• Govern i GSMA signen un memoràndum d'entesa per a la promoció conjunta del català i altres llengües en el món digital en condicions d'igualtat a través del projecte AINA
• L’acord l’han signat avui el conseller Torrent i el conseller delegat de GSMA Ltd, John Hoffman, que han coincidit a valorar aquest marc d’entesa com “una poderosa iniciativa per promoure i preservar la llengua catalana. Estem orgullosos de formar-ne part.”
La Generalitat de Catalunya i la GSMA, entitat organitzadora del MWC Barcelona que representa els operadors i les organitzacions de l'ecosistema mòbil i les indústries adjacents, han signat avui un Memoràndum d’Entesa (MdE) pel qual ambdues entitats es comprometen a col·laborar per promoure conjuntament la llengua catalana en l'àmbit tecnològic i digital a escala global a través del projecte AINA. L’acord l’han signat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller delegat de GSMA Ltd, John Hoffman, en acabar la reunió que han mantingut al despatx del conseller, en la qual també hi ha participat la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus.
El conseller Torrent ha declarat que “l’acord d’avui, fruit de mesos de treball entre la GSMA i la Secretaria de Polítiques Digitals, és un pas endavant molt important per al futur del català. Som un Govern que té entre les seves prioritats defensar l’ús del català, i això, en el present i en el futur immediat, implica ajudar la nostra llengua a ser present en la dimensió digital, en l’ús de tecnologies que cada cop tenen més presència en les nostres vides.”
"Estem molt orgullosos de donar suport al projecte AINA a través del magnífic treball de la GSMA Foundry", ha comentat Hoffman. "Aquest acord és un excel·lent marc de col·laboració que pot promoure i preservar la històrica llengua catalana al món digital. Esperem seguir col·laborant amb l'oficina del conseller Torrent i la secretària Tost a mesura que el projecte creixi."
Neix l’Aliança AINA
L’objecte del memoràndum signat avui és formar el nucli d’una ‘Aliança AINA’ per al desenvolupament del projecte AINA, amb la finalitat de compartir els beneficis, tant amb el sector públic com amb el privat, per a la preservació digital de la llengua i la cultura. Impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (IA) que té com a objectiu dotar la llengua catalana de recursos digitals i lingüístics perquè esdevingui una llengua competitiva en el món digital i asseguri així la seva supervivència futura.
Així, en el marc d’aquesta iniciativa, Govern i GSMA col·laboraran per promoure obertament les activitats i eines desenvolupades pel projecte AINA de forma global; sensibilitzar sobre els beneficis generats per l’ús d’aquestes tècniques per als ciutadans digitals; i compartir experiències i aprenentatges sobre els esforços per a la preservació digital de la llengua i la cultura.
Les actuacions concretes en què Govern i GSMA col·laboraran per assolir aquests objectius són, entre d’altres: l’anunci formal de la signatura del MdE; un o més casos d’estudi per ser inclosos a la GSMA Foundry, i la promoció del projecte i la iniciativa en els esdeveniments i activitats internacionals de la GSMA, en particular el MWC Barcelona i en el Programa Ministerial de la GSMA en aquest congrés.
L’'Aliança AINA’, oberta a la incorporació d’altres llengües d’arreu del món, té com a objectiu últim que els parlants d’idiomes que, com el català, estan en manifesta feblesa respecte als idiomes globals, puguin participar plenament en el món digital al mateix nivell que els parlants d'idiomes globals. Atès que a mesura que el món és cada cop més digital i impulsat per la intel·ligència artificial (IA), els parlants d’idiomes globals poden gaudir plenament dels beneficis que brinden les eines i els models basats en el llenguatge de la IA i esdevenen encara més dominants en l’espai digital, la iniciativa neix per contribuir a evitar que els parlants d’altres llengües quedin exclosos d’aquests beneficis i, al mateix temps, garantir-los el dret imprescriptible que tenen d’utilitzar aquestes llengües tant en la vida privada com en la pública.
L’origen de l’Aliança AINA
El memoràndum signat avui és fruit de les converses iniciades pel Govern i la GSMA el mes de febrer passat, en el marc d’una reunió prèvia al MWC 2023 en què el conseller Torrent va presentar als directius de la GSMA els projectes prioritaris que impulsa la Generalitat en l'àmbit de les polítiques digitals, com ara el projecte AINA per fer que les màquines puguin entendre i parlar català.
En aquella ocasió, el conseller va presentar a Hoffman el projecte AINA com una “infraestructura nacional per fer del català una llengua d'ús estàndard en el món digital” i va anunciar que havien coincidit amb el directiu de la GSMA “en la voluntat d'explorar vies de col·laboració per promocionar la llengua catalana i vincular-la a les oportunitats que generen les noves tecnologies”. Hoffman, per la seva banda, va considerar el projecte AINA "molt interessant, perquè, a través de la tecnologia, permet protegir cultures i llengües poc esteses arreu del món".