1. L'Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del cèlebre bioquímic lleidatà, és l’eix del 9è Festival d'Astronomia que de l'11 al 15 d’octubre uneix a l’Astronòmic ciència i turisme sota el cel del Montsec
  2. Apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme, el "Turisme de les Estrelles", és l’objectiu del festival en una setmana plena d'activitats diürnes i nocturnes que captivaran tots els públics


FGC{"name":"2023/09/14/13/20/9aa92474-4083-4c11-8516-6a051854efd6.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":111494}

El Parc Astronòmic del Montsec, el principal centre de recerca, formació i divulgació d'astronomia a Catalunya, durà a terme la 9a edició del Festival d'Astronomia del Montsec de l'11 al 15 d’octubre. Sota la consigna d'apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme, el "Turisme de les Estrelles", aquest festival promet una setmana plena d'activitats fascinants.

La Fundació Joan Oró impulsa l'Any Joan Oró amb el suport de FGC Turisme, un programa commemoratiu que celebra el centenari del naixement del destacat bioquímic Joan Oró i Florensa (1923-2004), originari de Lleida, Catalunya. Aquest programa té, com a objectiu principal, apropar el llegat científic i els valors personals d'aquesta figura destacada en l'estudi de l'origen de la vida.

Joan Oró va treballar amb la NASA en les missions Apol·lo i els experiments de cerca de vida realitzats a Mart a través de les naus Víking, per aquest motiu l'edició d'enguany és especial en honor al destacat científic català. A més Joan Oró va ser un dels grans impulsors a principis del segle XXI perquè el projecte del Parc Astronòmic del Montsec fos una realitat.

Salvador Ribas, director del Parc, ha declarat que “en ser l'edició dedicada a Oró totes les entitats participants han fet un esforç molt important per tenir probablement el millor programa de totes les edicions”.

Durant aquests cinc dies, l’Astronòmicobrirà les seves cúpules per oferir una perspectiva única dels cels estrellats. La programació intergeneracional inclou una àmplia gamma d'activitats diürnes i nocturnes que captivaran tots els públics. Des taller d'una rèplica de la sonda Viking a Mart , fins a l’explicació del conte “Joan Oró i la recerca de la vida” per part de les seves autores Eva Virgili i Estefania Zorita. Entre aquestes activitats es troben tallers, experiments, visites guiades i concerts, tot sota l'impressionant cel del Montsec. Oró era un gran apassionat de la música, per tant, hi haurà també tres activitats musicals.


Espectacles destacats:

Visita-Espectacle "L'Univers de Joan Oró" el 12 d’octubre

Aquesta experiència immersiva combina música i visuals per crear una experiència única a la cúpula del Parc Astronòmic del Montsec. Els músics del Col·lectiu Free’t i els visuals de Lauro.pro creen un espectacle sonor i visual que interactua amb el firmament d'imatges que evoquen la biografia de Joan Oró. L'experiència inclou la formació musical d'un trio de cordes, guitarra elèctrica i vibràfon, tot dirigit pel compositor Arnau Millà.

Concert "Els Planetes" de Gustav Holst a càrrec de l'Orquestra Julià Carbonell el 15 d’octubre

L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite "Els Planetes" de Gustav Holst en una versió reduïda. Ribas, ha afegit que “és una Orquestra de primer nivell que farà una de les obres clàssiques complexes dedicades a l'astronomia i el cel com és Els Planetes de G. Holst”

Selecció de fotografies de recurs en el següent enllaç.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 111494