1. Les mesures són fruit de mesos de negociació entre totes les organitzacions sindicals del cos de Bombers i el Departament d’Interior
  2. L'acord preveu mesures per reduir les desigualtats de gènere al cos de Bombers i millores de les condicions laborals dels bombers i bomberes

El Govern ha aprovat un acord de millora de les condicions laborals i de reducció de les desigualtats de gènere del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, fruit de mesos de negociació entre totes les organitzacions sindicals del cos de Bombers (IAC-CATAC, INTERSINDICAL, CCOO, UGT i CSIF) i el Departament d’Interior.

Específicament, s'aplicaran actuacions i mesures aprovades al Pla d'Igualtat de Gènere de l'Administració de la Generalitat i, concretament, les referides manera específica al cos de Bombers. Aquestes tenen com a principal objectiu minimitzar les situacions de desigualtat que existeixen entre les dones i els homes.

De fet, s'ampliarà el permís de paternitat i maternitat o per adopció als membres del cos de Bombers monoparentals. També s'estableix un nombre d'hores recuperables mensuals per endometriosi o menstruació dolorosa i s'adaptarà el lloc de treball per embaràs de la mateixa manera que s'ampliarà la flexibilitat horària per motius de conciliació fins als catorze anys dels fills.

A més, tal com es va acordar al juliol, es posarà l'accent en l'adopció de mesures de conciliació de la vida personal i familiar, flexibilitzant la gestió de planificació de l'horari i jornada de les bomberes i bombers.

L'acord subscriu el compromís per arribar als 3.300 efectius del cos l'any 2026 i als 3.600 l'any 2030. Tot això, mantenint el ritme actual de convocatòries anuals que fa el Departament d'Interior de 250 places per a bombers/es. També es publicaran convocatòries de les categories professionals de caporal, sergent, oficial i sotsinspector/a cada 2 anys fins a estabilitzar el nombre que garanteixi les necessitats actuals.

També es defineix la creació d’un complement de solapament per compensar el temps emprat entre la finalització d’un torn de treball i la continuïtat de l’entrada del nou torn, la creació d’un complement especial que compensa el reconeixement del personal del cos com a treballadors nocturns o l’inici de l’aplicació del Pla de carrera Professional del Cos de Bombers. A més, també es reconeix la reivindicació històrica de permetre la mobilitat interadministrativa amb el cos de Bombers de la ciutat de Barcelona.

Respecte a les mesures de caràcter organitzatiu, l'acord estableix que el Departament es compromet a reforçar la integració de la Prevenció de Riscos Laborals del Cos de Bombers a les instal·lacions, equipaments i materials, als vehicles i a les activitats operatives i de formació i entrenament, la provisió dels llocs de treball de diferents especialitats en un termini no superior a 1 any.