El Govern posa de relleu la importància del progrés en el desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya per consolidar i enfortir el sistema de recerca del país

La Conferència CERCA 2023 ha aplegat aquest matí els centres de recerca catalans amb participació de la Generalitat, el Govern i agents del sistema de coneixement

Conferència CERCA{"name":"2023/09/15/15/02/dc90a729-acf0-4567-aece-aaa57632f6a1.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":344512}

Els centres de recerca catalans amb participació de la Generalitat aplegats a la Institució CERCA representen la quarta organització de recerca en captació de fons per a la ciència Horizon Europe a les convocatòries de 2021 i 2022. Amb més de 183 milions d'euros de fons competitius comunitaris atrets al sistema català de coneixement, CERCA se situa només per darrera de les alemanyes Helmholtz (366 milions) i Fraunhofer (185 milions) i la francesa CNRS (284 milions), per sobre de l’Institut Max Planck alemany (129 milions) i la belga KU Leuven (119 milions).

Aquestes dades s’han fet públiques en ocasió de la celebració aquest matí de l’edició 2023 de la Conferència CERCA, la trobada anual dels centres de recerca catalans agrupats a la Institució CERCA. La conferència ha posat de relleu la importància del desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya per consolidar i enfortir el sistema de recerca del país. En aquesta línia, el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, s’ha mostrat optimista sobre el futur immediat de la ciència a Catalunya: “El Departament de Recerca i Universitat, amb el compromís del conjunt del Govern, està avançant en el desplegament efectiu de la Llei de la ciència en l’any natural posterior a la seva aprovació”.

En la seva intervenció d’obertura de l’acte, el director Gómez Pallarès ha destacat fites importants com ara la constitució de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) i el seu reglament; el nomenament dels membres del Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) a proposta del Govern; l’aprovació del Pla estratègic universitari en recerca d'excel·lència, o l’avanç en la redacció del pla d’innovació i transferència de coneixement, del de gènere i ciència, de l’estratègia catalana de ciència oberta i d’un document d’entesa entre les universitats i els centres CERCA.

En opinió del director general de Recerca, “si entre tots som capaços de complementar aquesta bona feina en el desplegament de la Llei de la ciència amb uns pressupostos que hi estiguin en consonància, ens trobem davant d’un any molt positiu per a la ciència a Catalunya”.

Per la seva part, el director de la Institució CERCA, Lluís Rovira, ha centrat la seva intervenció en analitzar els reptes del sistema CERCA en el marc del desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya. El director Rovira ha constatat que “estem avançant en la consolidació del sistema CERCA a Catalunya i a escala internacional, la Llei de la ciència ens reconeix com a gran actor de la recerca del país. A més, la dinàmica de projectes europeus de CERCA ens destaca i singularitza a l’entorn internacional. El nou entorn jurídic representa un avantatge respecte a la situació anterior, malgrat que encara hi ha marge per a la millora”.

L’informe del director de CERCA ha posat èmfasi també en què els centres que aplega generen impactes que “estem aprenent a mesurar i a explicar”, i ha donat importància al fet que el sistema CERCA compti en l’actualitat amb prop de 17.000 professionals (Cercataires). Rovira també ha destacat l’any de feina de l’Àgora de gerents, destinada a formar i motivar la comunitat de gerents de CERCA.

La Conferència CERCA ha finalitzat amb la intervenció del director executiu de Serveis de Recerca de la Universitat d’Oxford, Stephen Conway, que ha exposat l’experiència del seu centre en el suport a l’excel·lència en la recerca i la innovació.


Suport a l’excel·lència científica

La trobada anual de la Institució CERCA, que ha tingut lloc a l’auditori Àgora del Cosmocaixa de Barcelona, ha dedicat especial atenció a la importància de disposar d’una bona estratègia de suport a l’excel·lència científica a través dels serveis a la investigació i la innovació, la seva estratègia, organització i finançament. Així mateix, s’hi ha destacat la importància del procés de confluència envers el model europeu de recerca i de l’assentament del sistema de coneixement arran de l’aprovació de la Llei de la ciència de Catalunya, que dota el sistema de recerca i els centres CERCA de les eines jurídiques i econòmiques necessàries per competir i desenvolupar-se a escala internacional.

La Institució CERCA té per missió garantir un desenvolupament adequat dels centres CERCA, així com afavorir sinergies i cooperació estratègica, millorar el posicionament, la visibilitat i l’impacte de la recerca i facilitar la interlocució amb els diferents agents públics i privats. En funcionament des de l'any 2010, actualment aplega 41 centres de recerca catalans amb participació de la Generalitat de Catalunya, amb presència en tots els àmbits de coneixement.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 471079

Director Recerca

Director Recerca 289824

Director CERCA

Director CERCA 301299