Delegació a Barcelona

Seu del CECAT durant les proves del sistema d'alertes de Protecció Civil a la demarcació de Barcelona, el 14 de setembre.

Protecció Civil

Culmina amb èxit la prova del sistema d'alertes de Protecció Civil a la demarcació de Barcelona

query_builder   14 setembre 2023 16:46

event_note Nota de premsa

Protecció Civil

Culmina amb èxit la prova del sistema d'alertes de Protecció Civil a la demarcació de Barcelona

  1. Aquest dijous 14 de setembre s'ha realitzat la prova del sistema d'alertes a telèfons mòbils de Protecció Civil amb l'enviament d'un missatge als dispositius del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme
  2. Al voltant del 85% de la població de la demarcació de Barcelona ha rebut el simulacre d'alerta, segons les enquestes de Protecció Civil
Seu del CECAT durant les proves del sistema d'alertes de Protecció Civil, el 14 de setembre
Seu del CECAT durant les proves del sistema d'alertes de Protecció Civil, el 14 de setembre
{"name":"2023/09/14/16/43/dd84952d-b66f-4b97-97a0-c2a4c9c56103.jpeg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":1541954}


El simulacre del sistema d'alertes de Protecció Civil als telèfons mòbils de la demarcació de Barcelona s'ha desenvolupat amb èxit, aquest dijous 14 de setembre. Entre les 10 h i les 13 h s'han enviat missatges de prova als municipis del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès, Maresme i Baix Llobregat. Els resultats de l'enquesta habilitada mostren una recepció al voltant del 85% en aquesta zona. L'enquesta anònima, que no recull cap dada personal, es pot respondre al següent enllaç: https://arcg.is/0Cqby8.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit a la sala CECAT la reunió de seguiment de les proves, junt amb la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, la directora general del CAT112, Irene Fornós, el delegat territorial del Govern a Barcelona, Joan Borràs, el director de serveis territorials d'Interior a Barcelona, Manel Sorribas, i tècnics i comandaments de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Cos d'Agents Rurals i SEM.

Segons les dades recollides per les enquestes fetes per Protecció Civil, l'enviament ha arribat al 85% de la població de l'àrea de Barcelona. Així, al voltant de 5 milions de persones han rebut el missatge del sistema d'alertes. Des del Departament d'Interior indiquen que si algú no ha rebut el missatge, podria ser perquè en aquell moment no tenia cobertura o perquè ha d'activar la recepció d'alertes al seu dispositiu mòbil.

La prova s'ha realitzat des de les 10 h del matí amb l'enviament al Vallès Oriental, Maresme, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. Posteriorment, s'ha dut a terme a la ciutat de Barcelona, a les 11 h. A les 12 h s'ha procedit a enviar al Vallès Occidental, mentre que a les 13 h es farà a l'Hospitalet i el Baix Llobregat.

El delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, ha participat en la reunió de seguiment de les proves presidida pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.
El delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, ha participat en la reunió de seguiment de les proves presidida pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.
{"name":"2023/09/14/16/38/41b1e105-8559-40df-8a80-43d813611b28.jpeg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":654793}


El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha qualificat d'"èxit" la prova d'enviament de missatges d'alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils de la vegueria de Barcelona. El conseller ha comparegut a les 11.30 h, posteriorment a l'enviament dut a terme a la ciutat de Barcelona. El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, també ha fet una valoració positiva del simulacre al final de la jornada de proves.

El telèfon d'emergències 112 ha atès gairebé 900 trucades de ciutadans que o bé no coneixien la prova o volien demanar-ne informació. El delegat Joan Borràs destaca i celebra que el nombre de trucades representa un percentatge inferior a les rebudes en proves anteriors fetes a altres punts del territori: "Cal tenir en compte que la vegueria de Barcelona té uns 5.500.000 habitants, té un alt volum de trànsit, molt moviment de persones i més població que la registrada oficialment a conseqüència del turisme".

"Aquesta prova serveix per comunicar més i millor. Es tracta de donar excepcionalment a la ciutadania d'un lloc concret missatges molt clars d'una acció concreta que han de fer", ha explicat el conseller d'Interior. Segons Elena, "la tasca d'informació prèvia al simulacre ha estat enorme. S'ha informat a tothom, escoles, ajuntaments, comerç, transport públic, aeroport i la resta d'entitats i institucions".

Sala del CECAT on s'ha fet el seguiment de les proves del sistema d'alertes a telèfons mòbils de Protecció Civil.
Sala del CECAT on s'ha fet el seguiment de les proves del sistema d'alertes a telèfons mòbils de Protecció Civil.
{"name":"2023/09/14/16/39/039dbb63-728c-467d-8b97-cd07431b5035.jpeg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":1619807}


L'objectiu de l'enviament massiu de missatges ha estat testejar el sistema d'alertes i familiaritzar la població en cas d'una emergència. El text enviat ha estat el següent: "PROVA D'ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te".

Per difondre la prova, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb les diferents administracions locals de l'àmbit on es durà a terme, Renfe, Adif, TMB, AENA, Port de Barcelona, centres universitaris, grans superfícies comercials, així com als diferents departaments de la Generalitat. També s'ha fet una campanya informativa per xarxes socials, amb anuncis en mitjans digitals i falques de ràdio.

Un sistema que s'ha utilitzat ja 5 vegades en situacions d'emergència reals

Amb la prova d'avui Protecció Civil completa la implantació de l'eina de missatgeria d'alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya. Fins ara, Protecció Civil ha dut a terme quatre proves per provar l'eina i familiaritzar la població. La primera, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la segona, el 12 d'abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès, en què es va produir una errada en l'enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge, la tercera, el 27 d'abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i la quarta, el passat 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès.

Igualment, el sistema s'ha utilitzat amb enviaments d'alertes reals de Protecció Civil amb instruccions concretes per a la població en les següents emergències: el mes d'agost: als incendis forestals del Perelló, Portbou, la Selva del Camp i de Mont-roig del Camp. També, el passat 3 de setembre, a Alcanar pels aiguats del Montsià.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia