A partir de dijous 14 de setembre i fins al mes de desembre de 2023, el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, seu cultural de la Delegació del Govern a Madrid, serà l’espai on tindrà lloc la segona edició del Festival VEU. Poesia i cançó en llengua catalana, que la Delegació coorganitza amb l’Institut Ramon Llull i amb el comissariat de La Sullivan productora cultural.
El concert inaugural tindrà lloc dijous 14 de setembre a les 20.00h amb la Ludwig Band que actuarà als jardins del CCLBlanquerna.
L’objectiu del Festival VEU. Poesia i cançó en llengua catalana consisteix a donar veu a la llengua catalana a través de la poesia cantada i dita en sis recitals que tindran lloc al CCLBlanquerna i als jardins de la Delegació.
En aquesta segona edició, el Festival VEU vol insistir en l'espai de fractura oberta que és la veu: en les veus que ens importen, les que s'acosten, les que celebren, les que no se'n van. La veu com una zona plural i oberta. D'aquí una programació deslocalitzada, de múltiples veus, híbrida i multidisciplinar, arriscada. Perquè cada veu ha de trobar, necessàriament, el seu lloc, i cada lloc projecta d'una manera única les veus que s'hi coven.
El festival VEU va néixer el 2022 amb l’objectiu de traçar un recorregut per la poesia i la cançó catalanes a través del concepte de la veu. La veu com a mitjà d’expressió de la cançó i de la poesia, com a instrument de rapsodes i cantants, com a representació de l’esperit d’una comunitat cultural, d’un temps.
PROGRAMACIÓ FESTIVAL VEU 2023
INAUGURACIÓ. CONCERT DE LA LUDWIG BAND
14 de setembre. Jardins Centre Cultural-Llibreria Blanquerna
La Ludwig Band és una de les bandes de referència del moment, que busca connexions entre poesia i música, amb lletres líriques i música divertida.
VEUS QUE CELEBREN. AMB MARIO OBRERO, MARIA ISERN, JUANPE SÁNCHEZ LÓPEZ I ROSER BASTIDA
19 d’octubre. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna
La veu és una mescla híbrida, hereva de llegats que ja s'han perdut, recupera la memòria oblidada i en crea una de pròpia, particular. Conversa i recital amb Mario Obrero, Maria Isern, Roser Bastida i Juanpe Sánchez López, que dialogaran sobre la idea de gènere al costat de l'ample concepte de la veu.
VEUS QUE ESTIMEN. L’AMOR: AMB EVA BALTASAR I MARIA RODÉS
8 de novembre. Lloc: Llibreria Tipos Infames
La paraula és amor, hi ha diferents maneres d’estimar. Llegir, com crear, és un acte amorós. Eva Baltasar, amb alguns dels seus llibres i poemes, comparteix amb la millor música de Maria Rodés. Fusionaran els seus universos semblants, l’estima als referents i revisaran textos i cançons que parlen d’experiències amoroses, de la soledat i de les fugides dels camins per on els porta l’amor.
VEUS QUE S’ACOSTEN. AMB PEPE OLONA, LÚA CODERCH I EUDALD ESPLUGA
16 de novembre. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna
Hi ha tantes maneres d'acostar-se a les veus com veus mateixes existeixen. Una d'elles és la conversa: desubicar la poesia dels versos, la filosofia dels assaigs o l’art de les obres. Pepe Olona, juntament amb l’artista Lúa Coderch i el filòsof i escriptor Eudald Espluga conversaran sobre com apropar-se a la poesia des de la literatura, l’art i la filosofia.
VEUS QUE CREMEN. APUNTS PER A UN INCENDI DELS ULLS: AMB GABRIEL VENTURA I OMA TOTEM
30 de novembre. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna
L’espectacle Apunts per a un incendi als ulls és una temptativa de reflexionar sobre la iconoclàstia i l’adoració d’imatges a partir de la poesia. Entenent el llenguatge com un cos en construcció, elàstic i mutant, ple d’orificis, Gabriel Ventura ens endinsa en una experiència lingüística (poètica i política) que busca i es transforma constantment. El poeta llegeix els seus versos acompanyat del Dj Oma Totem.
VEUS QUE HERETEN. EL LLEGAT: AMB ANNA FERRER, MATEU XURÍ I MARIBEL SERVERA
14 de desembre. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna
La paraula és llegat, allò que es transmet i es queda, de generació en generació. En aquest diàleg, la paraula es transforma en acció. La cantant Anna Ferrer i els glossadors Mateu Xurí i Maribel Servera es troben per primera vegada per reivindicar plegats la memòria del que els pertany, alhora, el folklore de les Balears. Un recorregut per les glosses i els fandangos, les “tonades de segar”, els romanços i els poemes musicats.
1