Recerca i Universitats

Fòrum universitats

II Fòrum d'Aliances d'Universitats Europees a Barcelona

Conseller Nadal: "Cal garantir que estudiants, docents i coneixement puguin circular amb absoluta llibertat dins l'Espai Europeu d'Educació Superior"

query_builder   14 setembre 2023 12:33

event_note Nota de premsa

II Fòrum d'Aliances d'Universitats Europees a Barcelona

Conseller Nadal: "Cal garantir que estudiants, docents i coneixement puguin circular amb absoluta llibertat dins l'Espai Europeu d'Educació Superior"

  1. El conseller de Recerca i Universitats també ha destacat en el Fòrum d’universitats europees l’“alt nivell i l’enorme capacitat del sistema català de recerca per captar recursos competitius”
Fòrum Universitats{"name":"2023/09/14/12/31/c6c915a0-2a4b-4e0e-9395-ff7bd059d01a.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":137215}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “cal garantir que estudiants, docents i, en definitiva, el coneixement puguin circular amb absoluta llibertat dins l’Espai Europeu d’Educació Superior”. En la inauguració del II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees que té lloc a Barcelona entre avui i demà el conseller Nadal ha destacat que "és necessari remoure els obstacles que encara es mantenen dins l'Espai Europeu d'Educació Superior en aspectes com ara la mobilitat o el reconeixement per completar el procés de Bolonya".

Pel que fa a la recerca que es fa a les universitats, Nadal ha posat l’accent en “la importància del sistema català de recerca, perfectament alineat amb els projectes d'aliances de les universitats europees" i ha afegit que "la recerca que es fa a Catalunya té una capacitat enorme de captar recursos competitius i això diu molt del seu alt nivell".

En el II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees participen 430 universitats de 35 països. L’objectiu d’aquest certamen és oferir un espai de diàleg i intercanvi d’idees per a afrontar les qüestions més importants que avui afecten les aliances europees i, alhora, establir aliances estratègiques a llarg termini entre universitats europees per promoure la identitat i els valors d’Europa, a més de l’excel·lència i la transformació.

Des del seu llançament el 2017, la Iniciativa d'Universitats Europees ha impulsat la creació de 50 aliances. En aquests moments la Iniciativa és a prop d'assolir l’objectiu que a mitjans del 2024 hi hagi 60 aliances que reuneixin 500 universitats.

Des de la seva concepció, les aliances resultants, heterogènies tant des del punt de vista de la seva estructura com del seu contingut, han deixat palès la necessitat d’organitzar trobades entre les aliances i amb representants de la Comissió Europea, els estats membres, els estudiants i altres col·lectius interessats.

L’acte inaugural del Fòrum ha comptat amb la participació del vicepresident de la Comissió Europea per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas; el ministre d’Universitats del govern espanyol, Joan Subirats, i de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

`