1. El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller d’Interior, ha presidit l’acte de lliurament de diplomes de la 36a promoció del Curs de formació bàsica per a policies
  2. Enguany s’han graduat 1.245 agents dels cossos de policies locals i del cos de Mossos d’Esquadra
  3. La promoció d’enguany és la que té més dones de la història, 427, que representa un 34,3% del total d’alumnes, 139 dels cossos de policies locals i 288 del cos de Mossos d'Esquadra
El president saluda una de les policies graduades. Autor: Arnau Carbonell
El president saluda una de les policies graduades. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/09/15/13/31/a84fa4e0-7162-458d-9040-22b42ad0423b.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":122631}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquest matí l'acte de cloenda i lliurament de diplomes de la 36a promoció del Curs de formació bàsica per a policies.

Enguany, 1.245 alumnes han finalitzat el curs de formació bàsica, 503 de les policies locals i 742 del cos de Mossos d'Esquadra, que ara s'incorporen a les seves destinacions com a agents de policia en pràctiques. 

Aragonès ha destacat que avui “hem de posar en valor, més que mai, la tasca dels cossos policials”, perquè “la seguretat és un servei públic, un dret de la ciutadania i un pilar més de l'estat del benestar”. “Com a Govern, volem que hi hagi més mestres, més metges, volem continuar batent rècords d'ocupació, d'inversions i d'exportacions”, però també “volem reforçar molt més encara, com ho estem fent, el cos de Mossos d'Esquadra i acompanyar les policies locals, per compromís amb el benestar, amb el progrés i amb la llibertat de la ciutadania”, ha assegurat el president.

Entrega diplomes policia{"name":"2023/09/15/13/36/eb6063dd-4604-4184-ac60-cd425df33cb8.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":90586}

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha remarcat que el Govern està “convocant més places de mossos i mosses que mai”, “dotant el cos de més recursos” i “prenent decisions transformadores per adaptar el cos a les necessitats de la Catalunya que ja s'acosta als 8 milions d'habitants”, amb accions com les comissaries de proximitat o les comissaries compartides amb les policies locals. Alhora, ha subratllat que el cos policial “cada vegada s’assembla més a la societat”, fent un esforç per “rejovenir-lo” i també per “feminitzar-lo”.

Cal destacar que aquesta és la promoció amb més dones de la història, 427, que representen un 34,3% del total d’alumnes, 139 dels cossos de policies locals i 288 del cos de Mossos d'Esquadra. El president ha qualificat d'“excel·lent notícia” la presència cada cop major de dones a la policia catalana i les ha felicitat per “la valentia” i la capacitat de “superar obstacles”, obrint-se pas en un món tradicionalment masculí.

Aragonès també ha subratllat “la part humana indissociable” de la feina de policia “que ens fa sentir tan orgullosos i que desperta la nostra admiració”. “Aquesta voluntat de ser una policia de proximitat, amable, que té cura del ciutadà i que li ofereix tot el seu servei és essencial”, ha afegit.

“Moltes gràcies per fer de Catalunya un país més pròsper, més just, més segur i, per tant, un país amb ciutadans i ciutadanes més lliures. Teniu el Govern i les institucions de Catalunya al vostre costat”, ha dit als nous policies.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha expressat que “avui no només celebrem un èxit individual de cadascú molt treballat, sinó que escenifiquem un pas endavant en la convivència i la seguretat del nostre país”. “Per ser a prop n’hem de ser més, d’aquí l’esforç per incrementar la plantilla dels cossos de seguretat”, ha assegurat, alhora que ha recordat que aquest 2023 s’han convocat 1700 places noves.

Entrega diplomes policia{"name":"2023/09/15/13/35/2e62fc15-2a74-48da-bfca-f3bbc60dc949.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":155091}

Elena també ha celebrat que aquesta és la promoció amb més dones de la història: “És un fet molt rellevant perquè fa possible que els nostres cossos de seguretat i emergències s’assemblin més a la societat a la qual serveixen. Anem en la bona direcció”, ha afegit. El titular d’Interior ha felicitat tot l’alumnat per “l’esforç, la vocació de servir i el compromís envers la comunitat”.

Per la seva part, la directora de l'Institut, Marta Roca, ha posat en valor “la important presència de dones en aquesta promoció”, que suposa “la xifra més alta mai assolida”. Roca s’ha dirigit als alumnes remarcant que “a partir d’ara no es representaran només a si mateixos, sinó que seran la imatge del cos policial, la imatge que projectem com a país, un país que té cura de les persones i dels més vulnerables"

Per edat, la mitjana global de l'alumnat que avui s’ha graduat és de 30,3 anys: una mitjana de 27,9 anys al cos de Mossos d’Esquadra i de 33,9 anys a les policies locals. 

Per nivell d'estudis, destaca que 293 alumnes van accedir al curs amb un títol de grau universitari; 320, amb un cicle formatiu de grau superior (CFGS), i 227 amb batxillerat.

Els 503 alumnes de les policies locals procedeixen de 137 ajuntaments de Catalunya: 117 de la Guàrdia Urbana de Barcelona i 386 d’altres municipis.