1. Totes les persones que es trobin al Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat rebran un missatge al seu dispositiu
  2. Amb la prova de dijous, Protecció Civil completa la implantació de l’eina de missatgeria d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya
  3. Per avaluar el sistema d’alertes, la Generalitat habilitarà dijous, com s’ha fet també en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma o de quina companyia són

Dijous, 14 de setembre, tots els telèfons mòbils intel·ligents amb cobertura a la demarcació de Barcelona rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat. L’assaig tindrà lloc entre les 10 del matí i les 13 h a les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat, i serà el de major abast de població que s’ha fet fins ara a Catalunya.

L’objectiu de l’enviament massiu de missatges és testejar el sistema d’alertes i familiaritzar a la població. El text serà el següent: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”.

Les proves es duran a terme en diferents hores:

  1. A les 10 del matí, a municipis de les comarques del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.
  2. A les 11 seran els telèfons mòbils de Barcelona.
  3. A les 12 h els municipis Vallès Occidental.
  4. A les 13 h els del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

Tots els telèfons mòbils intel·ligents que estiguin a la zona, i també tots els d’aquelles persones que hi estiguin de pas per carretera o ferrocarril, rebran l’alerta al mòbil.

Com són els missatges?

Els missatges s'identifiquen clarament perquè van encapçalats pel text “Alerta de Protecció Civil”, o bé pel text “Alerta presidencial”, en funció de la configuració del mòbil, i es mantenen en pantalla fins que es prem el botó “acceptar”.

El so és fort i estrident, diferent de la resta de sons dels dispositius, i la notificació també va acompanyada de vibració. En el moment de la prova totsels telèfons mòbils sonaran i vibraran de forma simultània, encara que estiguin en silenci.

Les persones que, per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons, no vulguin rebre’l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo.

Què fer per rebre les alertes?

Els dispositius mòbils d’última generació tenen activada per defecte la recepció de les alertes. Són els Android versió 11 o superior i els iOS versió 15.6 o superior. En el cas dels mòbils més antics, cal configurar-los per rebre les alertes seguint aquestes instruccions.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu on Protecció Civil determini que cal donar instruccions a la població com, per exemple, el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions, entre d’altres.

Per avaluar el sistema d’alertes, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet també en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. És una enquesta anònima que no recull cap dada personal. L’enllaç de l’adreça és https://arcg.is/0Cqby8. S’activarà dijous al matí perquè els ciutadans puguin anar responent a mesura que van tenint lloc els successius enviaments. L’enquesta és anònima i no recull cap dada personal.

Per difondre la prova, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb les diferents administracions locals de l’àmbit on es durà a terme, Renfe, Adif, TMB, AENA, Port de Barcelona, centres universitaris, grans superfícies comercials, així com als diferents departaments de la Generalitat. També s’ha fet una campanya informativa per xarxes socials, amb anuncis en mitjans digitals i falques de ràdio.

Quatre simulacres a tot el país

Amb la prova de dijous, Protecció Civil completa la implantació de l’eina de missatgeria d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya. Fins ara, Protecció Civil ha dut a terme quatre proves per provar l’eina i familiaritzar la població. La primera, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran; la segona, el 12 d’abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, en què es va produir una errada en l’enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge; la tercera, el 27 d’abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona i, la quarta, el passat 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès. 

Igualment, el sistema s’ha utilitzat ja en diverses emergències reals com incendis o els recents aiguats a Alcanar.

Més informació a

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/cecat/vols-rebre-alertes-protecciocivil/index.html#calendari-de-les-proves