Justícia, Drets i Memòria

.

La direcció del Memorial Democràtic i el Departament ha traçat una estratègia per potenciar la institució

Més recursos i seu pròpia per consolidar el Memorial Democràtic com a referent nacional de les polítiques de memòria del país

query_builder   14 setembre 2023 21:09

event_note Nota de premsa

La direcció del Memorial Democràtic i el Departament ha traçat una estratègia per potenciar la institució

Més recursos i seu pròpia per consolidar el Memorial Democràtic com a referent nacional de les polítiques de memòria del país

El Memorial Democràtic afrontarà durant els propers anys una nova etapa: la de consolidació com a referent de les polítiques públiques de memòria democràtica a Catalunya. Així ho ha anunciat aquesta tarda la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, acompanyada del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. “El Memorial ha d’interpel·lar al conjunt de la ciutadania, les polítiques de memòria a Catalunya tenen unes peculiaritats interessantíssimes i el memorial les explica molt bé, i això és el que hem de potenciar al màxim”, ha apuntat la consellera, que també ha anunciat que la institució tindrà una nova seu a tocar del Palau de la Generalitat, concretament al carrer de la Ciutat, 1, de Barcelona.

Es tracta d’un edifici de 1.300 m2 en propietat, que permetrà a la institució muntar espais permanents i dissenyats d’acord amb les seves necessitats. Aquest fet no era possible fins ara, atès que l’edifici actual del Memorial és de lloguer i, per tant, hi ha tota una sèrie de limitacions que fan que l’activitat diària s’hagi d’adaptar a l’espai i no a la inversa, com succeirà al nou emplaçament.

Entre els diferents espais de la nova seu hi haurà la zona de treball dels tècnics i la direcció; una altra zona d’usos diaris; una sala polivalent i una d’exposicions, i també un punt d’atenció al públic. L’edifici també acollirà el centre de documentació i la biblioteca del Memorial.

Així mateix, el canvi d’ubicació al centre de la ciutat fa palesa la voluntat ferma d’arribar a la ciutadania i d’esdevenir una institució més accessible, propera i visible. Està previst que el trasllat a la nova seu es produeixi el 2025, ja que s’hi estan duent a terme els treballs d’adequació i habilitació.

En un acte molt dinàmic, anomenat “Memorial Democràtic: compromís de present i futur”, Ubasart ha anunciat que l’objectiu és blindar la institució per situar-la al centre i que esdevingui un model punter i de compromís democràtic del país. La consellera ha posat en valor la quantitat i qualitat de l’activitat impulsada els darrers anys, en tant que “és una institució pionera en el camp de la memòria i un referent a nivell europeu”, ha asseverat durant el diàleg inaugural amb Font Agulló.

En la línia de la consellera, cal destacar que entre aquest any i el proper el Memorial haurà impulsat una quinzena d’exposicions i un nombre similar de col·loquis i jornades, a més de les diverses commemoracions i homenatges que organitza arreu del territori com a part de la seva activitat ordinària. N’és un exemple la commemoració recent dels 50 anys del cop d’estat a Xile contra el govern de Salvador Allende, que va comptar amb la participació de Carmen Castillo, referent internacional de l’exili xilè.

Per la seva banda, Font Agulló ha subratllat que “el nostre desig és entrar en una fase en què sigui possible donar continuïtat al que s’ha fet i millorar-ho, de cara a consolidar la institució al marge dels vaivens polítics i pressupostaris”; “tot i que som conscients que la memòria és indestriable del conflicte i el debat”, ha afegit.

