Polítiques Digitals

Fibra òptica

La Generalitat supera els 5000 quilòmetres de fibra òptica pública a Catalunya

query_builder   19 setembre 2023 08:30

event_note Nota de premsa

La Generalitat supera els 5000 quilòmetres de fibra òptica pública a Catalunya

  1. Secretari Marcén: “Construïm, quilòmetre a quilòmetre, una Catalunya autosuficient i una ciutadania apoderada”

El govern de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, del Departament de la Presidència, impulsa un desplegament d’infraestructura de connectivitat pel territori que dota el Principat de sobirania digital i d’igualtat territorial.

A partir de la creació de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, el novembre de 2022, que lidera el secretari Sergi Marcén, s’ha prioritzat el desplegament d’una infraestructura de connectivitat pública catalana, projecte al qual s’haurà destinat més de 100 milions d’euros fins a finals d’any. Fruit d’aquesta aposta, en el mes de setembre de 2023 s’ha arribat al desplegament de 5.112 quilòmetres de fibra òptica pública al conjunt del territori.

L'augment d'infraestructura cobreix totes les vegueries, 93 municipis nous respecte el gener de 2023, que, al mateix temps, suposa la possibilitat de connexió de més del 91% de la població de Catalunya. Abans de final d’any, l’objectiu és ampliar aquest abast a 150 municipis i uns 385 nuclis associats, arribant a desplegar més de 7000km de fibra òptica. Amb les accions previstes el Govern connectarà, entre 2023 i 2024, el 98% de la població catalana.

La connectivitat, amb infraestructura pública, del territori és una fita molt important per a l’executiu, entenent que les telecomunicacions contribueixen a crear una societat més justa i igualitària, connectant les escoles, els hospitals, els ajuntaments del país, a més de cohesionar el territori i facilitar el teixit econòmic com a eina de progrés social.

Des d’aquesta visió estratègica de les infraestructures, el secretari Sergi Marcén ha recordat la importància que la xarxa sigui pública com a via única per garantir que les possibilitats de connectivitat responguin als principis de l’estat del benestar digital, amb estabilitat econòmica i equitat territorial. "Construïm un territori connectat i ciberprotegit, motor d'una nova administració digital amb la qual proporcionem millors serveis públics", ha reblat Marcén.

Comptar amb infraestructura pròpia permet, d’una banda que el govern català pugui gaudir de sobirania tecnològica, i de l’altra, possibilita l’autoconsum, rebaixa la factura de connectivitat de la Generalitat i ofereix a les operadores un preu públic per tal que arribin al ciutadà final i col·laborin en fer sostenible el manteniment de la fibra arreu del territori. En resum, la connectivitat que impulsa la Secretaria té per objectiu crear “una Catalunya autosuficient amb independència digital i una ciutadania apoderada de punta a punta del país", en paraules del secretari Marcén.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia