altres ciutadans i ciutadanes que van contribuir i enriquir la vida política i cultural de Barcelona”.

Per la seva banda, l’agregat cultural del Govern de Xile a Barcelona, Germán Berger, ha subratllat que“promoure i enfortir la memòria col·lectiva és l’única forma que tenen els éssers humans de prevenir el perill de la deshumanització”, ja que “la memòria és un instrument fonamental per consolidar una societat democràtica i construir un futur social d’acord amb la veritat”.

Roda de premsa Victor Jara
La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat a la roda de premsa de presentació del concert d'homenatge al cantautor xilè
{"name":"2023/09/08/12/18/edd5098d-d491-445c-9e3c-37de900ade28.jpg","author":"Govern de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":505599}

Sobre Victor Jara

Ambaixador cultural del govern de Salvador Allende i referent internacional de la cançó protesta dels anys 60 i principis dels 70, Jara va posar veu i música a les reivindicacions del poble xilè; una audàcia que el va condemnar quan les Forces Armades xilenes van ocupar el Palau de la Moneda, a Santiago. L’autor de cançons com El derecho de vivir en paz va ser torturat i assassinat a l’antic Estadio Chile, rebatejat com Estadio Víctor Jara amb el retorn de la democràcia, dues dècades més tard. 

Sobre els vincles entre Catalunya i Xile

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han volgut fer coincidir l’homenatge amb les festes de La Mercè, un moment d’especial rellevància en el calendari de la ciutat, que manté vincles històrics amb Xile. Gràcies a aquesta històrica relació de col·laboració i bona entesa, i la feina duta a terme per la Direcció de Relacions Internacionals i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament, Barcelona i Santiago de Xile van signar un acord de cooperació l'abril del 2014. 

Els vincles també són molt estrets entre els governs de Xile i Catalunya. De fet, el mes de març el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va fer un viatge oficial a Xile on es va reunir amb ministres del govern xilè, l’expresidenta Michelle Bachelet, i l’alcaldessa de Santiago de Xile. Durant aquest viatge, el Govern va inaugurar la Delegació al Con Sud que, tot i ser ubicada a Buenos Aires, cobreix l’àmbit geogràfic de Xile. 

El concert presentat a la roda de premsa d’avui ja va ser anunciat pel president de la Generalitat, en el marc d’aquest viatge oficial. Precisament ho va fer des de l’Estadi Víctor Jara, on el cantautor va ser detingut, torturat i assassinat. Aragonès va destacar que Catalunya i Xile comparteixen “la lluita col·lectiva per un món millor, per un món on els drets de les persones siguin reconeguts, no només declarats i proclamats, sinó que estiguin garantits per a tothom, per tots els pobles i a tot arreu”. 

Els artistes del concert

Roda de premsa Victor Jara
Rusó Sala, una de les artistes del concert, ha interpretat 'El manifiesto' de Víctor Jara durant la roda de premsa
{"name":"2023/09/08/12/25/10ffde28-cffb-4e76-8ec0-ad3968ff5250.jpg","author":"Govern de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":391673}

El concert 'Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: memòria i futur 50 anys' després del cop d’estat compta amb artistes de perfil divers. Ana Tijoux, xilena filla d’exiliats que viu a Barcelona, cantant, compositora i rapera, acumula premis i nominacions amb cançons que parlen de veritat, justícia i memòria. La també xilena Javiera Mena, resident a Madrid, és cantant, compositora i productora, una icona pop queer; toca el piano, el baix, la guitarra i la flauta i fa indieelectropop, mentre que McMillaray, jove xilena, filla d’una parella de rapers, es declara rapera maputxe i activista per als drets d’aquest poble indígena, el més nombrós de Xile.

Per part de Catalunya, hi actuaran Rusó Sala, cantautora i directora de cors de dones que defineix la seva música com a mediterrània i deutora de Rosa Zaragoza, i que al Barnasants 2017 va fer un concert amb repertori íntegre de Víctor Jara; i Sílvia Tomàs, cantautora amb família xilena que escriu poemes i cançons sobre la injustícia, la naturalesa, la humanitat i l’amor. Tomàs reconeix la influència d’AtahualpaYupanqui en la seva obra.

Les veus d’aquestes cinc dones estaran acompanyades per la banda que Borja Penalba (guitarres, percussió menor, acordió i veus) i Marina Alcantud (piano, teclats i veus) han reunit per a l’ocasió, i que es completa amb Moi Bautista (baix elèctric, mini-baix acústic i veus), Tere Núñez (guitarres, percussió i veus), Jordi Ortolà (bateria, pad i percussió), TobalRentero (guitarró, charango, llaüt, moxenyo i flautes) i Lucía Zambudio (guitarra elèctrica i veus).

Inti IllimaniHistórico també passarà per Barcelona per afegir-se al tribut a Víctor Jara. Amb Horacio Salinas (veu i guitarra) al capdavant, aquesta formació, propera en ànima i en repertori a Víctor Jara, està formada per Horacio Durán (guitarra, charango), DaniloDonoso(veu, bateria, percussió), Fernando Julio (veu, baix, contrabaix, guitarrón), Camilo Salinas (acordió, teclat), José Seves (veu, guitarra, percussió) i Hermes Villalobos (veu, flauta, quena).