Posteriorment, hi han intervingut també reconeguts perfils de l’àmbit memorialista, educatiu i cultural del país, com ara Aniol Escorihuela, guanyador de la 8a edició del Premi de Recerca en Memòria Democràtic; Carme Maigí, professora del Grup DEMD a les Terres de l’Ebre (Grup de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic), o Carles Vallejo, president del Consell de Participació del Memorial Democràtic i president de l’Associació Catalana d’Expressos polítics del franquisme. Aquest últim ha destacat la programació estable del Memorial, en tant que “és fonamental per garantir el correcte funcionament de la institució i les entitats col·laboradores

Finalment, l’historiador Xavier Domènech i la doctora en ciències polítiques Noelia Adánez han clos l’acte amb una xerrada sobre el concepte de la memòria com a eina de construcció ciutadana. En paraules de Domènech, “existeix el dret a la memòria i la ciutadania té dret a exercir-lo. És tasca de les institucions democràtiques implementar polítiques de memòria que vesteixin la cultura cívica”.


Més recursos

Amb l’objectiu d’enfortir la institució, s’han dissenyat quatre línies de treball estratègiques per a l’any vinent.

D’una banda, la consolidació del Banc de la memòria democràtica com un dels eixos fonamentals del Centre de Documentació i Informació, que conserva, cataloga i difon bibliografia del període entre la Segona Guerra Mundial i el tardofranquisme. En aquest sentit, s’actualitzarà el Cens de persones deportades als camps nazis, així com la base de dades del Cost humà de la Guerra Civil.

En segon lloc, el Memorial Democràtic reforçarà la Xarxa d’Espais de Memòria prioritzant la identificació d’espais vinculats al període de les acaballes del franquisme i la transició democràtica.

La tercera de les línies estratègiques consisteix a ampliar els vincles amb la comunitat universitària, les fundacions i les entitats, per tal de potenciar la recerca. La finalitat és augmentar els convenis de col·laboració per difondre el coneixement i divulgar-lo tant com sigui possible.

Finalment, s’impulsarà notablement el Servei Educatiu, un dels pilars fonamentals del Memorial d’ençà que es va crear. El Servei Educatiu inclou, per exemple, els grups DEMD, una àmplia xarxa de professorat estesa per tot el territori de Catalunya, que treballa per introduir la memòria a les aules i sensibilitzar els alumnes en clau democràtica.

A banda, com una mostra més del compromís pedagògic de la institució, el programa educatiu del curs escolar 2023-2024 és el més ambiciós presentat fins ara. S’han ampliat considerablement les rutes, els tallers, les jornades i les formacions adreçades a la comunitat educativa. És imprescindible fomentar l’interès entre el jovent i fomentar pols d’atracció més enllà de l’ensenyament reglat.

Per tot, i a fi de poder complir tots els propòsits, es dotarà el Memorial de més personal, la qual cosa permetrà continuar l’activitat habitual i farà possible dur a terme de manera exhaustiva els quatre eixos estratègics.


Nova seu al centre de Barcelona

El Memorial Democràtic estrenarà nova seu, al carrer de la Ciutat, 13 de Barcelona. Es tracta d’un edifici de 1.300 m2 en propietat, que permetrà a la institució muntar espais permanents i dissenyats d’acord amb les seves necessitats. Aquest fet no era possible fins ara, atès que l’edifici actual del Memorial és de lloguer i, per tant, hi ha tota una sèrie de limitacions que fan que l’activitat diària s’hagi d’adaptar a l’espai i no a la inversa, com succeirà al nou emplaçament.

Entre els diferents espais de la nova seu hi haurà la zona de treball dels tècnics i la direcció; una altra zona d’usos diaris; una sala polivalent i una d’exposicions, i també un punt d’atenció al públic. L’edifici també acollirà el centre de documentació i la biblioteca del Memorial.

Així mateix, el canvi d’ubicació al centre de la ciutat i a tocar del Palau de la Generalitat fa palesa la voluntat ferma d’arribar a la ciutadania i d’esdevenir una institució més accessible, propera i visible. Està previst que el trasllat a la nova seu es produeixi el 2025, ja que s’hi estan duent a terme els treballs d’adequació i habilitació.

6  

Imatges

.

. 18545

.

. 14721

.

. 19669

.

. 25520

.

. 15398

.

. 6645

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia