- Els departaments d’Acció Exterior, Salut, Interior i Justícia estan a punt per dur a terme actuacions en àmbits com la protecció civil o els serveis forenses
- L’executiu activarà quan faci falta els recursos que ha ofert, sempre en coordinació amb els serveis d’emergència que treballen sobre el terreny
El Govern de Catalunya s’ha posat a disposició de les autoritats marroquines per oferir suport, en coordinació amb els actors que actuen sobre el terreny, davant la crisi provocada pel terratrèmol viscut als voltants de Marràqueix (Marroc) el divendres a la nit. L’executiu català ja té a punt diverses actuacions i està a l’espera de rebre indicacions concretes sobre les necessitats locals per activar-les.
A continuació es detalla les actuacions previstes pels diversos departaments del Govern, per fer front a la fase de reconstrucció de les conseqüències provocades per aquesta catàstrofe.
Departament d’Interior
El departament d’Interior, a través de la Direcció General de Protecció Civil, ha enviat un oferiment al Centro Nacional de Seguimiento y Coordinación de Emergencias (CENEM) de suport operatiu d’emergències com a conseqüència del terratrèmol al Marroc.
Concretament, ha posat a disposició personal de protecció civil especialista en coordinació i logística amb formació del mecanisme europeu de protecció civil i experiència en missions reals. Els Bombers de la Generalitat, concretament especialistes en valoració d’estructures col·lapsades, recerca tècnica i salvament i recerca canina i drons també estan a punt per si fa falta activar-los per desplaçar-se al Marroc. Pel que fa als Mossos d’Esquadra, el Govern ha ofert equips de recerca de la unitat canina, la unitat de subsòl, la unitat de muntanya, la unitat de drons i agents de la policia científica per treballar en tasques d’identificació de cadàvers. Finalment, la unitat canina del cos d’Agents Rurals també està a disposició per fer front a la situació d’emergència.
Departament de Justícia, Drets i Memòria
Els professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya estan a disposició per activar-se en qualsevol moment. D’altra banda, als Centres Educatius de Justícia Juvenil s’està fent seguiment dels joves de nacionalitat marroquina o els qui tenen família al país. Els professionals fan acompanyament emocional si detecten cap necessitat.
Departament de Salut
Des del Departament de Salut s’ha recollit material de cures i equipament hospitalari per enviar a la zones més afectades si ho demanen les autoritats locals i les entitats que treballen sobre el terreny. A més, la Direcció de Protecció Civil s'està coordinant amb els serveis d'emergències per tenir la disponibilitat de personal si es requereix.
Departament d’Acció Exterior i Unió Europea
El departament d’Acció Exterior i Unió Europea fa una tasca de coordinació de la resposta del Govern i està seguint l’evolució de les conseqüències del sisme. Ho fa amb els canals de comunicació permanent oberts amb el consolat, les autoritats locals i les entitats de la cooperació catalana que treballen sobre el terreny per conèixer de primera mà les afectacions i operacions de rescat. Es continua sense tenir constància de catalans i catalanes afectades pel sisme. La Delegació del Govern de Catalunya al Nord d’Àfrica és l’encarregada de gestionar les trucades als números d’emergència habilitats pel Govern.
Pel que fa a l’ajut humanitari, el departament d’Acció Exterior i Unió Europea ha convocat el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència que tindrà lloc el dimecres a les 17 h. Presidit per la consellera Meritxell Serret, aquest comitè coordinarà la resposta catalana a la crisi provocada pel terratrèmol al Marroc. Durant la sessió, els principals actors humanitaris de Catalunya, entre ells entitats del sector català de la cooperació al desenvolupament, representants de diversos departaments de la Generalitat, diversos nivells d’administracions públiques i el món local, compartiran les darreres informacions sobre la situació al terreny i posaran en comú el full de ruta a seguir per fer front a la reconstrucció, tenint sempre en compte les necessitats que traslladin els actors locals.
De fet, el pressupost de la Generalitat de Catalunya compta amb una partida per fer front a emergències humanitàries, que enguany es va augmentar en un 50% i va passar de 4 a 6 milions d’euros. Aquesta dotació econòmica ja es va utilitzar per finançar actuacions humanitàries per respondre a la crisi provocada pel terratrèmol de Turquia, Síria i el Kurdistan que va tenir lloc el febrer passat.
El Govern recorda que davant la voluntat de la ciutadania catalana d’oferir suport a la població afectada pel terratrèmol al Marroc, la manera més efectiva de canalitzar l’ajuda és fer aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. Es desaconsellen les col·lectes i enviaments d’aliments, de materials genèrics i medicaments, ja que corren el risc de no respondre a les necessitats reals i provocar problemes logístics, econòmics i ambientals. Per això, el Govern ha habilitat un lloc web que anirà actualitzant amb les principals crides i actuacions d’organitzacions catalanes.