1. Aquest vespre s’ha celebrat l’acte de lliurament de l’edició del 2023 que permetrà a dotze joves fer una estada formativa en empreses i entitats de referència en el seu sector professional
  2. El conseller de Drets Socials anuncia que l’any vinent hi haurà una nova beca de cuina, gràcies a la col·laboració de dos restaurants de renom i que es treballa perquè el programa arribi a més joves


El CaixaForum de Barcelona ha estat l’escenari aquest vespre de l’acte de lliurament de les Beques Carnet Jove, que enguany arriben a l’edició número 15. Els dotze joves elegits -quatre nois i vuit noies- han rebut de manera oficial la beca que els permetrà fer una estada formativa des d’aquest setembre fins al juliol del 2024 en una empresa de referència del seu sector professional. A més, rebran una dotació econòmica de 7.000 € per complementar l’estada professional, de la qual adquireixen molts coneixements i experiència.

A l’acte, presentat pels periodistes Júlia Peguera -exbecària Carnet Jove- i Josep Palau, ha assistit el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que ha reivindicat la tasca tant dels joves becats com dels professionals col·laboradors i ha agraït especialment el suport de les empreses, ja que "necessitem construir una gran aliança de país per afrontar el repte de l'ocupació dels joves".

El conseller també ha explicat que l’any vinent hi haurà una nova beca de cuina, gràcies a la col·laboració de dos restaurants de renom, Disfrutar i Alkimia. I ha afegit que el Departament treballa per ampliar el programa i fer arribar aquestes beques a més joves: “Volem fer créixer el projecte”, ha subratllat.

Foto final amb tots els participants en l'acte de celebració dels 15 anys del carnet Jove{"name":"2023/09/14/21/12/56292f94-0ac0-4664-afea-ea18fad7ab8e.jpg","author":"Joventut","type":"0","location":"0","weight":390103}

"Aquest programa -ha volgut destacar- és una invitació a l'esperança. De vegades, som molt crítics amb els joves i enviem aquest missatge que viuran pitjor que els pares. El futur pot ser millor i serà millor. L'energia que despreneu els beneficiaris de les beques en són una bona prova".

Les beques són en camps professionals com el disseny, les lletres, la ràdio, el còmic, la fotografia, l’acció social, l’esport, i cinc disciplines televisives: maquillatge i perruqueria, vestuari, ambientació, muntatge musical i realització. Aquestes estades formatives estan destinades a aquelles persones que demostrin les seves capacitats, més enllà del seu currículum, davant d’una comissió experta formada per professionals de les empreses, independents i també joves exbecats, que defineixen els cinc finalistes per a cada posició. Els elegits finals han de passar un seguit d’entrevistes i proves per acabar sent la persona beneficiària de la beca.

D’aquesta manera, s’escull el millor candidat, motiu pel qual les empreses estan disposades a oferir-los una experiència d’alt nivell professional durant la seva estada. Les empeses on faran l’estada professional són: El Punt Avui, Estudi Muto, El Jueves, Flaixbac, Diari Ara, Fundació ‘La Caixa’, FC Barcelona i TV3.

El conseller amb els beneficiaris de les beques.{"name":"2023/09/14/21/18/c9a1bb18-4907-43e2-8fe2-c3936c246d0f.jpg","author":"Joventut","type":"0","location":"0","weight":284892}

Les Beques Carnet Jove, que formen part del programa “Connecta’t”, volen ocupar l’espai entre les pràctiques formatives habituals de les persones estudiants, de durada inferior i sense dotació econòmica, i la contractació professional, sempre complicada, per ser una iniciativa que catapulti aquestes persones a inserir-se al mercat laboral. Ho tindran una mica més a prop els dotze nois i noies que han gaudit enguany de l’estada formativa corresponent a la beca del 2022. Durant l’acte, s’ha reconegut la seva tasca i se’ls ha lliurat el certificat que acredita la seva experiència professional en aquestes empreses.


15 anys de Beques Carnet Jove

Les Beques Carnet Jove d’aquest 2023 són encara més especials, ja que celebren 15 anys (2009-2023). Per aquest motiu, l’acte de lliurament ha comptat també, d’una banda, amb dues taules rodones on joves becats i representants de les empreses col·laboradores del projecte han compartit sensacions i experiències i, de l’altra, amb la reproducció d’un vídeo resum de totes les edicions amb testimonis de primera mà que expliquen què els ha suposat ser beneficiari d’una Beca Carnet Jove.

Un exemple concret és el de la Sara Rodríguez, V Beca de Ràdio 2013, que comenta que “per mi la beca va ser l'inici de tot. Des de Flaixbac vaig fer el salt a Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), on encara segueixo, i a partir d'aquí he viscut 30.000 experiències en l’àmbit esportiu. He cobert Dakars in situ, Mundials de futbol, Jocs del Mediterrani, Eurocopes, etc.


Gran impacte en els joves

Una de les dues taules rodones que es van organitzar amb exbecaris i representants de l'Agència Catalana de Joventut i les empreses col·laboradores.{"name":"2023/09/15/08/37/138deb53-df9c-4eab-98c2-2854cc4a7c60.jpg","author":"Joventut","type":"0","location":"0","weight":340226}

Després d’encarregar a una empresa experta una avaluació d’impacte seguint una metodologia internacional de reconegut prestigi, algunes de les conclusions que es poden extreure d’aquests 15 anys de Beques Carnet Jove són que una de cada dues persones beneficiàries ha tingut l’oportunitat de treballar a l’empresa de la seva estada un cop finalitzada la beca, i una de cada tres hi acaba treballant al cap de poc temps. Això ha representat generar 54 llocs de treball directes al voltant de les empreses col·laboradores fora del programa. A més, tres de cada quatre joves acaben consolidant-se professionalment en el sector on van desenvolupar la beca, i quatre de cada cinc joves treballa en una activitat similar a la que desenvolupava durant la beca.

Es pot afirmar, doncs, que el programa beques Carnet Jove és una iniciativa pública que no només ha trencat un cercle viciós estructural de la professionalització dels joves (la manca d’experiència impedeix tenir una primera feina, imprescindible per aconseguir-ne de noves) sinó que genera un cercle virtuós d’èxit que permet als beneficiaris arrelar i desenvolupar-se en un sector d’activitat específic del seu àmbit formatiu, en taxes de retenció altíssimes comparades amb qualsevol altra iniciativa d’intervenció pública sobre les problemàtiques d’aquest col·lectiu de ciutadans i ciutadanes.

A continuació, la taula amb la relació dels guanyadors de les Beques Carnet Jove 2023.

Beques Carnet Jove 2023

Beneficiari

Empresa

Beca Carnet Jove de Lletres

Aina Argueta Luque

El Punt Avui

Beca Carnet Jove de Disseny

Irma Oliveras Binoux

Estudi Muto

Beca Carnet Jove de Còmic

Jaime Andrés Barrera Acosta

El Jueves

Beca Carnet Jove de Ràdio

Ona Jové Solanas

Flaixbac

Beca Carnet Jove de Fotografia

Miquel Muñoz Mallol

Diari Ara

Beca Carnet Jove de Acció Social

Mirian Patricia Espejo Paredes

Fundació ‘La Caixa’

Beca Carnet Jove d’Esport

Alex Balada Soler

FC Barcelona

Beca CJ de Maquillatge i Perruqueria

Gemma Vidal i Ramirez

TV3

Beca Carnet Jove de Vestuari

Ariadna Martínez Gil

Beca CJ de Muntatge Musical

Ona Esteve Rull

Beca Carnet Jove d’Ambientació

Elisabet Rovira Ribas

Beca Carnet Jove de Realització

Guillem Muné Riera