Protecció Civil

Prova Alertes Mòbils

Finalitza la prova d'enviament d'alertes de Protecció Civil als telèfons mòbils a l'àrea de Barcelona

query_builder   14 setembre 2023 13:35

event_note Nota de premsa

Finalitza la prova d'enviament d'alertes de Protecció Civil als telèfons mòbils a l'àrea de Barcelona

  1. La recepció dels missatges en les proves mostra una recepció del missatge al voltant del 85%, segons l’enquesta habilitada que es pot respondre a l’enllaç https://arcg.is/0Cqby8
  2. L’enquesta l’ha habilitat la Generalitat perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. És una enquesta anònima que no recull cap dada personal.
  3. Fins a les 13.15 h el telèfon d’emergències 112 havia atès fins a 945 trucades de ciutadans que havien rebut el missatge d’alerta

Protecció Civil ha finalitzat la prova d’enviament d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a la vegueria de Barcelona. A les 13.00 h amb l’enviament d’un missatge de prova al Baix Llobregat i a la ciutat de l'Hospitalet ha finalitzat la prova de 4 enviaments que s’ha fet des de les 10.00 h del matí. Els resultats de l’enquesta habilitada (amb 9.228 enquestes respostes fins a les 13.15 h) mostra una recepció al voltant del 85%, tenint en compte que hi haurà enquestes que resultaran nul·les perquè s’han respost des de fora les zones on es realitzaven les proves. És una enquesta anònima que no recull cap dada personal. L’enllaç de l’adreça és el següent: https://arcg.is/0Cqby8.

El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 13.15 h un total de 945 trucades de ciutadans que o bé no coneixien la prova o volien demanar-ne informació.

La prova s’ha realitzat des de les 10.00 h del matí amb l’enviament a Vallès Oriental, Maresme, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. Posteriorment, s’ha dut a terme a Barcelona, a les 11.00 h. A les 12.00 h s’ha procedit a enviar al Vallès Occidental. I a les 13.00 h s’ha enviat a l'Hospitalet i el Baix Llobregat.

Elena ha presidit a la sala CECAT la reunió de seguiment de les proves, junt amb la directora Cassany, la directora general del CAT112, Irene Fornós, el delegat territorial del Govern a Barcelona, Joan Borràs, el director de serveis territorials d’Interior a Barcelona, Manel Sorribas, i tècnics i comandaments de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Cos d’Agents Rurals i SEM.

L’objectiu de l’enviament massiu de missatges ha estat testejar el sistema d'alertes i familiaritzar la població en cas d'una emergència. El text enviat ha estat el següent: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”.

Per avaluar el sistema d’alertes, la Generalitat ha habilitat, com s’ha fet també en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Per difondre la prova, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb les diferents administracions locals de l’àmbit on es durà a terme, Renfe, Adif, TMB, AENA, Port de Barcelona, centres universitaris, grans superfícies comercials, així com als diferents departaments de la Generalitat. També s’ha fet una campanya informativa per xarxes socials, amb anuncis en mitjans digitals i falques de ràdio.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu on Protecció Civil determini que cal donar instruccions a la població com, per exemple, el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions, entre d’altres.

Amb la prova d’avui Protecció Civil completa la implantació de l’eina de missatgeria d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya. Fins ara, Protecció Civil ha dut a terme quatre proves per provar l’eina i familiaritzar la població. La primera, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la segona, el 12 d’abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, en què es va produir una errada en l’enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge, la tercera, el 27 d’abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i la quarta, el passat 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès. 

Igualment, el sistema s’ha utilitzat no en proves sinó amb enviaments d’alertes reals de Protecció Civil amb instruccions concretes per a la població en les següents emergències:

El mes d’agost: als incendis forestals del Perelló, Portbou, la Selva del Camp i de Mont-roig del Camp.

Setembre: a Alcanar pels aiguats del Montsià.

En tot l’Estat l’eina s’ha utilitzat en 11 cops des que es va posar en marxa en emergències reals. Catalunya és, amb diferència, el territori on s’ha fet més ús d’aquesta eina per avisar la població que es troba en situació de risc imminent.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia