- Les persones que es trobin a Barcelona ciutat i a les comarques de Barcelona rebran un avís de Protecció Civil al mòbil entre les 10 i la 13 h, amb indicacions de què fer en cas d’emergència real
El Govern posarà en marxa aquest dijous dia 14 de setembre la prova del sistema d’alertes de Protecció Civil a Barcelona ciutat i a les comarques de Barcelona i completarà així la implantació de tot el sistema a Catalunya. Es tracta d’un d’avís sorollós que rebran al telèfon mòbil totes les persones que estiguin a la zona entre les 10 h i les 13 h. “Serà la prova més massiva feta fins al moment amb l’objectiu que tothom estigui familiaritzat amb aquest sistema d’alerta en cas d’emergència real”, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu.
La prova serà l’última de les previstes pel Govern i comportarà la implantació de l’eina d’aquest sistema d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya, que ja està operatiu des del febrer del 2023. També s’han fet proves des de principi d’any a l’Alt Pirineu i l’Aran, a les Terres de l’Ebre, Tarragona i Penedès i a Girona i la Catalunya Central.
La portaveu ha explicat que l’eina “és de gran utilitat en situacions d’emergències greus perquè permet traslladar instruccions de forma àgil i massiva a la població”. També ha informat que s’ha desenvolupat per donar resposta a la directiva europea de comunicacions electròniques que estableix l’obligació dels estats membres de disposar d’aquest sistema d’alertes.
Acceptar l’avís al mòbil i respondre l’enquesta
Atès el volum de població de les comarques de Barcelona, la prova s’ha dividit en quatre sectors, que rebran els missatges en hores diferents. A les 10 h del matí, el rebran les persones que siguin al Vallès Oriental, el Maresme, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet. A les 11 h serà el torn de la ciutat de Barcelona. Una hora més tard, a les 12 h, els missatges sonaran al Vallès Occidental i ja a la una del migdia serà el torn del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.
La portaveu Plaja ha explicat que a l’hora anunciada es rebrà aquest avís al mòbil: ‘PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te’. “Apareixerà aquest a missatge a la pantalla dels mòbils, acompanyat d’un so estrident i d’una vibració. Per aturar-ho caldrà prémer el botó acceptar, sempre que abans s’hagin llegit i entès totes les indicacions”, ha assenyalat Plaja, que ha insistit que “no és necessari trucar el 112 per demanar més informació”.
Amb l'objectiu d'avaluar el funcionament de les proves d'alertes, la Generalitat ha creat una enquesta amb un qüestionari breu, anònim i sense fer ús dedades personals. “Fem una crida perquè totes aquelles persones que rebin el missatge, inverteixin un parell de minuts en respondre-la perquè aquesta informació ens permetrà conèixer la practicitat del servei”.
El sistema d’alertes al mòbil s’ha fet servir en 5 emergències reals d’aquest estiu: a l’incendi forestal al Perelló, el de Portbou i Colera, el de la Selva del Camp i Mont-Roig del Camp, així com, per a les inundacions d’Alcanar.
L’amnistia, "un pas més"
Pel que fa a la manifestació de la Diada, la portaveu ha afirmat que “és una imatge molt potent aquesta imatge d’unitat, que dona mostra de la força de l’independentisme i de la cohesió, de la necessitat de sortir tots plegats amb un missatge compartit que és el de l’objectiu final de la independència”.
Sobre l’amnistia, Patrícia Plaja ha subratllat que “és un pas més per arribar a l’objectiu final. És una altra fase. No és el principi ni el final de res. Venim ja d’un procés gradual en què s’han aconseguit avenços: la llibertat dels presos, la derogació del delicte de sedició, etc. Ara el següent pas és aquest, és l’aprovació de la llei de l’amnistia”.
En aquest sentit, la portaveu ha remarcat que “el que vol aquest Govern, l’objectiu final, és la independència. Ara es donen més que mai les condicions per poder avançar, primer en l’amnistia, però també amb l’autodeterminació i en el benestar del conjunt de la ciutadania”.
Millores laborals al cos de Bombers de la Generalitat
La portaveu ha informat que el Govern ha aprovat un acord de millora de les condicions laborals i de reducció de les desigualtats de gènere del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Les mesures són fruit de mesos de negociació entre totes les organitzacions sindicals del cos de Bombers i el Departament d’Interior. L'acord també subscriu el compromís per arribar als 3.300 efectius del cos l'any 2026 i als 3.600 l'any 2030.
D’altra banda, Plaja ha explicat que el Govern ha aprovat simplificar l’ordenament jurídic de la Generalitat per fer-ne més pràctic el seu ús i aplicació. En concret, s’ha aprovat un decret de simplificació que elimina fins a 759 disposicions reglamentàries que ja han quedat obsoletes. “Es tracta d’una operació que clarifica, però sense que en cap cas s’eliminin decrets o ordres que són d’aplicació en l’actualitat”, ha subratllat Plaja.
Agenda del Govern
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, fa aquest dimecres i dijous un viatge institucional a Brussel·les i Madrid; i la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret i Aleu, presidirà aquest dimecres el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, que es va convocar l’endemà mateix del terratrèmol al Marroc per coordinar l’ajuda humanitària que s’enviarà des de Catalunya. La portaveu ha remarcat que “el Govern de Catalunya farà tot el que estigui al seu abast per ajudar a pal·liar els efectes del terratrèmol”.