1. Un cop finalitzat el procediment ordinari de preinscripció, a grau mitjà han quedat 7.375 vacants de 1r curs i, a grau superior, 7.228, que resten disponibles per a tot l’alumnat que encara hi vulgui optar


  1. A grau mitjà, un total de 42.637 alumnes han aconseguit plaça en un cicle formatiu, que suposa un increment del 3% en relació amb el curs passat


  1. A grau superior, 34.002 alumnes han obtingut plaça, un 5,32 % més


  1. Els canvis en els terminis de la preinscripció han permès que, per primer cop, tot l’alumnat pugui començar el curs el primer dia


  1. Aquest curs es reforça l’FP amb la incorporació de 698 nous docents
Foto1{"name":"2023/09/13/12/30/d9169cc0-72a1-42ec-9e01-3bb4bec09f1a.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":138014}


Ahir va arrencar el curs a l’FP amb la totalitat dels alumnes de continuïtat de grau mitjà amb plaça assignada. Així ho ha explicat la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, que ha visitat avui l’Institut dels Aliments de Barcelona amb motiu de l’inici de curs en els ensenyaments postobligatoris, per presentar els resultats principals del procediment de preinscripció de la formació professional. Ho ha fet acompanyada del president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabian Mohedano, i de la directora general de Formació Professional, Mercè Chacón Delgado.


Anna Simó ha destacat que “enguany estem satisfets perquè podem parlar d’assignació plena pel que fa a l’alumnat de continuïtat, perquè després del procés de preinscripció només van quedar 54 alumnes a tot el país per assignar, que a hores d’ara ja s’han trucat un per un per fer-los orientació telefònica. Tots ells ja han estat reassignats o han optat per un altre tipus d’estudis”.


La consellera ha afirmat que “la formació professional, per tant, té i tindrà un rol estratègic en el present i el futur del país. Aquest Govern ho sap i és per això que enfortim l’oferta per adequar-la a les necessitats actuals i a la demanda de nous perfils professionals, especialment en els àmbits dels serveis i de la tecnologia. I per una altra banda, apostem per una oferta educativa més ajustada al teixit productiu i de serveis del país, que genera oportunitats personals i professionals per als joves”.


Ampliació del grup d’alumnes de continuïtat


Tal com ja va passar en la preinscripció del curs anterior, en la formació professional de grau mitjà s’han dut a terme dos processos, un primer per a alumnes amb continuïtat (4t d’ESO, GESO i 1r de batxillerat), amb l’objectiu de donar-los un accés preferent i reduir l’abandonament escolar prematur, i, un segon, per a la resta d’alumnes. Enguany s’ha ampliat la preinscripció de l’alumnat de continuïtat, que el curs passat era només per al de 4t d’ESO, amb el que ha cursat GESO en centres de formació d’adults i el que ha estudiat 1r de batxillerat.


A més, també com a novetat d’enguany, aquest curs s’han avançat els terminis de la preinscripció de grau mitjà, perquè tot l’alumnat que ha participat en el procediment ordinari hagi pogut saber la plaça assignada abans d’iniciar el curs i hagi pogut començar les classes el primer dia. El termini de presentació de sol·licituds a grau mitjà ha estat del 12 al 18 d'abril per a l’alumnat amb continuïtat d’escolarització (el curs passat va ser del 20 al 26 d’abril) i del 9 al 15 de maig per a la resta d'alumnes (del 17 al 23 de maig, el curs passat). El termini per fer la matrícula en la segona fase de la preinscripció aquest curs ha estat de l’1 al 5 de setembre, mentre que el curs anterior va ser a partir del 22 de setembre.


L'adjudicació de vacants en un acte públic ha estat una altra de les novetats del procediment de preinscripció de la formació professional d’enguany, que s’ha fet amb l’objectiu d’agilitzar la gestió de l’adjudicació de la llista d’espera i atorgar més transparència en el procediment. Fins ara es gestionava a través de trucades telefòniques entre el centre educatiu i l'aspirant, amb les dificultats de gestió que això comportava. A partir d'una prova pilot feta el passat curs en alguns centres, i veient els beneficis de la mesura, aquest curs s'ha incorporat normativament a tots els instituts.


