Abans, la delegada ha participat a l'ofrena floral a la tomba del president Josep Irla i Bosch a Sant Feliu de Guíxols.

La Generalitat a Girona, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han commemorat conjuntament la Diada Nacional de Catalunya aquest matí. L'acte institucional unitari de l'Onze de Setembre s'ha celebrat per primer cop a la plaça de Catalunya i ha comptat amb l'assistència de més de 400 persones.

Per part de la Generalitat, també hi ha assistit els consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal i el d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, juntament amb els directors i directores dels Serveis Territorials.

Foto plaça{"name":"2023/09/12/08/36/3569d540-8631-4aa1-bcc8-77bb9c9a0090.jpg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":2898826}

La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha assenyalat que "La llengua ens recorda l'abast territorial de la nostra nació, els Països catalans, i aquells que ens volen eliminar com a nació, la volen destruir. Per això, aquest any el Govern de Catalunya posem l'accent en el català. Reivindiquem una llengua viva, que creix, que s'enforteix fins i tot en les circumstàncies més adverses. Perquè volem ressaltar l'esperit de reivindicació nacional de la Diada, d'autoafirmació! Una llengua, molts accents. Perquè som un sol poble, i perquè al marge dels orígens i de la diversitat del nostre país, tenim un horitzó compartit."

Des de les institucions hem de seguir treballant i des del Govern de Catalunya ens hi comprometem. Finalment, la delegada ha afegit que "reivindiquem l'esperit de l'onze de setembre i lluitem democràticament i amb empenta per construir un país lliure, just i ple d'oportunitats per a totes i tots".

Per la seva part, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas ha subratllat que "Avui és la Diada Nacional de Catalunya. La Diada d'una nació, que resta encara incomplerta La Diada d'un poble que continua sense poder exercir el seu dret a l'autodeterminació, com la majoria de catalans i catalanes voldríem", i ha afegit que "el catalanisme va lligat a la idea d'un sol poble. Un poble que pensa i es mobilitza quan cal, com hem vist també aquest cap de setmana amb el terratrèmol al Marroc, un desastre natural que ens ha obligat a totes i tots a posar-nos al costat dels nostres veïns i veïnes que tenen familiars, amigues i amics damnificats. Aquest és el deure català, que també ens fa com som".

El president de l'altra institució organitzadora, la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha remarcat que "aquest 11 de setembre ens hem d'encoratjar a reprendre totes aquelles accions que ens van cohesionar com a poble. Ens cal tornar a lluir amb orgull la nostra bandera als balcons; ens cal mantenir la nostra llengua quan algú se'ns adreça en castellà i fer entendre que conèixer l'idioma del nostre país és un senyal de respecte; ens cal tornar a l'activisme pacífic que exigeix el dret de Catalunya a triar el seu destí. Ens cal recordar qui som, d'on venim i, sobretot, on volem anar. Caminarem sobre les nostres passes i en donarem de noves, perquè Catalunya té el potencial per ser un dels millors països d'Europa".

L'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, també ha intervingut en l'acte institucional i ha posat de manifest els vincles entre el seu municipi i Catalunya. La celebració ha estat amenitzada pel duet musical Soul Sisters, format per Mariona Navarro i Magalí Soler, que ha interpretat "El cant dels ocells", "País petit" i "Els segadors".

Abans de la celebració institucional de la Diada a Girona, a les 9.00h del matí, la delegada Laia Cañigueral ha participat en la tradicional ofrena floral a la tomba del qui fou president de la Generalitat, Josep Irla i Bosch a Sant Feliu Feliu de Guíxols. En el seu parlament, la delegada ha posat èmfasi en què "el president Irla representa la tenacitat, la resiliència i la lleialtat de totes aquelles persones que van lluitar amb tot el que tenien per fer realitat el seu desig d'una Catalunya lliure".


2  

Imatges

Ofrena floral president Irla

Ofrena floral president Irla 111067

Foto plaça Catalunya

Foto plaça Catalunya 2898826