1. El cap de l’Executiu protagonitza la primera edició del “Pregunta al president”, un espai de trobada on els ciutadans poden traslladar directament al president Aragonès les seves inquietuds
  2. La primera trobada s’ha dedicat als joves, amb la intervenció de deu participants escollits per entitats amb les quals el president s’ha reunit durant el seu mandat
  3. El programa s’ha emès aquesta tarda per la web i les xarxes socials de l’Executiu i es repetirà trimestralment en diferents punts de Catalunya
El primer 'Pregunta al president' s'ha dedicat als joves. Fotografia: Arnau Carbonell
El primer 'Pregunta al president' s'ha dedicat als joves. Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2023/09/14/15/24/43e0b707-b79b-4325-8714-546c8569cbbf.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"103901"}

Aquesta tarda s’ha estrenat la primera edició del ‘Pregunta al president’, un nou format audiovisual que neix amb la voluntat d’apropar la figura del president de la Generalitat a la ciutadania i generar un espai de trobada on ciutadans i ciutadanes puguin traslladar-li en primera persona les seves inquietuds i reflexions.

Pere Aragonès ha conversat amb deu participants, tots ells escollits per entitats amb les quals el president s’ha reunit durant el seu mandat, en una edició dedicada als joves.

Durant la conversa, que s’ha gravat a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, moderada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, els joves han preguntat majoritàriament sobre qüestions socials, com educació, addiccions, identitat de gènere o desigualtats, però també sobre cultura, economia i política.

El president ha valorat l’experiència molt positivament perquè li ha permès interaccionar directament amb “un col·lectiu del qual moltes vegades se'n parla molt, però ens en preocupem poc”. S’han tractat “temes que no acostumen a estar presents al debat polític” i que es demostra, ha dit Aragonès, que “són preocupacions importants” per als joves.


Un col·lectiu que cal visualitzar

Pregunta al president{"name":"2023/09/14/15/25/5e30f4ca-0be2-42a7-9669-4ab1a00c12a9.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":95880}

El cap de l’Executiu ha destacat en les seves respostes que “la generació de joves que puja és una generació extraordinària, amb moltíssim talent”, però que “l'hem de visualitzar”. Aragonès ha lamentat que moltes vegades es parla d’aquest col·lectiu “amb un punt criminalitzador”, centrant-nos “més en els problemes i les dificultats, que no pas en les oportunitats”, quan “avui tenim joves catalanes i catalans que, en temes de recerca, d’implicació i de capacitat de coneixement, són extraordinaris”.

Un dels àmbits que més s’ha tractat en el programa ha estat l’educació i la integració social. El cap de l’Executiu ha defensat l’educació com l’àmbit clau per “trencar moltes barreres” i estereotips encara existents. Ha defensat la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes en el seu Govern per “sensibilitzar a la població” de la diversitat sexual i també per “difondre valors”, tenint en compte que “estem molt millor que fa 20 anys, però encara ens queda moltíssim camí per recórrer”. “Hem de presentar batalla en aquells àmbits menys convencionals, però als quals hi accedeix moltíssima gent, com les xarxes socials, on veiem que, en algunes, hi ha un increment dels discursos reaccionaris”, ha declarat. En aquest camp, també ha apostat per “seguir defensant l'educació sexoafectiva i també en salut sexual i reproductiva a les escoles”, perquè “és un cavall de batalla que no tenim guanyat”.

Preguntat per la segregació i l’exclusió social, el president ha assegurat que “Catalunya no ha valorat ni s’ha reconegut prou com un poble divers al llarg de tota la nostra història” i ha defensat la inclusió a les escoles com un dels primers reptes per assolir la igualtat d’oportunitats per a tothom. Aquí, ha destacat el canvi en el decret d’admissions dels centres escolars, que s’aplica des de fa dos anys, així com l’increment de recursos en aquelles escoles que tenen més alumnes amb dificultats per tal que tots ells puguin participar en les activitats en igualtat de condicions.

També ha subratllat aquesta necessitat d’integració en el cas de la llengua de signes, en resposta a una participant. D’una banda, “capacitant els professionals dels serveis públics” perquè es puguin comunicar en aquesta llengua, i, de l’altra, acompanyant en la inserció laboral o destinant més recursos en l’àmbit de la salut mental.

Pregunta al president{"name":"2023/09/14/15/26/5a58a18b-c267-4554-9824-e36cc543a31e.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":90960}

Preguntat per la problemàtica de les addiccions, el cap del Govern ha apostat primer per la “prevenció”, per tal que hi pugui haver una detecció des dels centres educatius, però també des dels centres d'atenció primària i des dels serveis d'ocupació pública. En segon lloc ha destacat la necessitat de donar suport, en aquest cas “reforçant els centres de salut mental infantil i juvenil” i, en tercer lloc, assegurar un acompanyament i un retorn a la quotidianitat.

En l’àmbit econòmic, s’ha tractat sobre com evitar la pèrdua de talent jove, especialment en el sector tecnològic. Aragonès ha instat a “impulsar les vocacions, augmentar l’oferta en formació professional i en graus universitaris en l'àmbit tecnològic, i després acompanyar les empreses”.

També ha insistit en la “reindustrialització de Catalunya”, que “és el que ens ha configurat com a país”. Per fer-ho, ha apuntat que cal “ajudar els sectors de llarga tradició a fer aquesta transició”, des de l’automoció fins a la química o el sector tèxtil i, en paral·lel, apostar per la fabricació de xips i per enfortir la transferència de coneixement.

Els joves que han participat en aquesta primera edició provenien del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; de Tot Raval; d’“El Diari de Barcelona”, de la Universitat Pompeu Fabra; de Pimec Joves i del col·lectiu gitano de Catalunya.


Un format de caràcter trimestral

El format ‘Pregunta al president’ neix de la convicció del Govern de la Generalitat que la democràcia del segle XXI ha d’estar basada en una administració oberta i transparent, i en una ciutadania activa i participativa en les institucions i els debats públics.

Pregunta al president{"name":"2023/09/14/15/27/10035c13-69b4-48cb-8372-75ab17e701a0.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":99366}

Les trobades es faran trimestralment, en diferents punts de Catalunya, i estaran centrades en una temàtica concreta o dedicades a un col·lectiu específic. Hi formaran part persones anònimes, escollides directament per entitats destacades de l’àmbit que es tracti, amb l’únic requisit de garantir la màxima diversitat i paritat possible. Els ciutadans participants podran traslladar directament al president les preguntes que considerin de manera lliure i oberta, sense cap condicionant ni guió previ.

El programa s’inspira en diferents formats similars a nivell europeu, entre els quals destaca els Bürgerdialoge (diàlegs civils), que se celebren a Alemanya des de fa anys. Van ser freqüents durant el mandat d’Angela Merkel i també els ha mantingut Olaf Scholz amb els Kanzler Gespräch (Conversa del Canceller).

A diferència d’altres formats similars, “Pregunta al president” està produït per ser emès directament a través de les xarxes del govern, amb la voluntat d’ampliar els canals de comunicació directes amb la ciutadania. La primera edició s’ha emès avui a les 19 hores a través del web govern.cat i de les xarxes del Govern i del president.


Enregistrament i fotografies del programa

IMPORTANT: El vídeo i les fotografies del 'Pregunta al president' estan també embargats fins al final de l'emissió del programa, sobre les 19.45 hores aproximadament.

El vídeo sencer es pot descarregar a la plataforma Watchity, dins l'apartat de Fitxers compartits. Les dades per accedir-hi són les següents:

Workspace: https://governmitjans.watchity.com

Usuari: comunicaciogovern.presidencia@gencat.cat

Password: premsa


En la següent adreça es poden descarregar fotografies en alta qualitat: https://wetransfer.com/downloads/61e0637fbd6ce1ce8f7e6d16cb0edce720230914093448/b2aeb365df8c1fc92392ce699c64bf2620230914093448/3005da