El procés de preinscripció de la formació professional es porta a terme en paral·lel al d’altres processos de preinscripció com el de batxillerat o la universitat. D’aquesta manera, sol haver-hi una part important de les places assignades que no s’acaben traduint en matrícules reals, fet pel qual es generen noves vacants.

Foto 2{"name":"2023/09/13/12/27/238c9ac8-9d53-4c01-bde4-fc507e4f70fd.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":136443}


Assignació plena dels alumnes de continuïtat


Pel que fa a l’alumnat de continuïtat de grau mitjà, un cop finalitzat el procés de preinscripció, 33.857 alumnes havien obtingut una plaça assignada i únicament 54 alumnes havien quedat sense la plaça sol·licitada. Pel que fa a aquests 54, el Departament d’Educació –a través dels serveis territorials i del Consorci d’Educació de Barcelona– hi ha contactat per oferir-los una orientació sobre l’oferta educativa que tenien al seu voltant. A tots ells se’ls ha reubicat a un cicle formatiu o han manifestat la voluntat d’optar per un altre tipus d’ensenyament: batxillerat, formació professional en l’àmbit privat o alguna altra formació. Per tant, podem parlar d’una assignació plena entre aquests alumnes, atès que totes les persones que han volgut estudiar formació professional de grau mitjà, ho han pogut fer.


En el conjunt del grau mitjà, comptant també els alumnes que no són de continuïtat, aquest curs el nombre de sol·licituds ha estat de 51.028 (2.346 més que l’any passat), de les quals un total de 42.637 ja han aconseguit obtenir una plaça en un cicle, fet que suposa un 83,56 % de l’alumnat (el percentatge d’assignacions en aquest punt del procés ha estat superior al del curs passat, que va ser del 80,56 % del total) i que representa un increment del 3 %.


Hi ha hagut 7.389 renúncies d’alumnes que s’han matriculat a batxillerat o altres itineraris formatius, i, de resultes, han quedat 7.375 vacants de 1r curs, que resten disponibles per a l’alumnat que hi vulgui optar un cop iniciat el curs. Enguany han quedat 959 alumnes sense assignació –més de 200 ja s’han matriculat en una altra formació–, que podran optar a aquestes places vacants. El Departament d’Educació els ha comunicat de forma telemàtica que encara tenen totes aquestes places a la seva disposició. Per tant, la formació professional és un procés viu i, tot i que s’hagi acabat el procés ordinari, l’alumnat pot inscriure’s en alguna de les places que han quedat disponibles.


La titular d’Educació ha remarcat que “aquest és un procés viu i d’aquest miler sense assignació ja n’hi ha més de dos-cents que ahir ja s’havien matriculat en algun altre estudi o formació (i aquesta setmana preveiem que n’hi haurà molts més). Des del Departament s’ha contactat telemàticament per comunicar-los que hi ha aquestes més de 7.000 vacants arreu del territori i que compten amb un Mapa de vacants que poden consultar al web preinscripcio.gencat.cat”.


Els cicles més demanats per l’alumnat que ha participat en el procés de preinscripció de grau mitjà han estat els següents:


Cicle formatiu

Nombre de sol·licituds

Cures Auxiliars d’Infermeria

8.917

Sistemes Microinformàtics i Xarxes

6.302

Gestió Administrativa

4.412

Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure

3.637

Electromecànica de Vehicles Automòbils

3.055



Un 5,32 % més de places assignades a grau superior


A grau superior, el nombre total de sol·licituds ha estat de 44.800, de les quals 34.002 han obtingut plaça en un cicle formatiu, un 5,32 % més que el curs passat, en què es van assignar 28.684 places. Tot l’alumnat que ha participat en el procés ordinari coneix des de divendres passat la plaça obtinguda i, per tant, ha pogut començar el curs el primer dia, igual que a grau mitjà. Pel que fa a les places vacants, han resultat 7.228 vacants de 1r curs, que quedaran disponibles per a l’alumnat que hi vulgui optar un cop iniciat el curs. Enguany han quedat 879 alumnes sense assignació, que podran optar a les places que hi ha vacants.


Els cicles més demanats han estat els següents:


Cicle formatiu

Nombre de sol·licituds

Educació Infantil

4.161

Administració i Finances

3.853

Integració Social

2.954

Màrqueting i Publicitat

2.117

Laboratori Clínic i Biomèdic

2.064



698 nous docents

Per donar resposta a l’increment d’alumnes, aquest curs es reforça l’FP amb la incorporació de 698 nous professors, que sumen una plantilla de 81.335 per al curs 2023-2024.

Novetats principals del nou curs


A FP s’ha implantat el cicle de grau superior de Formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible de la família professional de serveis socioculturals i a la comunitat a l’Institut Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. També hi ha nous cursos d’especialització (el que es coneix com a ‘màsters de l’FP’): Auditoria Energètica, Robòtica Col·laborativa, Manteniment i Seguretat en Sistemes de Vehicles Híbrids i Elèctrics, i Aeronaus Pilotades de Forma Remota (DRONS). El Departament incrementa cada any l’oferta d’aquests cursos, que són per aprofundir coneixements després d’haver cursat un cicle formatiu, atès que és una formació molt tecnificada i de prestigi. A més a més, hi ha dos nous perfils professionals orientadors a l’PFI: Auxiliar de Suport a les Persones en Activitats Socioesportives i Auxiliar d'Operacions Sostenibles a la Indústria i al Medi Agrari.


A Barcelona ciutat, s’han estrenat tres nous centres d’àmbits professionals: l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que integra tots els ensenyaments professionals de l’àmbit digital; l’Institut de la Sostenibilitat i el Medi Ambient, amb una oferta d’estudis agraris, de jardineria i mediambientals, i l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle. Aquest darrer, centrat en el sector de les arts escèniques, compta amb tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques, que són títols propis de la Generalitat de Catalunya que s’imparteixen per primera vegada: Luminotècnia, Sonorització per a Arts Escèniques i Maquinària Escènica.


Pel que fa al batxillerat, aquest curs la modalitat general es pot cursar en 13 centres públics. Es tracta d’una nova modalitat que s'adreça a les persones interessades a desenvolupar diferents capacitats cientificoculturals, per perfilar el seu itinerari formatiu personal i professional. Es caracteritza per ser un batxillerat més obert pel que fa a la tria de matèries, ja que en permet escollir de diferents modalitats, cosa que no es pot fer en les altres modalitats.


També hi haurà un nou centre que ofereix el programa de currículum mixt de batxillerat i baccalauréat (batxibac), del total de 70 centres que el fan, que és l'Institut Vicens Vives de Girona. S’incrementa el nombre de centres que ofereixen la doble titulació de batxillerat i d’ensenyaments esportius, que enguany també es pot cursar a l’Institut Premià de Mar i a l’Institut Agustí Serra conjuntament amb el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat.


Oferta 365


Per primer cop en la preinscripció s’han concertat els criteris que han permès la planificació i priorització de 445.818 places, amb un increment de 6,42 % en relació amb l’any anterior, i una inversió de 901,7 milions d’euros. D’aquestes, 31.323 corresponen a certificats de professionalitat, 171.028 a l’àmbit educatiu i 243.467 a la formació contínua. L’oferta 365 s’engloba en una finestra única, al portal fp.gencat.cat, on hi ha tota la informació i orientació per a la trajectòria formativa i professional en els diferents àmbits: sistema educatiu, laboral i formació al llarg de la vida.


Pel que fa a l’àmbit educatiu, el Departament d’Educació ha incrementat novament l’oferta i ha consolidat així el creixement dels darrers anys amb una oferta de 171.028 places. Aquest creixement s’ha concretat en 270 noves places de programes de formació i inserció (PFI), 300 d’itineraris formatius específics (IFE), 400 d’FP de grau bàsica, 3.927 de cicles grau mitjà, 2.937 de cicles grau superior i 295 a l’IOC (Institut Obert de Catalunya). Tots els increments de grups s’han planificat tenint en compte les necessitats del teixit productiu d’arreu del territori.





13 de setembre de 2023